Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов подкуп: Томислав Дончев предложил министерските задължения на Дани Кирилов на Христо Иванов

В навечерието на правителствения ремонт лидерът на "Да, България" Христо Иванов е получил в прав текст оферта от "младото крило" на ГЕРБ, начело с Томислав Дончев, да заеме кресло в кабинета, научи ексклузивно Lupa.bg. Ставало е въпрос за поста на любимия на карикатуристи и автори на вицове Дани Кирилов. Иванов обаче е отказал отново да бъде правосъден министър при Борисов, окрилен от подема на градската десница в последно време.

Според нашите източници Иванов категорично заявил, че няма намерение да последва съдбата на традиционното СДС, което се включи в листите на ГЕРБ и де факто изчезна от картата на десните партии. Брадатият юрист се облизвал за предсрочни избори и нямал намерение да "си купува нива на 8 септември", макар това му решение да крие сериозни рискове. Ако вот не се проведе в следващите няколко месеца, по всяка вероятност електоралният възход на "Демократична България" ще отшуми и съюзът ще се върне в традиционната си позиция да драпа за прескачане на 4-процентовата бариера.

Сдружаването на ГЕРБ със СДС остави ДБ като естествен център на извънпарламентарната опозиция на ГЕРБ в проевропейското пространство и Иванов добре осъзнавал открилата му се възможност. Марката “Демократична България” вече се наложи и има някаква електорална тежест, което дава възможност на ДБ да мислят за ефективна кампания, а не за съюз с властта.

С явяването си с две листи на парламентарните избори през 2017 г. предшествениците на ДБ успяха да разколебаят много от своите потенциални избиратели. Това разколебаване е частично преодоляно, но "Демократична България" трябва да покаже много висока политическа ефективност, за да компенсира този негатив, вместо да търси временни решения. Христо Иванов и Атанас Атанасов уж имат координация на действията си. Търпението на избирателя обаче не е достатъчно, за да си позволят стъпки встрани.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!