Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гласът на Америка и Радио Свободна Азия заглушени в Китай

Jason Wyatt, Epoch Times

Американските радиостанции Гласът на Америка (Voice of America) и Радио Свободна Азия (Radio Free Asia) са „почти напълно заглушени” от китайския комунистически режим, твърдят слушатели в Китай.

Двете програми, финансирани от американското правителство, имат за цел предоставянето на свободна информация в места, където има цензура. Те се излъчват в Китай посредством сателитни къси радио вълни, но от началото на август биват заглушавани.

По думите на слушател в Пекин, лекар, Китайската комунистическа партия (ККП) използва заглушителен сигнал, правейки слушането непоносимо.

„Аз съм лоялен слушател на двете радиостанции – каза той. – Но от много време не мога да понасям предизвикваните от ККП смущения по двете радиостанции. Шумът „ссслаа, ссслааа”, като от непрестанно гърмящи картечници, наистина ме изнервя. От август насам тези две радиостанции са почти напълно блокирани или изобщо нямат сигнал.”

Друг слушател от провинция Гуанси (Guangxi) сподели, че докато режимът заглушава радиосигналите от страх, тази негова тактика само разгневява хората.

„Преди слушах [двете радиостанции] всеки ден. В последно време трябва да свалям предаванията от уебсайта”, казва слушателят. „ККП така се страхува от гласа на демокрацията! С наближаването на Олимпиадата, те отрязаха напълно двете радиостанции. Това разгневява хората толкова много.”     

Заглушаването на сигналите е само поредната капка в морето от цензура, обгърнала нацията, коментира трети слушател.

„Точно както ККП се договори тайно с Eutelsat да спре излъчванията на NTDTV в Китай. Това е верижна реакция. В Китай ККП блокира информацията, работи над проекта

„Златен Щит” (Golden Shield) и ангажира десетки хиляди Интернет-полицаи.”

Френският сателитен оператор Eutelsat преустанови сигнала на независимата китайскоезична телевизия NTDTV на 16 юни, заявявайки, че технически затруднения са възпрепятствали сателитното насочване на сигнала към Китай.

Но на 23 юни представител на Eutelsat в Пекин заяви в таен разговор, разкрит от „Репортери без граници”, че преустановяването на сигнала е било наредено от главния изпълнителен директор във Франция, Джулиано Барета (Giuliano Barretta) след натиск от страна на Китайската дирекция за радио, телевизия и филми.

„Трудно е да се повярва, че техните зли ръце са стигнали и до чужбина”, каза третият слушател. „Те са заплаха за свободния свят.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!