Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доносникът Китай

Gordon Thomas, G-2 Bulletin

ЛОНДОН - МИ6 е установила, че в своя все по-отчайващ опит да се справи с растящите проблеми около Олимпийските игри, Китай е предал един от своите най-близки съюзници, Иран. Режимът в Пекин е предоставил на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), наблюдател в ООН по въпросите за разпространение на ядреното оръжие, „състояние от документация” за това как да се произвеждат ядрени бомби, с която информация по-рано Китай е снабдявал Иран.

Това е вторият път, когато режимът в Пекин предава свой съюзник заради собствената си изгода.

През януари 1991 г. в навечерието на първата война в Персийския залив, китайски дипломати се срещат тайно с висши служители от първата администрация на Буш във Вашингтон. Тогава, както и днес, Китай и неговият имидж пред света са в опасност.

На заседателната маса във Вашингтон през този студен януарски ден преди шестнадесет години лежи едно много просто предложение. В отговор на подкрепата на Пекин в Обединените нации за война срещу Ирак – което той дотогава отказва - Съединените щати няма да правят публични възражения срещу „крайното решение” на Китай относно студентските демонстрации на пл. Тянанмън.  

Пекин решава съдебният процес срещу студентите да бъде на следващия ден след като изтече крайният срок за Ирак. В отговор на тази подкрепа от страна на САЩ, президент Буш ще получи подкрепата на Китай във войната.  

Това, което стана известно като ‘Козът Тянанмън’, беше отново изиграно от Пекин със същия циничен ефект. Той разкри пред МААЕ всички чертежи на центрофуги, които произвеждат обогатен уран, и които Пекин е предоставил тайно на Иран през изминалите години.

Докато МААЕ отказа да коментира предадената от Китай плячка с документи, източник от МИ6 описа информацията като „най-добрата донесена информация, която Западът има за режима в Техеран”.  

Генерал Майкъл Хейдън, директор на ЦРУ, каза по този въпрос: „Аз съм доволен, че Иран се е сдобил от китайците с материал, който ще даде огромен тласък на неговата

ядрена програма. Сега знаем пред какво точно сме изправени”.     

Джон Болтън, бивш американски посланик в ООН и дългогодишен опонент на китайските взаимоотношения с Иран, вярва, че решението на Пекин да обяви пред МААЕ детайлите на своята подкрепа към аятоласите „трябва да се разглежда като усилия на Пекин за привличане на страната на Олимпиадата и за представяне във възможно най-добрата светлина след поведението му в Тибет”.

Междувременно в Пекин избухва нова криза. Мюсюлмански сепаратисти, искащи независимост в западния регион на Китай, започнаха разгърнато протестно движение. 8 милиона уйгурски мюсюлмани от 19-милионното население на провинция Шинджианг (Xinjiang) започнаха протести срещу репресиите в Тибет.   

Радио Свободна Азия, финансирано от правителството на САЩ, съобщи, че е имало поне сто ареста за следване на „трите зли сили” – израз, който Пекин използва за сепаратизма, религиозния екстремизъм и тероризма.

Гордън Томас е автор на новоиздадената книга „Тайни и лъжи: история на контрола над съзнанието от ЦРУ и бактериологичната война” („Secrets & Lies: AHistoryofCIAMindControlandGermWarfare”, OctavoEditions, USA) и предстоящата „Британското разузнаване отблизо” („InsideBritishIntelligence”, JRBooks, UK).

Всички права запазени:  G-2 Bulletin, Вашингтон, САЩ, и Гордън Томас (CopyrightG-2 Bulletin, WashingtonD.C., USA, andGordonThomas).

Настоящата публикация е с изричното одобрение на Гордън Томас.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!