Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайската Интернет цензура се обръща срещу ККП

Han Qing, Радио Свободна Азия

Създадената от Китайската комунистическа партия (ККП) и непрекъснато затягаща се Интернет цензура произвежда странен ефект в провинция Гуангдонг – местен доставчик на Интернет услуги е поставил термини като "комунистическа партия" и "социализъм" в групата на чувствителните ключови думи и ги филтрира. Много статии, съдържащи тези думи, не са достъпни.

Според репортаж на ObserveChina (www.observechina.net ), поддържан от базирания в САЩ Китайски информационен център (CIC), Интернет доставчикът Академична общност Бинуен (Binwen Academic Community) в провинция Гуангдонг е категоризирал "комунистическа партия", "социализъм", "правителство" и "континентален Китай" като чувствителни думи, и ги филтрира. Звездичките, заместващи филтрираните думи, правят статиите невъзможни за четене.   

Блокираната от Пекин китайскоезична уебстраница на Репортери без граници
Блокираната от Пекин китайскоезична уебстраница на Репортери без граници, 30 май 2007. Между 5 и 8 часа отне на китайската Интернет полиция, за да открие новия Интернет адрес на Репортери без граници на китайски език, и да го блокира, съобщи организацията за съблюдаване свободата на медиите. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)

Репортажът отбелязва, че ситуацията е "безпрецедентно и неповторимо странна" – термини като "комунистическа партия" и "социализъм" да бъдат считани за чувствителни "реакционерски думи" в управлявана от комунистическата партия страна.

По време на интервю, Андрю Л. Янг, главен редактор на ObserveChina, заяви: "Основната цел на този репортаж е да се подчертае ескалиращата напоследък информационна блокада от страна на китайските власти. Първоначално блокадата бе само за нежелани думи. Като например: чужди уебсайтове, имена на задгранични китайски защитници на демокрацията, някои ключови думи, критикуващи комунистическата партия и положението с човешките права в Китай. Но сега обхватът е разширен, за да покрие думи, свързани със самия режим. Термини като "държавно

управление", "комунистическа партия" и "социализъм" са станали предмет на информационно филтриране".  

Янг продължава: "Всъщност подобен ход имаше и в миналото – имената на китайски лидери, като Джиянг Земин (Jiang Zemin), Ху Джинтао (Hu Jingtao) и Дън Сяопинг (Deng Xiaoping) не могат да се търсят в Интернет, тъй като режимът не позволява на хората в Китай да говорят произволно за китайски лидери. Имаше време, когато техните имена също бяха филтрирани. Но сега обхватът на това се разширява".   

Ма Шяоминг, бивш репортер, свързан с телевизионната станция на провинция Шанши (Shanxi), сега живеещ в гр Ши (Xi), описва своя опит като Интернет-сърфист. Той казва: "Филтрирани думи и блокирани статии са превърнати в непознаваеми символи като цяло. Понякога те дори изобщо не могат да се намерят." Той добавя: "Това, което видях, не е просто изтриване на определени изречения, параграфи или части. Те блокират цялата статия да не се показва на уебстраницата".  

На въпроса защо думи като "комунистическа партия" и "социализъм" е трябвало да бъдат филтрирани, Mа коментира: "Мисля, че броят на статиите, хвалещи комунизма в Интернет, са много малко. Повечето статии в действителност критикуват или се подиграват на комунизма, и контролирането на това се превръща в главоболие за правителството. Всъщност, в сърцата на китайския народ "комунизъм" и "социализъм" са станали синоними за зло и престъпно поведение. Следователно, правителството няма избор, но да ги филтрира".

Според Янг Лили от Китайския информационен център, китайската Интернет блокада представлява най-голямото подтискане на свободата на словото в историята на Китай. Степента на подтискане надвишава литературното преследване по време на Династията Чинг. Въпреки това, Интернет потребителите все още намират начини да се справят с филтрирана или блокирана информация.

Става дума за трикове, използвани от потребителите на Интернет, споделя Янг: "Така например, добавянето на препинателни знаци или интервали между китайските йероглифи в изречението. Създадената от китайските власти система за цензуриране не може да открие тези трикове. Макар че е досадно за потребителите, тъй като те трябва да вкарват много допълнителни символи, повечето потребители са склонни да се примирят с това, ако желаят да получават и разпространяват някаква информация. Погледнато от този ъгъл, за китайския комунистически режим е невъзможно да спре напълно информацията. Понякога това може само да предизвика повече проблеми".    

Ма Шяоминг смята, че Интернет цензурата на китайските власти не води до нищо добро и само засилва недоволството и отвращението на Интернет потребителите към китайския режим. Ма отбеляза: "Това показва също така, че Китайската комунистическа партия не намалява контрола върху медиите. От момента, когато режимът започна да преследва Фалун Гонг публично, те засилиха блокирането на информацията и наблюдаването на Интернет. Всичко това сочи, че въпреки своите опити, Китайската комунистическа партия всъщност не влияе, нито променя, това, което хората говорят и мислят".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!