Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пулмолог: Първата вълна на СОVID-19 ще продължи още 2-3 месеца, втората – в началото на зимата

Ние все още сме в първата вълна на COVID-19, която протича с пикове и спадове. Тя най-вероятно ще продължи още 2-3 месеца. Втората можем да очакваме в началото на зимата. Това прогнозира в студиото на Нова тв пулмологът проф. Даниела Петрова.

Тя е категорична, че не повечето правени тестове са причина за по-големият брой на новозаразените, а неспазването на ограниченията.

Тя коментира и изказването на шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който провокира потребителите на социалните мрежи да спазват противоепидемичните мерки. „Спазвайте 3Д – Дисциплина, Дистанция и Дезинфекция!

Иначе наистина „яко ще се мре”!!!”, написа той в профила си във Facebook, визирайки думите на председателя на НОЩ ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Проф. Балтов е напълно прав”, смята проф. Петрова. Според нея, ако нещата продължат по този начин – с увеличаване на новозаразените, ще има и повече тежки случаи, които ще се нуждаят от болнично лечение и поставяне на апарат.

„Хората разбраха проблема, те бяха дисциплинирани и през първите три месеца, но като че ли търпението се изчерпа. Трябваше мерките да бъдат разхлабени много по-постепенно. Дисциплината се наруши тотално. Започна масово събиране, масово купонясване, това можеше да изчака. В момента не се справяме добре със заразата. Създадоха се огнища на много места в страната”, посочи пулмологът.

Дори и в тези клъстери според нея обаче не трябва мерките да бъдат затегнати до краен предел, защото това влияе на психиката. Но е необходимо много по-добре да се спазват.

„Бих призовала всички хора, които имат чувство за отговорност за собственото си здраве и това на своите близки, да носят маски в обществения транспорт, магазините, аптеките, всички закрити места”, посъветва проф. Даниела Петрова.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://noviniibg.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!