Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов се е заканил да унищожи Елена Йончева. Деянието може да се квалифицира като заплаха по чл.144 ал.2 вр. с ал.1 или като закана с убийство по ал.3 НК.

Елена Йончева съобщи заключението на техническата експертиза на записа с гласа на Борисов.

След седмица се очаква експертизата, възложена от БИВОЛ.

Най - хубавото в случая е, че макар и Борисов да се е заканил да унищожи Елена Йончева в телефонен разговор, проведен в България, то тя и семейството и са възприели заплахата в Брюксел .

Деянието може да се квалифицира като заплаха по чл.144 ал.2 вр. с ал.1 или като закана с убийство по ал.3 НК.

За последното престъплението се изисква обективиране чрез думи или действия на закана с убийство спрямо определено лице, която да е възприета от него и би могла да възбуди основателен страх за осъществяването й (ТР № 53/18.09.1989г. по н.д. № 47/89г, ОСНК). Правно значение за подсъдността има обстоятелството къде пострадалият е възприел заканата за убийство, а мястото на извършване на престъплението е там, където е било местонахождението на пострадалия в момента на възприемането й.

Следователно според задължителните указания на ВКС престъплението е извършено в Брюксел, където ще се проведе разследване.

Разбира се, има специфични правила за подсъдността на престъпления, извършени в чужбина от български граждани / чл.37 НПК/, но все пак проверката и действията по разследването няма да бъдат извършвани от Гешевата прокуратура.

Йочева сподели също така че вече е сигнализирала белгийските власти за случая.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!