Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Студентка от Хонконг заплашена за подкрепа на тибетските права

Видеорепортаж на интервюто с Чен Чяоуен (Chen Qiaowen)

Видеорепортаж на интервюто с Чен Чяоуен (Chen Qiaowen) , студентка по философия в Университета на Хонконг, протестираща срещу преследването на тибетския народ от ККП, заради което получава обаждания от хонконгската полиция, както и заплашителни коментари от Интернет потребители. (Epoch Times)

Li Zhen, Epoch Times

ХОНКОНГ – След Грейс Уонг , студентката в Университета Дюк, сега друга китайска студентка, Чен Чяоуен, следваща философия в Хонконгския университет, протестира срещу преследването на тибетския народ от ККП. Заради което Чен е получила телефонни обаждания от хонконгската полиция, както и заплашителни коментари от Интернет потребители.

Двадесет и една годишната Чен Чяоуен (Chen Qiaowen) е родена в Хонконг. След завършване на основното училище там, тя продължила средното си образование във Великобритания. В момента тя е студентка в началните курсове на Университета на Хонконг, специалност Философия. Тя посещава често континентален Китай.

В интервю за Epoch Times тя заяви, че фокуса на направеното от нея знаме на Снежния лъв не е независимостта на Тибет, а факта, че тибетският народ трябва да бъде свободен да избира своето бъдеще.

Чен сподели своето изключително разочарование от това, че Китайската комунистическа партия (ККП) не изпълнява своето обещание да подобри човешките права, след получаване правото да бъде домакин на Олимпийските игри. И че вместо това непрекъснато биват арестувани и затваряни хора като активиста за правата на болните от СПИН, Ху Джиа (Hu Jia), и журналиста Ши Тао (Shi Tao). Както и фактът, че ККП принуждава жители на Пекин да се изселват под претекста за изграждане на олимпийски съоръжения, арестувайки онези, които протестират срещу изселването и несправедливите компенсации. 

„Смятам, че начинът, по който те биват прогонвани от собствените им домове, е ужасен.”

„В Тибет ще бъдете арестувани, ако държите знамето на Снежния лъв. Мисля, че

трябва донякъде да се застъпим и за правата на тибетските граждани. Първо, защото имаме отговорността да им помогнем, и второ, ако Хонконг не говори, той ще стане като Китай.”  

Едновременно със съобщението на Чен за нейното присъединяване към протеста на 23 април, Студентският съюз в нейния университет публикува декларация към сънародниците си, участващи в Олимпиадата, призовавайки Пекин да освободи задържаните протестиращи.

„Самата ККП бойкотира Олимпиадата в Москва през 1980 г. Неоснователно е да кажеш, че другите „стават политични”, след като те правят само което ти си правил преди”, продължи Чен.

Относно сериите от политически протести срещу Олимпиадата, тя добави, че „това, което е най-политическото, е въвличането в национализъм.”

Въпроси и заплахи от властите и от Интернет потребители

Откакто Чен обявила своя протест във Facebook, тя получава заплашителни коментари от Интернет потребители. След инцидента, при който тибетски граждани бяха нападнати заради протест срещу деспотичното управление на ККП, тя закачила изображения на знамена със Снежния лъв и протестни заявления на много места в Университета на Хонконг, всички от които били свалени още същата нощ.

Тя получила и запитвания по телефона от хонконгската полиция.

„По-рано днес позвъниха от хонконгската полиция и казаха, че трябва спешно да им се обадя. Когато им се обадих, казаха, че искат да потвърдя дали съм била интервюирана от списание „Apple”. Казаха ми да се срещна с тях в полицейското управление утре следобед.”

Подкрепяйки Грейс Уонг и преодолявайки страха  

Относно призива на Грейс Уонг за права на тибетците, Чен отбеляза:

„Това момиче е невинно. Мисля, че тя просто искаше двете противоположни страни да комуникират помежду си. Очевидно някои хора, силно подкрепящи ККП, са провокирани от нейните действия. Мисля, че хората, които са заплашвали и тормозели Уонг и родителите й, са демонстрирали изключително нецивилизовано поведение.”

Чен не знае дали ще я притесни факта да се превърне във „втора Грейс Уонг”, но наблегна че няма да се откаже от своите усилия:

„Не може да отстъпиш през злите сили. Няма голяма разлика между поддръжниците на ККП и терористите. Те заплашват, за да те принудят да направиш каквото искат, което аз намирам за изключително неприемливо. Ние не се страхуваме, защото не желаем да живеем в страх”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!