Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истории от древен Китай: „Да се понася загуба е благословия”

В днешно време доста хора се боят от това да не загубят, като много биха предпочели да видят другите да страдат вместо тях. По-старите поколения китайци са се опитвали да убедят своите деца и внуци, че загубата не е нещо лошо. В хода на историята много добродетелни хора са си налагали да приемат загубите леко, като са възпитавали в този дух и своите деца и внуци.

Когато се преминава през някаква загуба, толерантност може да се развие единствено от благородство. Човек трябва да е в състояние да търпи унижения и да има способността да коригира неприятни ситуации.

В древни времена живял държавен служител (Shangshu) на име Лин Туйджай (Lin Tuizhai), който притежавал както много късмет и добродетели, така и къща пълна с деца и внуци. Преди да умре, потомството му коленичило пред него и поискало наставления. Лин отвърнал:  

"Аз нямам много какво да кажа. Стига да се научите да прощавате, това ще е достатъчно. В историята има много герои, които са се провалили, само защото не са могли да понасят загуба! В древни времена е имало и доста герои, които са постигнали много, само защото са могли да изтърпяват унижението на загубите леко! Хан Шин например е бил подложен на унижението да пропълзи между краката на негодник. Но по-късно той става добре известен генерал и е назначен за главнокомандващ (Sanqi-King) от Лиу Банг, въпреки че е бил подчинен на Лиу, когато е бил унижен в ранните си години в Хуаин."      

Древните народи са смятали, че разликата между герои и негодници се състои в способността на човек да понася загуби. Учителят Уей Ши от династията Чинг веднъж казал:

"Не знам какво е джентълмен, но за мен джентълмен е всеки, който може да понесе

загуба. Не знам какво е негодник, но смятам, че всеки, който иска да печели винаги, е негодник."     

В древни времена е имало поговорка, която гласи: "Да се понася загуба е благословия". Истинският смисъл на понасянето на загуба е, че тогава лошата карма може да се превръща в добродетел. Нещата, които хората постигат в живота си, са възможни чрез размяна на добродетел. Когато поведението на някой причинява вреда на други, то му създава карма и води до това той да губи добродетел. Погледнато така, понасянето на загуба е действително благословия!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!