Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американци правят опасен ядрен експеримент у нас?: Разследване на Lupa.bg

Разследване на Lupa.bg: Американци правят опасен ядрен експеримент у нас?

Американски експерти от ядрения гигант „Уестингхаус“ напират да произвеждат у нас малки модулни реактори. Отпадъците от тях ще бъдат складирани на строящата се в момента площадка „Радиана“, научи Lupa.bg от свои източници. В замяна какво ще получи правителството не е ясно. Наши енергийни спецове се опасяват, че американците не искат да излагат страната си на риск от ядрена експлозия при разработването на  модулите и за това предлагат на България.

Русия вече прави малки модулни реактори, които се монтират на ледоразбивач. С тях тя захранва цели градове. Технологията обаче пази в тайна. Чуждите ядрени специалисти тепърва ще разработват свое ноу-хау и предпочитат да го правят навън.

Хрумка на американски експерти е също да се изгради VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ с неизползваните реактори от АЕЦ „Белене“. Нашето правителство вече е прегърнало идеята, но дали ще е възможно да бъде осъществена, може само "Росатом“, от която са купени ядрените съоръжения, да каже. Според запознати, засега мнението на компанията не е искано. Освен това дори руснаците да дадат зелена светлина на проекта, ЕК може да го спре. 

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов обяви на 19 януари, че на 7

декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Той изтъкна, че за реализацията на проекта на площадка 2 на атомната електроцентрала са привлечени международни експерти.

Премиерът Борисов тогава акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, каза Борисов.

Правителството на Пламен Орешарски също беше поело ангажимент да прави VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ само че с реакторите АР-1000 на „Уестингхаус“. Те обаче се оказаха ненадеждни. Американската фирма произведе 4 реактора за вътрешна употреба, като два от тях вече са спрени заради аварии.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Разследване на Lupa.bg: Американци правят опасен ядрен експеримент у нас? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!