Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дали Пекин се опитва да оклевети Фалун Гонг за убийството на американския гражданин?

Jason Loftus & Stephen Gregory, Epoch Times

Използването на кампания с невярна информация, за да атакува смятаните от нея врагове, не е нищо ново за Китайската комунистическа партия. Китайски дисиденти, включително активисти за демокрация и Фалун Гонг практикуващи, са от дълго време обект на вниманието на китайските Интернет агенти, които разпространяват фалшива информация и атакуват Интернет автори, настроени критично към режима.

Станалото в Пекин убийство на американския турист Тод Бечман, близък на треньора на американския волейболен отбор, Хю Маккътчън, привлече световното внимание точно когато Игрите започваха. Официалната медия на китайския режим, Шинхуа (Xinhua), бе бърза да представи случая като акт на депресиран човек, който те идентифицираха като г-н Танг Йонгминг.

През последните дни обаче репортажите на Шинхуа се смениха, като започнаха да се появяват и Интернет публикации, твърдящи, че Танг е извършил убийството, защото е практикуващ Фалун Гонг .  

Тези публикации превърнаха в пророческо съобщението на Информационния център Фалун Дафа от 8 август , денят преди убийството, което предупреждава, че китайският режим може "да направи опит да инсценира някакво подривно действие… с намерение да го припише на Фалун Гонг."

Първоначалният репортаж на Шинхуа гласи: "Полицейският отдел на провинция Джейджянг (Zhejiang) направи разследване и установи, че въоръженото нападение на Танг Йонгминг в Гулоу (Gulou), пекинския квартал Донгченг (Dongcheng), е индивидуален акт на екстремално поведение, причинено от неговата депресия."  

Но впоследствие доклади като този бяха тихомълком свалени от Интернет. Същевременно режимът попречи на пресата, опитала се да отрази убийството, стигайки дотам да конфискува бележките и фотографиите на китайската преса,

присъстваща на пресконференцията по повод убийството, която бе проведена от американския треньор на олимпийския отбор по волейбол, Хю Маккътчън (Hugh McCutcheon).  

Внимателно съчинени Интернет публикации

Започвайки от 11 август, Интернет публикации под различни Интернет псевдоними започнаха да твърдят, без да дават реални доказателства, че предполагаемият убиец Танг е практикуващ Фалун Гонг. Публикациите са внимателно съчинени, за да убедят китайската общественост, но те са по-малко ефективни за публика със свободен достъп до информация.  

Така например, една такава публикация твърди, че директорът на ЦРУ, Майкъл Хейдън, казал в някаква блог статия, че идентифицирал убиеца като Танг. В следващия параграф се заявява, че Танг е практикуващ Фалун Гонг. Приписването на този цитат на Хейдън, последвано от заявлението за Танг, може да подведе читателите да заключат, че Хейдън е определил Танг като Фалун Гонг практикуващ.

Същата публикация отбелязва, че името на Танг Йонгминг е намерено на сайта Мингуей (Minghui / clearwisdom), уебсайт на Фалун Гонг, което изглежда да е единственото доказателство на твърдението, че убиецът е практикуващ. Макар да е общоизвестно, че има много китайци, на които имената им съвпадат.    

В друга публикация авторът казва, че има приятел, който е Фалун Гонг практикуващ и получил писмо от Танг, изпратено от Интернет бар преди самоубийството му в Пекин. В писмото се казва, че Taнг извършил убийството/самоубийството, защото е практикуващ и иска да достигне "съвършенство".   

Според Ърпинг Джанг (Erping Zhang), говорител на Информационния център Фалун Дафа, "Езикът на тази публикация е явна работа на пропагандист от Комунистическата партия,  насочена към невярно представяне на убежденията на Фалун Гонг като екстремни или безразсъдни. В основата на нашите убеждения са принципите за честност, състрадание и толерантност, като учението на Фалун Гонг изрично забранява всички форми на отнемане на живот."

Невярна информация

Използването на кампания с невярна информация, за да атакува смятаните от нея врагове, не е нищо ново за Китайската комунистическа партия. Китайски дисиденти, включително активисти за демокрация и Фалун Гонг практикуващи, са от дълго време обект на вниманието на китайските Интернет агенти, които разпространяват фалшива информация и атакуват Интернет автори, настроени критично към режима.    

Понякога невярната информация има формата на изпипани, подредени събития. Така например, стана известно как китайският режим организира поетапни събития с насилия в Ласа през месец март, които бяха използвани тогава за оправдаване на енергичните мерки срещу Тибет, които все още продължават.   

През януари 2001 г. бе съобщено, че на пл. Тянанмън са се самозапалили пет души, които китайските медии идентифицираха като Фалун Гонг практикуващи. Документалният филм "Фалшив пожар" анализира пропагандните видеоклипове, които бяха показвани редовно по китайската телевизия по това време, и доказа, че "самозапалването" е инсценирано.

Уошингтън Пост съобщи, че никой от съседите на г-ца Лиу Чунлинг в Кайфенг, за която се каза, че е починала при самозапалването, не е знаел тя да е практикувала някога Фалун Гонг.  

Нови доказателства

Макар да изглежда китайският режим да се опитва да свърже Taнг с Фалун Гонг, нови доказателства предполагат, че убиецът не е бил в действителност Танг. Epoch Times съобщи за разказ на свидетелка , според която друг човек е извършил убийството.    

Режимът казва, че Taнг е 47-годишен безработен от гр. Хангжоу, провинция Джейджиянг, и се е самоубил веднага след нападението на американските туристи, г-н Бечман и съпругата му Барбара.

Обаче според свидетелка на случилото се (служителка от магазин до мястото на убийството), убиецът бил на 30-40 годишна възраст, висок китаец, облечен в бизнес костюм. Той бил много бърз и атакувал умело Бечман, съпругата му и китайския екскурзовод, с военна кама. След това избягал необезпокояван от служителите за сигурност, които били на около 6 метра от него.   

Г-н Маккътчън е заявил за Вашингтон Пост, че нападението станало "доста бързо", не споменавайки други подробности в очакване на китайското разследване. Съпругата на Бечман все още не е в състояние да говори в болницата.

В своето съобщение от 8 август пред Информационния център Фалун Дафа, Ърпинг Джанг казва: "През последните девет години ККП е използвала ред некоректни класификации за Фалун Гонг. Във всеки от случаите целта бе оклеветяване на практикуващите Фалун Гонг и следователно оправдаване на ужасите, на които тези хора са подложени под управлението на ККП".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!