Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Двама смели мъже

Гао Джишенг

Гао Джишенг, китайски адвокат по човешките права, преследван от китайския режим, награден на 30 юни 2007 г. от Американския съвет на съдебните адвокати (American Board of Trial Advocates / ABOTA) с ‘Наградата за храбра адвокатска защита’ (‘Courageous Advocacy Award’). (Epoch Times)

Ren Baiming, специално за Epoch Times

Гуан Гуимин (Guan Guimin), известен китайски тенор, е безспорно най-известният певец на Китай през 80-те години. Той практикува Фалун Гонг повече от десетилетие.

През 2001 г. неговият съотечественик, Гао Джишенг (Gao Zhisheng), е посочен от Китайската комунистическа партия (ККП) за един от десетте най-добри адвокати в Китай, а напоследък за него се говори като „съвестта на китайските адвокати”, затова, че говори честно и открито относно Фалун Гонг. Самият Гао е християнин. Напоследък тези двама души са мишени за преследване от страна на ККП.

След като преследването на Фалун Гонг започва през 1999 г., като решителен акт на протест, Гуан подпалва публично снимка, на която е показан заедно с бившия китайски лидер, Джианг Земин (Jiang Zemin), инициирал преследването. Това действие вбесява Джианг.

Скоро след това Гуан получава телефонно обаждане от китайското Бюро по национална сигурност в дома си в САЩ, с което е уведомен, че е бил посочен като ключова мишена за „идеологична трансформация” от страна на китайския комунистически режим. Това не е празна заплаха.

По онова време Гуан преподава музика, за да се прехранва, и скоро неговите ученици започват да напускат един след друг. Много от приятелите му също започват да го отбягват.

Един ден 80-годишна жена идва при Гуан с молба за уроци по музика. Той е напълно

наясно, че тя е шпионин на ККП, но без да се страхува решава да я приеме за ученичка.

Не след дълго Гуан получава писмо, описващо ежедневните му навици до най-малка подробност и съдържащо пълен запис на наскоро проведен от него телефонен разговор. Това е типична гестаповска тактика за сплашване, използвана от ККП с намерението да покаже на хората под наблюдение, че всяко тяхно движение е наблюдавано и че нещо лошо може да им се случи по всяко време.

Освен това, Гуан често открива гумите си спукани, а понякога вижда сенки пред вратите и прозорците си. Повечето хора лесно поддават на подобен натиск, поради постоянните тревоги за безопасност, и впоследствие се предават и  подчиняват на исканията.

Осъзнавайки целта на упражнявания тормоз, Гуан решава да не се съпротивлява. Той оставя вратата си отключена, изпращайки послание, че са свободни да правят с него каквото искат и той не се страхува. Изпраща и писмо до [китайския лидер] Ху Джинтао, в което заявява: „Ако искате живота ми – вземете го. Ако искате да спра да практикувам Фалун Гонг, никога няма да успеете”.

След като виждат, че не е разколебан от заплахите за собствената му безопасност, от Бюрото по национална сигурност звънят още веднъж в дома на Гуан. Този път му казват: „Трябва да помислиш за семейството си в Китай. Ако не се предадеш, те ще платят за твоите действия.”

На което Гуан отвръща със смях: „Вижте какво! Аз съм оставил вратата на дома си отключена, за да ме убиете, както ви е удобно; от каква помощ бих могъл да съм за семейството си в Китай? Чувствайте се свободни да правите каквото пожелаете. Няма нужда да си правите труда да ме питате.”

Агентът на телефона е изумен и бързо променя тона. Той казва на Гуан, че е добре дошъл да се завърне в Китай, като дори добавя: „Ще гарантираме Вашата безопасност”.

„Страхувам се, че Вие не можете да гарантирате дори собствената си безопасност – как можете да гарантирате моята? Не е ли шега това?!” – отговаря Гуан.

С това, ККП изчерпва всичките си тактики срещу Гуан Гуимин. Унижени, от Бюрото по национална сигурност прекратяват наблюдението върху Гуан и го оставят на мира.

Срещу Гао Джишенг тактиките са същите като към Гуан. За разлика от Гуан, обаче, Гао живее в Китай. След отвореното му писмо до лидерите на ККП – Ху Джинтао и Уен Джиабао – призоваващо за прекратяване преследването на Фалун Гонг, професионалният му живот започва да се разпада.

Той е поставен под 24-часово наблюдение, като в някои случаи около дузина цивилни „тайни” агенти открито следят него и членовете на семейството му. Лицензът му за правна практика е отнет, преживява няколко посегателства над живота и накрая е поставен под домашен арест.

Подобно на Гуан, Гао също изоставя мисълта за избор между живота и смъртта, при сблъсъка си с подобно преследване от страна на ККП. За период от няколко месеца той изпраща редовни доклади зад граница, описвайки подробно низкото поведение на следящите го тайни агенти. Пред медии в чужбина той говори многократно и с презрение относно подлите действия на китайския режим, използвани срещу него. И този път те се опитват да сломят жертвата си психически, както и да го разорят финансово.  

Тези две тактики на режима – да застрашат личната безопасност и финансовата стабилност на човек – са преодолени и от Гуан, и от Гао, непоклатими при този натиск.  

За Гао, обаче, заплахите срещу семейството му се оказват твърде много. Когато ККП открива – научаваме от него - че той държи на семейството си повече, отколкото на себе си, тя експлоатира тази човешка добродетел, за да изтръгне „признания” от адвоката. Той е хвърлен в затвора и едва наскоро се появиха новини за тежкото му положение в Китай. В ръцете на режима, Гао е претърпял прекомерни изтезания и унижение.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!