Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отличен с награда карикатурист изгонен от Китай

Helena Zhu, Epoch Times

НЮ ЙОРК – Хайбо Уенг (Haibo Wang), именит китайски карикатурист, е принуден да напусне Китай преди началото на Олимпийските игри в Пекин, веднага след което се установява в Ню Джърси, САЩ, страхувайки се, че ще бъде арестуван от комунистическата полиция заради своите творби.

През 2005 г. 27-годишният художник започва работа като цветови асистент при Джиншионг Гуо (Jingxiong Guo), основател на коалицията Flag Cartoon в Шанхай, Китай. Заедно те печелят многобройни награди за своя комикс репертоар. През 2006 г. двамата художници стават първите китайци в историята, спечелили специалната първа награда за своята публикация „Да превърнеш дяволите в пазители на Бога” ( Turn the Devils Into the Guards of God) на международния фестивал на карикатурното изкуство Ангуйем (Angouleme)в Европа – еквивалентът на наградите Оскар за комикси.

„Базираме нашите карикатури на традиционната китайска култура, включително на конфуцианството и петте китайски добродетели – доброжелателство, преданост, етикет,  мъдрост и доверие” – казва Уенг.

Въпреки своята известност в международната общност, Уенг е преследван от китайския комунистически режим. Откакто заедно с Гуо публикуват илюстрациите за наградените ‘Девет коментара за комунистическата партия ’ под псевдонима „Свещения плод”, животът на Уенг в Китай се превръща в една изпълнена със заплахи катастрофа.

„Илюстрирането на ‘Деветте коментара’ определено крие рискове, но смятам, че мисията на художника е да предаде гласа и мислите на човек – казва Уенг. – ”Особено когато посланието на Деветте коментара  се споделя от много китайци.”

Книгата ‘Девет коментара на комунистическата партия’, публикувана през 2004 г., анализира историята на Китайската комунистическа партия (ККП). До септември 2008 г. книгата е вдъхновила повече от 42 милиона души да се откажат от членството си в ККП и принадлежащите й организации.

„Смятам, че най-голямата пречка, пред която са изправени всички хора на изкуството в Китай е, че нямат свобода да се изразят. – казва Уенг – Всички публикации в медиите преминават през стриктните ограничения на ККП. Китайските пазари са много усложнени. Плагиатството и нарушенията на авторските права са изключително широко разпространени. При тези обстоятелства за карикатуристите е много трудно да се самоиздържат. Още повече, когато създадат произведения, които са ограничени от правителството, те са изправени веднага пред въпроса за собственото си оцеляване.”

С наближаването на Олимпийските игри, китайският режим засили арестите на хората, заклеймени като „врагове на ККП” и „заплаха за обществото”.

През юли 2008 г. Уенг и Гуо са поканени да изложат своите карикатури на

Международния фестивал Комик-Кон в Сан Диего. Те тръгват бързо от домовете си, вземайки със себе си над сто от публикациите на Flag Cartoon.

„Нямахме достатъчно време и всичко беше на бегом, така че нашият павилион не беше толкова добре направен, колкото другите. – казва Уенг – Въпреки това продажбите ни бяха доста добри. Доставихме стотици комикси, всички  от които бяха продадени през петте дни.”

Вдъхновено пътешествие

Уенг открива увлечението си по рисуването в ранно детство, изпитвайки на гърба си много уникални преживявания в пътя си на професионален художник.

„Беше през лятото на 1997 г., когато в предпоследната си година от следването си започнах да практикувам Фалун Гонг”, разказва Уенг. Фалун Гонг е духовна медитативна система за усъвършенстване, основана на принципите на Истинност, Доброта и Търпимост. „След като прочетох „Джуан Фалун” (основната книга на Фалун Гонг), бях удивен и разбрах много принципи и ценности. Никога преди това не се бях занимавал с Чигонг (китайски енергийни упражнения), но пътят за откриване на истината винаги е бил моя мечта.”

„През 1999 г., когато Китайската комунистическа партия започна да очерня Фалун Гонг в национална медийна кампания, аз се почувствах доста объркан. – разказва Уенг – Репортажите нямаха нищо общо с действителността и аз се почувствах много зле.”

Същата година Уенг е приет в шанхайския университет Донгхуа, специалност Изкуство и дизайн.

