Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Престижно издание показа в цифри как властта затрива българите! С това темпо България ще приключи с ваксинирането през 2040 г.

Да видим за кого ще стигнат ваксините.

May be a cartoon

Facebook

С темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 години ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.

Изчислението е на „Политико“ и има за цел да илюстрира колко бавно започва поставянето на ваксини в ЕС в първия месец от кампанията. Заключението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари. За България става дума за 1139 дози и ако страната иска 22 септември 2021 г. да постигне целта да е поставила по 2 дози до постигане на минималния посочен праг за колективен имунитет, ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти – до 33 368 дози на ден.

Таблицата показва процента възрастни, които ще бъдат ваксинирани до лятото, ако се запази броят на ваксинациите на ден, каквито са в момента.

Как е отнесено това към ситуацията в България

Това не е прогноза, защото не включва очакваните стотици хиляди дози от ваксините на Pizer/BionTech и Moderna, които България очаква през следващите месеци. Не е калкулирано и очакваното още тази седмица – на 29 януари – одобряване на продукта на AstraZeneca, и на други ваксини в следващите месеци. Не е изпозлзван и проблемът с намалените от Pizer доставки, за чието нормализиране се твърди, че ще започне от 15 февруари. До промяна в темпото на ваксиниране се очаква да доведе и отпускането от правителството за всеки медик на 10 лв бонус за всяка поставена доза.

Таблицата показва кога се очаква всяка държава да достигне 70% ваксинирани възрастни. Както виждате България е най-отдолу, а датата е август, 2040 г.

С така използвания метод изчислението показва, че в края на септември България ще е

ваксинирала 3% от целевата група. Оптимистичната – според Тодор Кантарджиев, прогнозата на правителството на Бойко Борисов е за 2 милиона ваксинирани българи до края на август, което обаче е малко над половината от тези 70% от споменатите над 18 години.

И все пак разликите в това как са започнали, макар и на различни дати от Коледа насам, националните кампании показват впечатляващи разлики.

От всички страни в ЕС най-добре с темпото се представя малката Малта – ако поддържа същото темпо на 22 септември ще е защитила 37% от групата и към май 2022 г. ще е ваксинирала 70% от пълнолетното с население. Верятно мнозина ще е изненадат, но втора е Румъния – 26% към 22 септември и приклчване с кампанята през декември 2022 г.

И други страни трябва да се замислят за бавния старт – за постигане на поставената цел Латвия трябва да увеличи поставените всеки ден дози 17 пъти, Италия – 10 пъти, Унгария – 9. Средният показател за целия ЕС е 5 пъти.

Павел Вълнев: Властта дължи спешно обяснение за последното място по ваксинации в Европа

Абсолютно възмутително е България да заема последното място по ваксинации на стария континент! Твърде много последни места се събраха, при това – по въпроса за свещеното право на живот, написа в социалната мрежа Фейсбук зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев.

Според него това говори много за страна-член на Европейския съюз. „Очевидно народът е в Клуба на демократичните държави, но управляващите са извън него. Тук са излишни сравненията с други.“

Вълнев е категоричен, че властта дължи спешно обяснение на хората.

„Управляващите трябва да кажат веднага как ще поправят това драматично развитие с ваксините. Ако чакаме на техните досегашни планове, ваксинацията ще завърши през 2040 година…“, пише още Павел Вълнев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Престижно издание показа в цифри как властта затрива българите! С това темпо България ще приключи с ваксинирането през 2040 г. - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!