Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският режим нарече кандидат за Нобелова награда "престъпник"

ПЕКИН- Говорител на Китайската комунистическа партия заяви, че затвореният дисидент Ху Джиа (Hu Jia) бил криминално недостоен на Нобелова награда за мир, подчертавайки недоволството на Пекин от възможността Ху да спечели наградата тази година.

Говорителят на китайското външно министерство, Чин Ганг (Qin Gang), каза, че безброй негови сънародници заслужават да получат наградата, но не и Ху Джиа, будист и активист за човешки права, застъпвал се за СПИН пациенти, за политическа демокрация, за тибетско самоопределение и други проблеми с човешките права в Китай, които Пекин не желае да бъдат извадени на показ.   

През април пекински съд осъди Ху на повече от три години затвор. Над 30-годишен, Ху вече бе прекарал много месеци под домашен арест с жена си и детето си.

Затварянето на Ху предизвика осъдителни реакции във Вашингтон и Европа, както и у защитници на човешките права по света, като неговата енергична кампания имаше вероятност да му спечели Нобеловата награда, струваща 1.4 милиона щ.д. Той успя да се изкачи на това място благодарение на онлайн букмейкъри.

Комунистически натиск върху Нобеловия комитет

В знак на безпокойството на комунистическия режим от факта, че наградата ще засили още повече критичното отношение към човешките права, Чин заяви директно, че Пекин

ще бъде възмутен ако името на Ху бъде избрано в Осло.

"Всеки знае що за личност е Ху Джиа. Той е престъпник, който поради извършеното от него престъпление на насърчаване към подривна дейност срещу държавната власт бе осъден на затвор от китайските съдебните власти съобразно закона", каза Чин по време на пресконференция.

"Ако тази така наречена ‘награда’ се даде на такъв човек, това ще е груба намеса във вътрешните работи на Китай, в неговата съдебна независимост и суверенитет", добави той.

"Подривна дейност срещу държавната власт" е обвинение, което се използва често от режима за потискане свободата на словото в комунистически Китай.

По Ройтерс

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!