Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гардиън: Българският премиер може да бъде разследван за заплаха да ''изгори'' евродепутат

Български евродепутат поиска разследване на запис, в който мъж, чийто глас звучи като на премиера на страната Бойко Борисов се заканва да я „изгори“.

Елена Йончева, бивша журналистка, която е участвала в кампания за разкриване на корупция в правителството, заяви, че държавният обвинител трябва да проучи седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи, тъй като е публикуван анонимно в YouTube, както и други мрежи.

Борисов постави под въпрос автентичността на лентата, която на пръв поглед беше записана през април, като по различен начин предполага, че е „дълбока фалшификация“ - обработка и редакция на различни изказвания. Премиерът е казал, че няма да иска разследване, тъй като няма лоша реклама.

България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки.

Борисов е бил бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков.

Той е министър-председател вече повече от 10 години, през които дясноцентристкото му правителство се сблъска с поредица от корупционни скандали

Съвсем наскоро самият Борисов трябваше да отрече обвиненията за участие в международна схема за пране на пари, след като испанският вестник "El Periodico" съобщи, че каталунската полиция го разследва заради твърдения, първоначално изпратени от Йончева.

В записа, който изтече на 12 юни, се чува човек, звучащ като Борисов, който обсъжда партийния и правителствения бизнес, преди да предложи, че е готов да пожертва министъра на икономиката Александър Манолев заради неотдавнашен скандал, свързан с неправомерно присвоени еврофондове, ако може да "изгори Елена Йончева”. По-късно Манолев беше обвинен със съмненията, че използва средства от ЕС, за да си построи имение.

Записът се появи малко преди до медиите  да бъдат изпратени снимки, на които се вижда как Борисов е заспал с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато.

Той призна, че снимката може да бъде истинска, но предположи, че изображението на парите е било наслагвано. Той обвини и президента на България Румен Радев, политически конкурент, че е използвал дрон, за да го снима. Радев отхвърли обвинението.

Йончева, член на Българската социалистическа партия, която подкрепя президента, заяви, че прокуратурата на България трябва да разследва лентата и снимките, но се съмнява, че такова разследване ще бъде задълбочено.

Записът е направен преди миналогодишните избори за Европейски парламент, в които участва Йончева.

Някои български медии замесиха Йончева в скандала, според който бащата на бившия й приятел е получил средства от ЕС по същата програма, заради която бяха повдигнати обвинения на Манолев.

Тя казва, че скандалът подчертава лошото състояние на управление в България. "Страхувам се: когато чух премиера да казва, че ще ме изгори, разбира се, няма как да съм спокойна."

Тя добавя: „Премиерът нямаше ясно изявление след излъчването му. Той направи дълга пресконференция. Първо казва, че това е неговият глас, а после - че това е представяне, после че е редактиран. Считам, че е важно българската прокуратура да разследва този запис.

„Чуваме в записа да говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че ще разбие собственик на компания. Искам да му да му размажа на тоя физиономията. Проблемът не съм аз или въпросната компания, а как се управлява тази страна".

Източник: theguardian.com

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.lentata.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!