Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Даниела Дариткова: Дневници и нощници

Даниела Дариткова

Снимка: БГНЕС, архив varnanovini.bg

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

Осъдете комунизма и ВИЕ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Автор: Димитър Атанасов

 

1. Уважаема  г-жо Даниела Дариткова, народен представител, предлагам Ви един експеримент. Нека заменим Вашето име с това на някогашния министър на финансите Петър Чобанов. Да Ви напомня кой е той: Министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски. Навярно няма с какво да го запомните, но аз съм историк и съм длъжен да задържам и такава наглед безсмислена информация.

2. Нека продължим експеримента с връщане точно 7 години назад. Нека датата бъде 23 юли 2013 г. Ако този ден не Ви подсеща за нищо, ще се включа отново: Навярно се сещате, че в една гореща юлска нощ депутатите и министрите трудно успяха да напуснат сградата на Парламента, защото бяха блокирани от протестиращи срещу назначението на г-н Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тази нощ остана известна като "Нощта на белия автобус" - с главна буква, защото е събитие.

3. А сега - да преминем към въпросите. Има ли българският избирател, наречен в Конституцията на Републилка България "суверен", правото да търси отчетност за действията на политиците, които е излъчил да го управляват?

- Според действащите закони има. Даже повече - едно от най-неотменимите задължения на политическите лидери, заемащи държавни длъжности, е тъкмо отчетността. На 23 юли 2013 г. разбунтуваното гражданство търсеше прозрачност. Ненапразно зададен беше въпросът #КОЙ. За мнозина беше видимо, че политическият живот има втори план, който реално води до вземането на важните за обществото решения.

4. Намирате се тъкмо на висок политически пост. Уместно или не, компетентно или не - оценете се сама, макар че не съм убеден в смислеността на това начинание. В тази своя роля навярно се е намерил кой да желае да дискутира с Вас въпросите на управлението - онзи, който Ви е избрал. Защо му отказахте? Шубето голям страх ли е? Смятате ли, че някой би Ви навредил? Ако е така, има ли защо да треперите за кожата си?

- Правят го обикновено престъпниците пред безпощадността на работещото правосъдие. Смятате ли, че гражданите желаят тъкмо да Ви правораздадат спонтанно?

5. Помня още, че тогава тъкмо Вие триумфално обяснявахте именно за правото на суверена да не се съгласи с действията на своите политици, а Вашият бащица Борисов направи поредица публични изказвания в подкрепа на действията на гражданите.

6. Ако преди 7 години според Вас протестът беше право на свободно волеизявление и легална форма на съпротива срещу политическото задкулисие, какво Ви накара да се измъкнете по този недостоен начин снощи от сградата на БНТ? След като признавате, че обществото има право да бъде коректив на политиците, дали във Вашите очи това важи само тогава, когато гневът на суверена е насочен срещу Вашите опоненти? Или двойният стандарт, белязал цялото управление на ГЕРБ, и тук е призван да замаже станалото: за наш'те всичко може, а за ваш'те - каквото ние позволим. М?

7. Лесно ли Ви беше в ролята на опозиция, която излъга дори когато говореше истината за политическото подземие? Обещахте прозрачност, а се стигна до там да се укривате по тъмните улички от тези, в чиито интерес следва да работите. Лъжа беше, защото не променихте модела, а го доразгърнахте. Кражбата се превърна в норма, а лъжата - във форма на нормално общуване с избирателите.

8. Предпоследно: Смятахте ли, че ще Ви се размине? Надявахте ли се, че ще премахнете Орешарски и ще грабите на воля до Второ пришествие? Вярвахте ли си на всички глупости, които изрекохте от трибуната на Парламента и пред камерите и микрофоните на медиите? Е, букетът падна на цимента. Идилията е разтурена. Оттук - накъде? През оградата и у комшиите няма да Ви свърши работа. Почтеността е наложителна. Дължима. Клептократичният Ви комфорт е към своя край.

9. Накрая: Признавам си, че никога не съм залагал особени надежди на Вас. Нито на мнозинството от партията, която представлявате. Дори повече - чудя се до днес как се сдобихте с лекарска диплома. Навярно като Данаил Кирилов и Цецка Цачева - с юридически. И не само те... Вие сте симптом, проява. У Вас се отразява кризата на образованието и на ценностите. Вие сте картина на една обществена катастрофа. Допада ли Ви тази роля? Смятате ли, че беше по-добре да си упражнявате професията и никой да не чуе за Вас, вместо да се отдадете на лакомията си и да понечите към политиката, където видимо удобството Ви е на самия си край? Та, струваше ли си? Кинтите изкупиха ли всички плюнки право в лицето, които със сигурност снощи не Ви достигнаха буквално, но метафорично никога няма да избършете? Гот ли Ви е да Ви плюе цялото гражданство на цената на няколко цифри и малко слава? Да завършим експеримента така:

Представете си, че не познавахте Борисов, че ГЕРБ не се беше пръкнала, че до днес все така работехте като лекар по професията си. Дали удовлетворението да харчите свои пари нямаше да бъде по-голямо? Дали липсата на "всенародна любов" нямаше да Ви направи по-спокойна и по-малко ангажирана в това да браните правото на един бягащ политик да се придвижи?

- Фигура, която навярно има за цел да легитимира и правото на свободно движение на лишените от свобода за тежки престъпления по време на управленски мандати.

Нито един от въпросите не е реторичен, макар че отговор не очаквам.

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Още ли се питате кой управлява и днес България

75% от ръководителите на "дясно"-комунистическата ГЕРБКП са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Комунистите в ГЕРБ са повече от БСП! Бойко уж се отказва от партията-майка едва през 1995-а: Разследване на Narod.bg

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.lentata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!