Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекинските игри разкриха реалността в Китай

Пред Олимпийския стадион "Птиче гнездо" в Пекин.

Пред Олимпийския стадион "Птиче гнездо" в Пекин. (Michael Kappeler/AFP/Getty Images)

Chen Pokong, Radio Free Asia

Когато през май 2008 г. китайският лидер Ху Джинтао (Hu Jintao) посети Япония, едно японско дете му зададе въпроса: "Защо искахте да станете президент?" Ху отговори: "Аз не исках да стана президент. Китайският народ ме избра и искаше аз да съм президент". Такава безсрамна лъжа предизвиква възхищението на членовете на ККП, но международната общественост бе изненадана от нея.

Международният олимпийски комитет (МОК) изисква гимнастичките да бъдат най-малко 16 годишни. Причината за това правило е да се защитят непълнолетните лица. Правилото също така падсигурява, че състезателките представят гимнастическите способности на жените, а не на децата.

Въпреки това възрастта на китайските гимнастички Хи Кешинг (He Kexin), Янг Илин (Yang Yilin) и Джиянг Ююан (Jiang Yuyuan) остава една мистерия. През 2007 г. официалната китайска медия Шинхуа (Xinhua), съобщи, че Хи Кешинг е на 13 години. Девет месеца по-късно, когато Хи участва в Олимпийските игри, тя изведнъж става 16 годишна.

Подобни подозрения предизвика официалната възраст на Янг Илин и Джиянг Ююан. Според публикуваната преди това информация Янг и Джиянг биха могли да бъдат най-много на 15 години тази година. Когато се състезаваха миналата седмица за Олимпийските игри, те бяха с много грим, който да покрива все още детските им лица. Някои китайски Интернет потребители се възмущаваха, че са шокирани от "страховития" грим на китайските гимнастички.

Когато бяха запитани за това, служителите на МОК избегнаха отговорността като

приеха за факт написаното в паспортите на китайските гимнастички. Треньорът на американските гимнастички, израснал в комунистическия режим на Румъния, заяви: "В едно авторитарно общество, официалните документи не означават нищо". Той имаше предвид, че в комунистическите режими фалшифицирането на паспорти не е нещо необикновено.  

Докато употребата на допинг може да бъде разкрита, фалшифицирането на паспорти, за да нагласи възрастта на спортистите, е нещо, което Китайската комунистическа партия (ККП) има смелостта на направи в името печеленето на златни медали. В крайна сметка това е в името на "националните интереси". Освен това, те могат да използват злобата на младежи в Китай, които да осъждат в Интернет възрастовата граница на МОК като "смешна".   

Международната общественост е загрижена, че лъжливото пеене на церемонията по откриването на Игрите ще нарани и двете въвлечени в това деца. Едното момиченце бе определено за "не красиво", а другото – че "пее фалшиво".

Всъщност ние хората, запознати с етичните стандарти на Китай, знаем, че за тези две деца няма да има проблеми. Съобразно образованието, което те са получили, това е чест за тях - че на едната гласът, а на другата лицето са били използвани в церемонията по откриването, и че това е привлякло вниманието на света. В крайна сметка от 1.3 милиарда души, само те са имали толкова късмет! У хората около тях нямаше нищо друго, освен възхищение. "Фалшиво пеене, че какво от това?" Основавайки се на настоящите етични стандарти, изградени от ККП, за повечето китайци това не е причина за безпокойство.

То е отражение на дълбоко вкоренената образователна философия в днешен Китай, че лицето и външния вид са най-важните, както и че фалшификацията е нещо нормално.
 
По средата на Олимпийските игри, китайският лекоатлет Лиу Шианг (Liu Xiang) изведнъж обяви в последния момент, че е решил да се откаже от състезанието в бягане с препятствия, поради контузия. Повечето хора смятат, че Лиу се е контузил по време на снимки за търговска реклама. Той каза това едва в последната минута, за да увеличи личните си търговски печалби. С други думи, Лиу е обзет от идеята за правене на пари. В тези сметки няма място за "народа на държавата". Това тълкуване от китайците е естествено, на фона на толкова много фалшивости, разкрити след церемонията по откриването на Игрите.   

