Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кръстоносният поход на един човек срещу Китай

Donna Jacobs, The Ottawa Citizen

За канадския дипломат Браян МакАдам не бе разкритият от него печеливш бизнес с визи по време на поста му в канадското консулство в Хонконг. И двете страни - канадските и китайските консулски служби – са продавали, според него, визи на членове на китайската мафия и разузнавателните служби на комунистически Китай, на цена между 10 000 и 100 000 долара за виза.

Не бе и това, че изпратените от него доклади до началника му в Канада - информация за убийци, пране на пари, контрабандисти и шпиони, опитващи се да влязат Канада - бяха посрещнати с мълчание, или унищожени повечето.  

Не бяха и десетките заплашителни обаждания - "Спрете, което правите, или сте мъртъв"- от членове на Триадите по време на престоя му в Хонконг, от 1989 г. до 1993 г.  

Това, което го съкрушава, казва той, е "невероятното усещане за предателство от страна на моите колеги. Бях работил с тези хора в продължение на години."


"Това стига до дъното на душата. То е духовна криза. То е психологическо разтройство".

Един ден той получава телефонно обаждане от своя източник в Полицейския отдел на Хонконг, подслушващ важен човек на Триадите.

"Което потресе хонконгския полицай бе, че член на Триадите се обажда на някого в офиса на канадския имиграционен министър в Отава", казва г-н МакАдам.  

"Полицаят коментира: ‘При този вид отношения, става дума за наистина сериозен проблем’ ".

Но което разтърсва и самия MакАдам са последвалите думи на полицая: "Канадецът увери триадския бос: ‘Не се безпокойте за MакАдам и което прави той. Ние ще се

погрижим за него’."    

И те се погрижиха, казва г-н MакАдам.

Канадските имиграционни служби му предлагат добра нова работа в Отава. Той се завръща и установява, че с това се прекратява неговото странство. С 30-годишната му кариера в Европа, Карибите и Азия е свършено.

В този момент на яснота той рухва, физически и психически. След две години отпуск по здравословни причини, заменяйки хиперсомния – спейки по 20 часа на ден – с безсъние, накрая той прави това, което искат неговите началници и почти всичките му колеги. През 1993 г., на 51-годишна възраст, той се пенсионира преждевременно.

Въпреки, че остава без работа, той казва: "Имах чувството, че съм се отървал от ужасна група от хора."

"Болен, депресиран и безработен, аз знаех, че съм открил нещо изключително важно."

В своя ръкопис от 850 страници – с работно заглавие ‘Измамата на дракона’ – той пише: "Докато се занимавах с едни от най-безскрупулните престъпници, бях осмиван, унижаван и заплашван в една враждебна среда. Служители от офисите в Хонгконг и Отава дадоха на самите гангстери копия от моите поверителни доклади за някои престъпници и това до голяма степен постави живота ми в опасност.

Получавах смъртни заплахи в продължение на години, но никога не съм се боял за
своята безопасност. Големият въпрос [бе]: Защо канадските дипломати в Хонконг и бюрократите в Отава правят всичко възможно, за да унищожат работата ми и самия мен?".

Както той сам казва, точно по това време му идва идеята за официално разследване, за да провери и разшири констатациите си от Хонконг. До 1995 г., дузина офицери от Канадската секретна служба (CSIS) и Кралската канадска полиция (RCMP) официално стартират първия си съвместен проект: Операция ‘Гърмяща змия’.

Укривайки лошото си здраве, г-н MакАдам предоставя на екипа обширна документация за китайски престъпници и амбициозната програма на комунистическото правителство и техните придобивки, шпионаж и политическо влияние в Канада и по цял свят.  

През 1992 г. Кралската канадска полиция започва свое детайлно разследване по разкритията на МакАдам , отделно от това за ‘Гърмяща змия‘. Те сондират инциденти на корупция, но се ограничават до местни служители - не канадски.   

Следва седемгодишно разследване. Седем следователи идват и си отиват. "Щом като някой започне да разследва, те го отстраняват", казва МакАдам. "Друг офицер ще дойде, ще започне да прави открития, и ще бъде отстранен."

"Мисля, че и двете разследвания (от екипа на ‘Гърмяща змия’ и от Кралската канадска полиция) са били под значителен политически натиск, за да бъдат спрени", заяви г-н MакАдам, "и изглежда, че това идва от най-висши нива."

Г-н MакАдам отбелязва заслугата на Дейвид Килгор, тогава депутат от Либералната партия и държавен секретар за Латинска Америка и Африка, за неговите упорити писма. Г-н Килгор изпраща своето първо писмо директно до тогавашния министър-председател Жан Кретиен, искайки публично проучване, за което MакАдам продължава да настоява. Но правителството нарежда разследването да се проведе от Кралската канадска полиция. Г-н Килгор изпраща по-късно писма с молба да се сложи край на отлаганията.

