Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чужди медии обобщиха: Управлението на Борисов е символ на корупция, задкулисие, шуробаджанащина и погазване на демокрацията

Социално-политическите процеси в България намериха широк отзвук и в международните медии, които с интерес следят протестите и ината на управляващите да се оттеглят от властта. Европейските медии, които имат по-солидни наблюдения върху случващото се в страната ни, изразяват категоричност в едно – управлението на Борисов е символ на корупция, задкулисие и погазване на демокрацията.

Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади в София в петък вечер по време на 30-ия пореден ден на протести в страната. Около 5000 протестиращи се събраха в центъра на българската столица, и въпреки дъжда, крещяха „Мафия!“ и призоваха правителството на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Така започва статия на международната информационна агенция Reuters с обзор за протестите през нощта в петък.

Изданието припомня, че през изминалия месец хиляди хора участват в протести всяка вечер с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов, което е на власт от 2009 г. Основните обвинения срещу него са за корупция.

Тук съм, защото ме е срам. Срам ме е от нашето законодателство. Срам ме от нашите управници, от тяхното поведение, от тяхната арогантност и наглост„, каза протестираща в центъра на българската столица.

Бойко Борисов е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт и шуробаджанащина, пише „Дер Шпигел“.

Протестиращите в София отново блокираха важни кръстовища, съобщава „Ди Цайт“. Те настояват за оставка на правителството, на главния прокурор и за нови избори. Този път за блокадата помагат пейки и контейнери за боклук. „Дори да разчистят временните лагери, ще ги изградим отново“, декларират протестиращите.

Протестът срещу тиквите

„Безредици на улицата на тиквите“ – така германското списание „Дер Шпигел“ озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България. От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември – след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пишат в „Дер Шпигел“ и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите. Около Орлов мост вече се говори за „Улица на тиквите“. „Тиквата“ е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание.

Протестите в България – конкретен гняв, неясни изгледи

Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята „Дер Шпигел“. Неговата партия ГЕРБ е уважаван член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. „Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран тип?“, гласи плакат на немски език, издигнат по време на протестите.

При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пишат още от германската медия. Правната система е независима само формално, а за разделение на властите изобщо не може да се говори. Олигарси управляват медии и са награждавани с държавни поръчки за своята лоялност.

Борисов няма да си отиде лесно

Борисов избягва провокациите, що се отнася до външната политика. Той представя себе си и ГЕРБ като проевропейска сила и е лоялен към европейската политика.

Ще успеят ли протестите, пита в обобщение „Дер Шпигел“. Българите не искат Борисов повече, казва Стефанов, но не вярват и на никоя друга политическа сила, че може да реформира системата наистина. Германското издание отбелязва и, че колкото и да е парадоксално, в допитванията ГЕРБ все още е водеща политическа сила.

Източници: БГНЕС, „Дойче веле“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!