То отразява точно колективния манталитет на съвременните китайци: те са подозрителни за всичко, никой не вярва на никого.

На церемония по откриването, 56 деца придружаваха "националното знаме", облечени в цветни костюми от 56 етнически малцинства. Въпреки това, международните медии откриха, че тези деца всъщност са в по-голямата си част от народността Хан. Всички те са от пекинската детска художествена трупа ‘Галакси’ (Beijing Galaxy Children's Art). От ККП отговориха, че това е само "представление". Но в медийното ръководство за откриването на Пекинските олимпийски игри пише "56 деца от 56 етнически малцинства в Китай, представляващи 56 етнически групи…"

Намерението на невярното представяне на нещата е ясно: церемонията по откриването трябва да е без проблеми. ККП няма доверие на малцинствата, дори когато те са деца, което означава, че Хан хората могат да се представят от името на малцинствата. Ето защо, партийните секретари в Тибет, Шинджиянг, Вътрешна Монголия и другите автономни региони трябва да бъдат Хан-китайци. Автономността е фалшива, абсолютният контрол е реалност.

По време на Олимпийските игри, ККП определи три зони за демонстрации. Въпреки това, нямаше нито една демонстрация. Китайските власти казаха, че до 17 август са получили 77 молби за демонстрации. Това означава, че ККП не е одобрила нито една молба. Точно както очакваше външния свят, зоните за демонстрации бяха само на хартия.

Международната общественост обвини ККП в неизпълнение на обещания, които те направиха, когато Олимпийските игри им бяха дадени, като например подобряването на положението с човешките права, както и защитата на свободата на словото и пресата. Но ККП заяви, че Китай никога не е обещавал да се променя за Олимпийските игри, а по-скоро, че Олимпийските игри могат да променят нещата в Китай. Накрая ККП просто каза, че "хаос" не е позволен в Китай.

"Хаос" има специално определение в речника на ККП. Да припомним: ККП може да подпише всяко споразумение, но може да не се съобрази с него; тя може да даде всякакви обещания, но може да не ги изпълни. ККП може да изкриви всичко съобразно така наречените "китайски характеристики". Олимпийските игри не правят изключение.

Не на демонстрациите в "зоните за демонстрации". Подобни неща се случиха и на олимпийските стадиони. "Повече от седем милиона билети за Олимпиадата са продадени", обяви Пекинския олимпийски организационен комитет. Въпреки това, на всички стадиони имаше много свободни места на зрителските скамейки. Китайските власти признаха също така, че са организирали фалшиви зрители, носещи еднакви дрехи, размахващи надуваеми фигури и играещи ролята на агитки. Чуждестранни агитки нямаше на Пекинските олимпийски игри, тъй като за тях нямаше билети. За обикновените китайци бе също така трудно да си намерят билети. Имаме 1.3 милиарда души в Китай, но не можахме да напълним олимпийските стадиони!  

Заради Олимпийските игри милиони жалбоподаватели, фермери и работници-мигранти бяха изгонени от Пекин. Целта бе да се гарантира, че няма да има неудобни ситуации за правителството в Пекин по време на Игрите. Така наречената политика на "насоченост към хората" е просто фраза за пред света. В продължение на много години жалбоподавателите изпитват на гърба си побоища, електрически палки, белезници и затвори.

От щафетата на Олимпийския огън, до церемониите по откриването и закриването на Игрите, колко пари са изразходвани за Пекинската олимпиада? В Китай, с правителствения монопол върху всички стопански дейности, то може да похарчи толкова, колкото си иска. Икономическата полза от Игрите? ККП не я е грижа. Такава е нейната природа.

Когато през май 2008 г. китайският лидер Ху Джинтао (Hu Jintao) посети Япония, едно японско дете му зададе въпроса: "Защо искахте да станете президент?" Ху отговори: "Аз не исках да стана президент. Китайският народ ме избра и искаше аз да съм президент". Такава безсрамна лъжа предизвиква възхищението на членовете на ККП, но международната общественост бе изненадана от нея."Който краде камбани, си запушва ушите" и "Рибата се вмирисва от главата" са идиоми от древни китайски мъдрости, които отдавна са прогнозирали и обяснили същността на триковете на ККП.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!