Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекинския терор на инакомислието

Don Robertson, Epoch Times

Когато Китайската комунистическа партия говори за тероризъм, чуждестранните наблюдатели трябва да са наясно, че нейната дефиниция е различна от тази на Запад. „На нашата улица има табела, която гласи: ‘Докладвайте всеки чужденец на полицията’ и брошури, постановяващи всевъзможни правила. Страхуват се, че жителите на града ще разкажат на чужденците за действителната ситуация тук”…

Когато повечето от нас мислят за терористична група, пред очите ни се появяват безмилостни, опасни за хората действия, като самоубийствените атентати или биологичните оръжия. Може да се сетим и за групировка, стремяща се да създаде фундаменталистко правителство и да управлява със страх.

Но когато комунистическата партия говори за „заплаха”, тя има предвид групи, които заплашват нейната власт над народа. Самите групи не е задължително да са насилнически, но режимът няма да се въздържи от никакво насилие в нападенията си над тези групи, както и от никакви мерки срещу населението, за да ги изкорени.

Разликата не би могла да е по-ясна от „антитерористичните” мерки на партията, предхождащи пекинската Олимпиада. „Кои са тези терористи?” – питаме ние. – „Ал Каида? Джама Исламия?” М-м да, те също, е отговорът.

Тук става дума за хора и групи, които ние считаме за безвредни, дори на които се възхищаваме – като известни активисти за демокрация, като Далай Лама и неговите

последователи, като последователите на медитативната практика Фалун Гонг и уйгурите от далечната западна провинция Шинджиянг.

Двама от най-известните китайски активисти за демокрация, Чен Зиминг (Chen Ziming) и Уанг Джунтао (Wang Juntao), изнесоха лекция в Сидни миналата седмица. Не се чу австралийското правителство да е предприело мерки срещу тях. Далай Лама е Нобелов лауреат за мир. Усмихващи се възрастни жени раздават флаери за Фалун Гонг по улиците. Когато говорим за тези хора, думата „тероризъм” със сигурност не изниква в съзнанието.

Но те бяха „главните терористични заплахи”, назовани от Ли Уей (Li Wei), директор на правителствения Антитерористичен научен център към Института по китайски съвременни международни отношения (Anti-terrorism Research Centre at the Institute of Chinese Modern International Relations).

„Не можем да пренебрегнем и заплахите от международните терористични сили” – добавя г-н Ли в репортаж пред държавна медия, почти като сетил се за това в момента – „въпреки че техните заплахи не са големи”, обосновава се той.  

И така, как режимът се подготвя да се справи с тези групи?  Чрез пехотинци, военноморски и военновъздушни сили, заяви Тян Ишианг (Tian Yixiang), началник на Отдела за военни работи към Пекинската олимпийска координационна група за сигурност, в репортаж за държавна медия на 8 юли. Г-н Тян изброява точно тези групи като основните заплахи. Ал Кайда изобщо не е спомената.

Тези хора са на прицел в полицейските мрежи около Пекин, в случай че дойдат в столицата, за да апелират. Всички превозни средства, влизащи и напускащи столицата, преминават „проверка за сигурност”, за да се види имат ли разрешително за влизане в Пекин.

Има дори репортажи, че на пътуващите с влак в провинция Хебей (Hebei) е било наредено да тъпчат с крак снимката на Ли Хонгджъ, основателят на Фалун Гонг, и че тези които са отказали да го направят, са били арестувани.

Освен това, стряскащо напомнящо за Културната революция е мобилизирането на обикновените граждани в „система за контрол на обществената безопасност”, правещо ги лично отговорни за сигурността в указаната им зона. Сред тях има офиси, организации и групи от местни жители, които могат да бъдат видени по улиците на Пекин с яркочервени ленти на ръката.

Документ, „изтекъл” от Централния комитет по политически и правни въпроси, дава бегла представа за тази мрежа. „Всички нива трябва да подпишат писма за отговорност с директиви, да изяснят за себе си своите отговорности една по една, да проучат мерките, които да бъдат прилагани за всяка една задача и да поставят задачи на всяко едно звено и на всеки един индивид”, гласи документът от 19 февруари.

Това е огромна операция за заглушаване на инакомислието и тя функционира на всички нива в обществото. При все това, много западни медии, учудващо неспособни да намерят глас на инакомислие, ни казват, че на китайския народ това му харесва.  

Не това разкриха обаче интервюта на Epoch Times. Пекински граждани казаха по телефона, че живеят в страх.

„Сякаш цялото общество е на бойна нога – каза г-ца Джоу, жителка на Пекин – с разпространяваните навсякъде брошури, казващи ни да докладваме ако видим подозрителни хора или пристигащи в Пекин апелиращи, или раздаващи брошури.”

„Транспортът е наистина неудобен. Ако излезете навън и в залисията сте забравили документите си… това означава големи проблеми. На нашата улица има табела, която гласи: ‘Докладвайте всеки чужденец на полицията’ и брошури, постановяващи всевъзможни правила. Страхуват се, че жителите на града ще разкажат на чужденците за действителната ситуация тук. Всички ние сме подложени на голямо напрежение”, сподели г-н Ма, жител на Пекин.

„Като че национално бедствие да се е стоварило върху нас, – каза Чен Уанг (Chen Wang). – Отговорът на властите е: ‘ако ви е било причинено неудобство, моля, проявете разбиране’. Точно както по време на ТОРС е, обществото е изолирано, с ограничения върху придвижването и комуникацията; хората, идващи от вън, трябва да подадат документи и да се регистрират.”

Със сигурност безопасността по време на всяко голямо събитие е важна. И чрез държавните медии ни се казва, че властите вече са осуетили няколко терористични атаки.

Но един бърз поглед към основните мишени ни казва какво действително представляват тези „антитерористични” мерки. Става въпрос за вземането на прицел на групи и индивиди, които не биха предизвиквали страх в едно свободно и отворено общество. Става въпрос за подсигуряването, че светът ще види само това, което партията иска да види. Става въпрос за тероризиране на китайския народ, за да се подсигури стабилността на партията, защото Китайската комунистическа партия изпитва ужас от инакомислието.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!