Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Тази страна е в бедствено положение”?

Второкласникът Лин Хао от Уенчуан, провинция Сичуан

По Diana Zhang, Epoch Times

Обърнатото обратно китайско знаме в ръката на второкласника Лин Хао, при влизането му на стадиона със знаменосеца на китайския олимпийски отбор, провокира коментари относно посланието, което изпраща, и което според международната морска конвенция се използва по време на „голямо бедствие”.

Може би за китайската публика емоционалната кулминационна точка от церемонията по откриването на Пекинската олимпиада е била влизането на китайския отбор на стадиона, начело с известния баскетболист Яо Минг, носещ в едната си ръка китайското знаме, а с другата държащ ръчичката на момченце, също с китайско флагче.

Второкласникът Лин Хао от Уенчуан, провинция Сичуан
Второкласникът Лин Хао от Уенчуан, провинция Сичуан, с обърнатото обратно китайско знаме в ръчичка, начело на китайския олимпийски отбор с неговия знаменосец, баскетболистът Яо Минг, по време на церемонията по откриването на Пекинските олимпийски игри на 08/08/08. (Saeed Kahn/AFP/Getty Images)
Лин Хао развява гордо китайското знаме до Яо Минг
Лин Хао развява гордо китайското знаме до Яо Минг. (Saeed Kahn/AFP/Getty Images)
Снимка на Xinhua.net, където се вижда, че обърнатото обратно китайско знаме в ръчичката на Лин Хао е отрязано от кадър.
Снимка на Xinhua.net, където се вижда, че обърнатото обратно китайско знаме в ръчичката на Лин Хао е отрязано от кадър. (Xinhua.net)

Това бе увековечено от китайските държавно-контролирани медии със снимки, които след това бяха съпроводени от статия под заглавие: „Носителят на знамето на китайския отбор, Яо Минг, влиза на стадиона с героично дете”.

Детето е второкласникът Лин Хао, от областта Уенчуан, най-засегнатия район от последното опустошително земетресение в провинция Сичуан.

Но това, което публикациите в китайските медии не показаха от заснетия емоционален момент бе, че китайско знаме в ръката на Лин е обърнато обратно (показано на снимките тук).

Обърнато обратно знаме, според международната морска конвенция, се използва при „голямо бедствие”. В случая с Лин, знамето изглежда да изпраща посланието „Тази страна е в бедствено положение”.

Китайски блогъри говорят за това онлайн, като много смятат, че то не е случайно. Доминират мненията, че китайското бедствено положение в Сичуан се дължи на правителството, което първо не предупреди гражданите за земетресението, после отказа предложената международна помощ в животоспасяващите 72 часа, а след това се оказа, че така много деца са загинали при земетресението поради спестените от училищни сгради материали и поради корупцията в местното правителство.

Имайки предвид другите проблеми на Китай, като изгонените от домовете си жители, за строежи на олимпийски съоръжения и други постройки, като силно замърсената околна среда и най-вече относно изключително наболелия проблем с човешките права в милиардната държава, дали този обърнат обратно китайски флаг в ръцете на дете не символизира викът на бъдещото поколение за помощ; помощ да се излезе от критичното положение, в което се намира страната под управляващата Китайска комунистическа партия – вик към сънародници и света, вперили в страната поглед в този предполагаемо щастлив, според китайската нумерология, ден 08/08/08?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!