Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин скрива за трагичен случай с олимпийска танцьорка

Танцьорката Лиу Ян (Liu Yan) бива сериозно контузена на 27 юли, по време на репетиции за церемонията по откриването. Гняв бе провокиран в китайските интернет форуми, след като новината за произшествието - непубликувана до 6 август - бързо бе премахната от цензурата.

Xin Fei and Jason Loftus, Epoch Times

Китайският комунистически режим не е позволил да се съобщи новината за трагично падане на соло танцьорка в откриването на Пекинската олимпиада, станало по време на репетиция и довело да нейната парализа от кръста надолу.

Танцьорката Лиу Ян (Liu Yan) бива сериозно контузена на 27 юли, по време на репетиции за церемонията по откриването на Игрите. Гняв бе провокиран в китайските интернет форуми, след като новината за произшествието - непубликувана до 6 август - бързо бе премахната от цензурата.  

Притиснат от репортери на пресконференция в Пекин в деня след откриването на Игрите, режисьорът на церемонията, Джанг Имою (Zhang Yimou), призна, че една от танцьорките е била контузена, но не спомена името на Лиу. На 11 август трагичната контузия на танцьорката бе потвърдена от китайските медии, а снимки на хоспитализираната танцьорка се появиха онлайн.
 
Г-ца Лиу, 26 г., е паднала от над 3 метра височина, когато е скачала към една от платформите, държани от войници на Народоосвободителната армия, съгласно публикуваното в понеделник от Yangzi Evening News и онлайн. Платформата била преместена преди тя да я стигне с крака, пишат уеб публикации, и г-ца Лиу паднала на земята по гръб.

Лиу трябвало да бъде соло танцьорка в церемонията по откриването на Игрите, потвърди Shanghai Daily в сряда, 13 август. В церемонията бяха включени 14 000 танцьори, 9000 от които войници от китайската Народоосвободителна армия.

Shanghai Daily цитира лекари от 206-та болница на Народоосвободителната армия в Пекин, според които младата жена вероятно ще прекара остатъка от живота си в

инвалидна количка и ще разчита на други да се грижат за нея. Няма обяснение защо новината е била задържана две и половина седмици след инцидента.

Според коментари на нецензурирани блогъри, бърза помощ е пристигнала едва половин час след като Лиу е паднала, като след това в болницата тя е била подложена на операция в продължение на шест часа.

Базираният в Хонконг Wenhui News пише, че Лиу Ян е родена във Вътрешна Монголия през 1982 година. Завършва Пекинската академия за танци и е известна танцьорка, печелила отличия в национален конкурс от 2004 г.

Нейните родители – правителствен кадър и медицински работник – били съкрушени от новината и побързали да пристигнат в Пекин от столицата на Вътрешна Монголия, Хухехаоте (Huhehaote).
 
Когато организаторите на церемонии по откриването най-накрая признали за инцидента, заместник-директорът, Джанг Джиганг (Zhang Jigang), отправил следните топли думи за падналата танцьорка:

"Ние ще запазим завинаги името ти в списъка на изпълнителите в церемонията по откриването ".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!