Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекинската олимпиада и Фалун Гонг

Не бива да забравяме за стоящата зад кулисите на Китай ‘друга реалност’ на ‘хора, от които капят сълзи, а може би и кръв’, каза в интервю за радио АВС, Австралия, г-н Ърпинг Джанг, говорител на Информационния център на Фалун Дафа в Ню Йорк, според който близо десет хиляди практикуващи Фалун Гонг (Фалун Дафа) са задържани в лагери за принудителен труд преди Пекинската олимпиада.

Олимпиадата в Пекин изглежда все повече като разделител между две тенденции, съумяващ да постави от едната страна своите привърженици, чиито общочовешки ценности и приоритети се оказват второстепенни в лицето на парите или други форми на лично облагодетелстване или постижения. А от другата – успяващите да съхранят своето трезвомислие хора, осъзнаващи, че независимо от изглеждащия само материален свят, душата на човек не е за продан; и че отношението към добруването на отделния човек, се отразява върху добруването на цялото общество.        

Китай сега е център на внимание. И това е, разбира се, за което комунистическият режим хвърли над 40 милиарда щ.д. от парите на своите данъкоплатци и чуждестранни инвеститори, в организирането на най-голямата пиар кампания в историята си. Световното внимание е форма на легитимност за неизбираното комунистическо правителство. Но дали ще съумеят да заблудят света така, както успяха да направят със своите 1.3 милиарда граждани? Или светлината на прожектора ще се окаже техен ‘враг’, изваждайки на показ ревностно скривани от тях ‘тайни’?  

Ърпинг Джанг

Ърпинг Джанг, говорител на Информационния център на Фалун Дафа в Ню Йорк, по време на интервю за C-Span TV, САЩ, на 22 април 2006 г. (clearwisdom.net)
Като Фалун Гонг например. Китайската комунистическа партия (ККП) видя съперник в лицето на тази медитативна практика, която само за 7 години събра повече привърженици в Китай, отколкото комунистическата партия за половин век. И в типичния си стил на нетолерантност, комунистическата партия обяви през 1999 г. Фалун Гонг извън закона . Дори отиде по-далеч, определи го за свой враг номер едно. След което създаде стоящото над закона (и оприличавано на Гестапо) Управление 610, за да

изпълни тази партийна задача. И нареди една четвърт от Брутния вътрешен продукт на Китай да бъде заделян всяка година, до пълното унищожение на Фалун Гонг.

Голяма част от тези пари, разбира се, отиват в комунистическия пропаганден апарат, за дезинформиране както на хората в Китай, така и по света. Запитаните от западни репортери китайски политици и бизнесмени за преследването на Фалун Гонг, следваха стриктно линията на партията, когато усмихвайки се злорадо сричаха ‘Фа-фа-фа-лун..каква дума казахте…, съжалявам, не знам такава дума’, поставяйки в неудобно положение репортерите, които в последствие ако не заради друго, то поне заради нежеланието да се окажат отново в тази ситуация, вече не включваха Фалун Гонг в своя списък с въпроси за китайски ВИП.  

Около нашумелия въпрос с Интернeт-блокадата на Китай по време на Олимпиадата в Пекин също става все по-ясно каква важност придава комунистическия режим на скриване информацията за преследването на Фалун Гонг. Правителството вдигна блокадата на редица забранени сайтове, за чуждестранните журналисти в Олимпийския медиен център, но сайтовете на Фалун Гонг остават все още блокирани.

А намиращи се вече в Пекин западни журналисти споменават за своя не по-различен опит с местното население, като канадската журналистка Кристи Блечфорд (Christie Blatchford, theglobeandmail.com) например, която споделя за поисканото от преводача им съгласие да не споменават пред полиция и охрана Ф-думата ("the F word").   

Фалун Гонг започва да се откроява като въпрос, за който комунистическият режим държи най-много да не се знае. Не реализирайки, че с изолирането на Фалун Гонг от останалите ‘забранени’ групи и теми в Китай, на практика режимът излага на показ колко важност придава самият той на Фалун Гонг.  