Сред изпратените в Хонконг служители на Кралската канадска полиция е ветеранът Робърт Рийд, който през 1996 г. прекарва месеци наред в преглеждане и потвърждаване констатациите на MакАдам. Когато през 1997 г. Жан Дубе от Кралската канадска полиция го изтегля от  разследването, Рийд обвинява публично Дубе във възпрепятстване на разследването – обвинение, което Кралската канадска полиция отхвърля. Дубе уволнява Рийд.   

"Те го уволниха, за да се спре разследването", заяви МакАдам. Рийд съобщава за своя случай на медиите, предоставяйки им инкриминиращи материали, информация за политическите връзки между китайското правителство и Либералното правителство на г-н Кретиен, доказателства за прикриването.

През 2003 г. външна за Кралската канадска полиция комисия потвърждава разкритията на Рийд. Комисията установява, че "Кралската канадска полиция е показвала системно нежелание да разследва" и нарежда Рийд да бъде назначен отново. От канадската полиция отказват. Рийд ги съди.

По това време комисар на Кралската канадска полиция е пенсиониралият се неотдавна Джулиани Закардели.  

През 2005 г. съдията на Федералния съд Шон Харингтън изслушва случая на Рийд и подкрепя уволнението му, посочвайки като причина "липса на лоялност към правителството". През 2007 г. Върховният съд на Канада отказва да изслуша случая. Подробности за случаите на Рийд и MакАдам  могат да се намерят на fairwhistleblower.ca

Излезлият доклад относно ‘Гърмяща змия’ е в подкрепа на MакАдам. Дори отива и по-далеч: "Те установиха, че членове на престъпни групи с връзки в китайското военно разузнаване са инвестирали милиарди в Канада", заяви МакАдам, "във високи технологии, компютърни компании, телекомуникационни компании".

Няколко дни след като окончателният доклад за ‘Гърмяща змия’ е изпратен в Канадската секретна служба през 1997 г., случаят ‘Гърмяща змия’ е приключен. Канадската секретна служба разпуска екипа и дава указания на следователите да унищожат всички документи. "Това показва, че има прикриване", казва МакАдам.  

Екипът на ‘Гърмяща змия’ унищожава стотици страници от разследванията на МакАдам, негови книги и отчети.

"Очаквах, че ще получа всичко обратно " – смее се той над идеята за направа на копия на материалите си, за да ги защити от канадското законодателство. "Никога не ми е минавало през ум, че резултатът може да бъде такъв – всякакъв вид материали да се унищожат просто ей така."

"След като докладът бе представен, ръководителят на екипа на ‘Гърмяща змия’ бе понижен. Той подаде оставка. Почти единственият експерт по китайските въпроси в Канадската секретна служба също подаде оставка, от отвращение."  

"От 1997 до 2003 г. поне шест разследвания на Сената и Конгреса на САЩ потвърдиха констатациите на ‘Гърмяща змия", казва МакАдам. "Въпреки че висшето ръководство на Канадската секретна служба охули доклада като ‘основана на слух конспиративна теория', за други той бе ‘разтърсващ’ и ‘преждевременен’. "

Директор на Канадската секретна служба по това време е пенсиониралият се през 2004 г. Уорд Елкок.

Оттогава, ФБР нарече Китай най-голямата заплаха за разузнаването на САЩ, каза г-н MакАдам.

А Канада, продължава той, е известна като "един от световните центрове на китайската организирана престъпност и шпионаж".  

Миналата година директорът на Канадската секретна служба, Джим Джуд, даде свидетелски показания пред Сената, в които спомена, че около половината от работещите в Канада шпиони на 15 държави са от Китай и използват половината от неговите контра разузнавателни ресурси.  

Сега г-н MакАдам заключава: "Чувствам се по-добре, отколкото се чувствах за последните 15 години. Чувствам се фантастично, чудесно. Чувствам се отново нормално".

Какво го е съхранило? "Любовта на съпругата ми, Мари. Нямаше да съм жив, ако не беше тя. Тя положи невероятни грижи за мен", И, добавя, решителността. "Исках да спра китайските престъпници и шпиони в опитите им да унищожат страната ни".

Г-н МакАдам е започнал наскоро да се занимава с международна консултантска дейност, по въпросите за глобалните операции - в това число и в Канада - на засилващото се партньорство между китайското разузнаване и организираната престъпност.

"Аз съм на кръстоносен поход", казва той. "Не знам как иначе да го нарека. Не смятам, че трябва да продаваме страната си на Китай."

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!