Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фалун Гонг, немското предаване 'Focus' и информационната агенция Xinhua

Xinhua: работна обстановка в пекинския офис по време на Олимпиадата. (Jewel Samad/AFP/Getty Images)

Maria Zheng, Epoch Times - Германия

Xinhua – „главната пропагандна агенция” на Китай

Вместо да се придържа към приетите протоколи за разследваща журналистика, Xinhua действа стриктно  съгласно собствените си правила и логика, или с други думи всичко, което се случва, служи като инструмент на пропагандата на Китайската комунистическа партия… 

Мнозина вероятно си спомнят инцидент, при който Джанг Данхонг (Zhang Danhong), китайският редактор на приятелски настроено към ККП китайско предаване по Deutsche Welle, обвини Гюнтер Баер, журналист от предаването ‘Focus’, във връзки с Фалун Гонг. Критиката бе вследствие на коментари, предадени в ефир от г-н Джанг, представляващи думите на берлинския кореспондент на Xinhua, Ши Шианг (Shi Xiang), според когото „журналист от предаването ‘Focus’ има връзки с Фалун Гонг”. Без да се запознае с фактите, Xinhua публикува това на 28 август 2008 г. ‘Focus’ е завел дело срещу Xinhua. Как да се гледа на този нов опит за пропаганда?

Вместо да се придържа към приетите протоколи за разследваща журналистика, Xinhua действа стриктно  съгласно собствените си правила и логика, или с други думи всичко, което се случва, служи като инструмент на пропагандата на Китайската комунистическа партия (ККП).

На 12 септември 2008 г. Хелмут Маркворт (Helmut Markwort), главен редактор на Focus, отново заявява, че техният редактор по никакъв начин не е свързан с Фалун Гонг, и списанието предприема съдебни действия срещу Xinhua. „Очернянето на ‘Focus’ чрез тази така наречена информационна агенция, вероятно поръчано от държавата, е просто абсурдно”, каза той.

Xinhua и Фалун Гонг

Според Уолтруд Нг (Waltraud Ng), говорител на Фалун Гонг , „Xinhua е твърде наясно, че по този начин ККП е подхранвала, окуражавала и съхранявала омраза срещу духовното движение и продължава преследването си срещу него. Това продължава от 1999 г. насам и изглежда режимът постига целта си отново чрез пропагандния репортаж на

Дойче Веле, точно както разчиташе на ефекта на пропагандната атака след земетресението в Сичуан. Режимът охули Фалун Гонг, твърдейки: „Последователите са щастливи, че тази трагедия се е случила и че Небето иска да направи Китай да изчезне”. Според допълнителна пропаганда се предполага, че Фалун Гонг отклонява предложения за помощ на жертвите. Това, което ККП не споменава, са нейните лични, одобрени от нея, държавно разпоредени, безмилостни действия и жестоките нападения върху практикуващи Фалун Гонг във Флашинг, Ню Йорк.”
 
„Фалун Гонг идва от Китай и спада към традиционната култивация/самоусъвършенстване [на съзнанието и тялото]. Практиката не е нито срещу Китай, нито срещу китайския народ. Но на ККП практикуващите Фалун Гонг са показали своята непоколебимост през деветте години мирни протести срещу преследването, настоявайки за подходяща среда за самоусъвършенстване. ККП е тази, която умишлено изкриви значението на „анти-ККП” и „анти-Китай” и създаде объркване в съзнанията на хората” – продължи тя.

По-нататъшните цели на Xinhua

Гореспоменатото събитие не е единствената цел на Xinhua. Според Информационния център на Фалун Гонг (Falun Gong Information Center) Xinhua цели да създаде в съзнанията на хората недоверие към достоверността и обективността на западните медии. Също така иска читателите да стигнат етапа, „в който не са в състояние да различат истинския репортаж, когато става дума за информация от хора, свързани с Фалун Гонг”. Това бе прикрит опит да се включи информация, налична на Epoch Times.

 
Провокаторската статия на Ши Шианг в Xinhua включва следните коментари: „Журналист на Epoch Times, контролиран от Фалун Гонг и базиран в Кьолн, пише ежедневни имейли до длъжностни лица на Дойче Веле, в които заявява, че Джанг Данхонг е компрометирал етиката на медията и че Epoch Times е публикувал статия на 26 август, с която да отбележи оставката на Джанг.”
 
В действителност нито Epoch Times има журналист, базиран в Кьолн, нито някой е писал до Дойче Веле относно Джанг. Описаната от него статия не съществува.

Една партия – една ‘уста’ за нацията

Според Репортери без граници абсолютно всичко идва от и се върти около Xinhua – контролираната от китайския режим медия, като Xinhua е главната, притежавана и одобрена от държавата пропагандна агенция в света. Постът редактор на агенцията е от ниво министър. При търсене с Гугъл почти една трета от информацията за Китай е на Xinhua.

Медията е под контрола на ККП от 1949 г. [когато ККП завзема властта в Китай, бел. ред.].  Въпреки че ограничена медийна либерализация по отношение на икономическите въпроси има, Xinhua остава единственият партиен орган в Китай. Подбрани журналисти, подлагани на неспиращи процедури по индоктриниране, правят всички репортажи за медиите, отразявайки официалното становище по всички въпроси. Тези хора пишат също така „вътрешни отчетни рапорти”, предназначени специално за управляващия елит на нацията.
 
Вследствие на остра критика относно липсата на прозрачност в Xinhua и невежото отразяване на епидемията на ТОРС през 2003 г., агенцията публикува някои новини, показващи режима в неблагоприятна светлина. Ние обаче предполагаме, че това е просто жест към международната общност, тъй като подобни репортажи така и не бяха излъчени на китайски език в Китай.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!