Може би дори ще се окаже прав Джон Косуми – най-младият и първи кандидат-президент на САЩ от Поколение Х през 1984 г., сега лидер на Коалиция „Първо свобода, после Олимпиада” (Freedom First, Olympics Second Coalition) – напомнящ ни в своя реч в Ню Йорк по повод 40-те милиона отказали се от ККП китайци : "Как ще говорят за Олимпиадата, без да говорят за Фалун Гонг?"    

Тази негова прогноза започва да се сбъдва, колкото повече светът обръща поглед към Пекин по повод Олимпиадата. За света и медиите все повече интерес провокира очертаващия се факт, че сила като Китай, и режим като китайския, разполагащ с многомилионна армия, може би изпитва страх от една мирна медитативна практика, следваща принципите на истинност, доброта и търпимост .

Във връзка с този набиращ скорост интерес, г-н Ърпинг Джанг (Erping Zhang), говорител на Информационния център на Фалун Дафа в Ню Йорк и посещаващ в момента Австралия, бе поканен за интервюта в АВС, Австралия. За Радио АВС интервюто бе проведено от Стивън Критенден.

Стивън Критенден: […] Ърпинг Джанг е член на Правителствената школа "Джон Ф. Кенеди" към Харвардския университет, където специализира в китайската Интернет-цензура. Той е също така международен говорител на Фалун Гонг и е в Австралия в момента, като гост на Австралийския институт по международни отношения. Според него, въпреки, че няма Олимпийски игри без определено количество театралност и драма, Пекинските олимпийски игри "имат всички признаци да се превърнат в едни от най-нагласените, силно оркестрирани и калкулирани събития, които светът е виждал".  

Той призовава австралийците да не забравят за задкулисната човешка мизерия и апелира към премиера Рад да говори за критичното положение на Фалун Гонг с китайските власти, докато е в Пекин.

Ърпинг Джанг: Според оценка на различни групи за човешки права, в навечерието на Олимпийските игри има над 8000 практикуващи Фалун Гонг в Китай, които са арестувани и затворени в трудови лагери или центрове за задържане. Семействата им не знаят къде са изпратени и нямат никакви новини за тях.

Стивън Критенден: Всъщност, Фалун Гонг твърди, че е взет на прицел в масивните мерки за сигурност в навечерието на Игрите.

Ърпинг Джанг: Действитело, според репортажите, под натиска на международните медии в Олимпийския медиен център най-сетне има известен достъп до забранени уебсайтове в чужбина, като Интернет-страницата на Амнести интернешънъл, но уебсайтовете на Фалун Гонг са все още блокирани, наред с някои други критични китайски уебсайтове в чужбина.

Стивън Критенден:Да, така е, през последната седмица стана очевидно, че китайското правителство е заблудило МОК относно Интернет цензурата. Фалун Гонг казва, че китайското правителство е подвело МОК и относно човешките права; то никога не възнамерявало да подобрява човешките права. Китай предприемал ли е някакви действия спрямо МОК във връзка с отношението му към Фалун Гонг?

Ърпинг Джанг: При разглеждането на кандидатурите за Олимпийските игри те обещаха на МОК и гласуващите страни-членки, че ще подобрят състоянието с човешките права и ще позволят пълен достъп на медиите до Интернет. Но фактите очевидно представят различна картина, защото не само условията за човешки права на Фалун Гонг се влошиха, но и Интернет-информацията остава блокирана и цензурирана.

Стивън Критенден: Предприети ли са някакви конкретни действия относно Фалун Гонг?

Ърпинг Джанг: Не, не са. Те направиха само общо изявление.

Стивън Критенден: А Фалун Гонг планира ли действия или демонстрации в Китай по време на Игрите?