„Поради политически натиск от висшата администрация, всички преподаватели трябваше да насаждат омраза срещу Фалун Гонг. – казва Уенг – Когато мой учител хулеше Фалун Гонг, аз вдигнах ръка и казах: ‘Аз също практикувам Фалун Гонг. Смятам, че той е нещо добро’. След което всички се вторачиха в мен невярващи и преподавателят ме помоли да спря да говоря и да седна обратно.”

Като повечето Фалун Гонг практикуващи, Уенг иска да уведоми правителството, че Фалун Гонг е нещо добро и че учи на принципите истинност, доброта и търпимост. През юли 2000 г. той придружава майка си и свой братовчед за протест в Пекин.

„След като отидохме в Пекин, разбрахме, че ситуацията е много различна от това, което си представяхме в началото. – казва Уенг – Когато стигнахме площад Тянанмън, един полицай дойде при нас и ни попита дали сме практикуващи Фалун Гонг. Ние му отговорихме ‘да’ и бяхме моментално отведени с полицейски коли.”

„Имаше цял камион с практикуващи Фалун Гонг, които бяха арестувани с мен в Пекин. В центъра за задържане затворниците бяха окуражавани от полицията да удрят практикуващите. Бяхме принудени да стоим в полу-клекнала позиция за дълъг период от време – ако се раздвижихме, затворниците започваха да ни бият и ритат.”

Скоро Уенг е преместен в затвор в Шанхай. Практикуващите Фалун Гонг са изолирани в отделни стаи и никой от тях не знае кога ще бъдат освободени.

„Положението в Шанхай беше същото. Ако затворниците знаеха, че си практикуващ, можеха да те пребиват по всякакъв начин” – разказва Уенг.

Той остава в затвора за повече от месец, докато неговото семейство откупва свободата му с пари и връзки.

„В затвора разбрах, че властите изобщо не се интересуват от хората. – разказва Уенг – Дори когато знаеха, че което правят е нередно, те продължаваха въпреки всичко. Почувствах се много слаб, сякаш бе невъзможно да се промени мисленето им.”

След освобождаването си той не получава свободата, която е очаквал. Правителството възлага на училищната администрация да поеме отговорност за действията на Уенг. Класният му учител е уволнен веднага след пътуването му до Пекин.

„От училището ми заявиха от името на Управление 610 (бюро, създадено специално за преследването на Фалун Гонг и притежаващо абсолютна власт над всяко административно ниво в комунистическата партия и юридическата система), че ако продължавам да практикувам Фалун Гонг, ще бъда изключен. – разказва Уенг – Родителите ми работеха много усилено, за да мога да започна следването си и не исках да ги разочаровам. Съдействах и написах заявление, деклариращо, че ще спра да практикувам. Но написването на заявлението беше против волята ме направи много нещастен.”  

„Администраторите наредиха тайно на моите колеги и съквартиранти да ме шпионират, за да е сигурно, че ще спра да практикувам Фалун Гонг. От Управление 610 дори поискаха от моите съседи да записват действията ми. Тези репресивни действия продължиха години наред, докато не дойдох в САЩ.”

В Америка

Уенг е принуден да напусне Китай, пристигайки в Ню Йорк.

Уенг и Гуо се надяват да установят своята работа в Америка, да публикуват нови книги и да преведат други от оригиналните китайски версии. Уенг сподели за своята убеденост, че хората в Америка ще харесат тяхната работа.

„Ако един комикс е добър, той може да бъде разпространен в която и да било държава. – казва Уенг – В Америка има много малко китайски комикси, но има много японски и американски. Ние сме повлияни от японските комикси, но се различаваме от тях. Смятам, че комиксите са като език и ние илюстрираме китайската традиционна култура и я предоставяме на читателите.”

„Америка има здравословна среда за работа” – казва той.

„Хайбо стана известно име в общността на китайските комикси. – казва Гуо, наставник на Уенг – По същество той усвои целия софтуер, свързан със създаването на комикси. През 2007 г. поде публикуването на Конфуций и Генерал Ю Фей във Flag Cartoon. Въпреки че притежава доста добри умения в модерната професия на комиксите, дълбоко в себе си той е изключително повлиян от традиционната култура и положителните ценности. Сега се е установил на американска земя, обгърнат от атмосферата на свободата.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!