Ърпинг Джанг: Няма да имаме организирани протести в Китай, но ще продължим както до сега да говорим за критичното положение на Фалун Гонг практикуващите в Китай. Ние правим това, независимо дали има Олимпийски игри или не. От 1999 г. насам хора  в Китай разпространяват доброволно флаери, поставят банери по сгради и дървета в парковете, за да кажат на обществеността за трудовите лагери и събирането на органи от практикуващи Фалун Гонг в трудовите лагери.  

Стивън Критенден: Добре, нека поговорим по тези два конкретни въпроса. Тази седмица Фалун Гонг представи Наръчник за журналисти на Олимпийските игри, показващ местоположението на различни трудови лагери, където практикуващите биват държани. Забелязах, че няколко от тези лагери са действително само на час път от главния олимпийски стадион в Пекин.

Ърпинг Джанг: Да, действително има два изключителни и добре познати трудови лагера в Пекин, единият е Туанхе, където има много Фалун Гонг практикуващи, другият е женски трудов лагер, който е близо до Пекин, и в който биват държани всички жени-практикуващи Фалун Гонг. Според Манфред Новак, който е инспектор по изтезанията към ООН, две трети от хората в трудовите лагери са практикуващи Фалун Гонг.  

Стивън Критенден: А събирането на органи? Чухме за доклади относно събирането на органи от Фалун Гонг практикуващи от известно време насам. Може би Фалун Гонг има проблеми с връзките си с обществеността относно тези твърдения, защото знам от много австралийци, с които съм разговарял, че те са готови да повярват, че китайското правителство е способно на такава нещо, но хората искат конкретни доказателства, че това наистина се прави в голям мащаб.

Ърпинг Джанг: Тази новина всъщност не идва от Фалун Гонг. Независимото разследване относно събирането на органи от държани в трудови лагери практикуващи Фалун Гонг бе проведено от двама канадци. Единият е Дейвид Kилгор, бивш канадски държавен секретар за Азия и Тихоокеанския район. Другият е Дейвид Mатас, съветник към Амнести интернешънъл в Канада. Така че авторите на този доклад са независими лица.  

Стивън Критенден: Но в доклада си те признават, че една от трудностите е събирането на доказателства.

Ърпинг Джанг: Действително е така, тъй като Пекин не отваря своите болници за трансплантации на органи, за да покаже на хората как биват избивани хора за техните органи. Но цифрите са по-убедителни. Според Амнести интернешънъл всяка година Китай всъщност убива около 3000 до 4000 затворници. Въпреки това, те извършват 60 000 бъбречни трансплантации. Откъде идват бъбреците?

В Китай нямаме култура на донорство, както в Съединените щати и другите западни страни. Хората са много суеверни относно целостта на тялото и душата. Те държат тялото им да бъде запазенo цяло след смъртта им, така че няма такава донор-култура както на Запад. Откъде идват тогава тези органи? Интересното е обаче, че веднага, след като канадците публикуваха доклада, китайското правителство издаде закон, в който се казва, че ще забранят злоупотребата с трансплантации на органи. С това те всъщност признаха, че там има злоупотреба с трансплантациите на органи.

Стивън Критенден: Австралийският премиер, Кевин Рад, е може би по-компетентен по отношение на китайския език и култура, в сравнение с останалите западни лидери в момента. Той тръгва за Игрите тази седмица. Фалун Гонг лобираха ли го?

Ърпинг Джанг: Доколкото ми е известнo, ние не сме успели да се срещнем лично с него и да говорим за критичното положение в Китай. Смятам, че това е негов избор - какво ще направи – но …

Стивън Критенден: Не сте ли се опитвали да го контактувате от Фалун Гонг?

Ърпинг Джанг: Лична среща с него не сме успели да осъществим, но доколкото знам, ние го призоваваме да говори за нашето критично положение в Китай, докато е там. Аз обаче няма да се намесвам в австралийската външна политика, като действително вярвам, че историята ще е много благодарна на тези, които се застъпят за справедливостта и хуманността.

Стивън Критенден: Благодаря Ви много, че се съгласихте да участвате в програмата.

Ърпинг Джанг: Благодаря Ви.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!