Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световна дигитална валута сменя долара: Lupa.bg

Доларът съвсем скоро може да бъде детрониран като световна резервна валута. Неговото място най-вероятно ще бъде заето от чисто нова дигитална валута. 

Това прогнозира пред Lupa.bg Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН. Той каза това по повод започналото драстично обезценяване на американския долар. Според международни експерти той може да се срине до 35%.

„Опитите за детрониране на долара започват още от времето на ген. Шарл де Гол“, припомни експертът и върна лентата назад във времето.

В публично обръщение през февруари 1965 г. Де Гол заявява, че установената практика на доларови разплащания в международната търговия облагодетелства САЩ за сметка на неговите партньори и че светът трябва да премине към някаква по-солидна парична база.

Това изявление намира широк отзвук и много страни (в т.ч. Германия, Италия, Холандия) започват да харчат доларите си, за да купуват злато. Месец по-късно – на 17 март, Дъглас Дилън (тогава секретар на американската хазна) пише на президента Линдън Джонсън, че златните запаси в хазната застрашително намаляват. Само за два месеца от там изтичат $825 млн. – колкото през всяка от предходните две години. Следва поредица от интересни събития, която завършва с организираната през 1968 г. цветна революция, довела до свалянето на Де Гол и в крайна сметка - до отлагане на демонтажа на долара за неопределено време.

Според Сарийски сега сме свидетели на опити за подновяване на този процес. Миналата година гуверньорът на британската централна банка Марк Карни заяви, че не е справедливо в международните разплащания да се използва валутата на една страна, която държи намаляващ дял от световната търговия.

„Марк Карни предлага преминаване на международните разплащания към универсална цифрова валута, към ликвидиране на досегашния финансов ред и неговото предложението е напълно резонно. Абсурдно е да използваме еднополюсна валута в един многополюсен свят“, обясни доц. Сарийски.

Той подчерта, че все повече централни банки имат отрицателно отношение към досегашната хегемония и за последните десет години делът на долара в световните валутни резерви е намалял с над 1/7, до 61%.

"Светът гледа на доларите с все по-голяма неохота. Това е съвсем обяснимо на фона на застрашително нарастващия публичен дълг и обедняващото население, което е показателно за слабата жизнеспособност на американската икономика (според доклад на Congressional Research Service сега медианният доход на работещите лица с основно и средно образование в реално изражение е с 1/5 по-малък, отколкото през 1979 г.). Необяснимото в случая е запазването на първокласния кредитен рейтинг на САЩ. Рейтинг, с който пазарите очевидно не се съобразяват, защото все повече инвеститори избягват позиции в американски дълг", коментира икономистът. 

Според него в момента няма парична единица, която може да изпълнява  ролята на световна резервна валута и в този смисъл „демократичният преход“ в световните финанси ще се проточи. Единственият номинален претендент за нов хегемон е еврото.

“Проблемът е, че единната европейска валута също не се радва на особена популярност и от началото на кризата нейният дял в световните резерви намалява (до 20.5% в края на 2019 г.), пък и основната идея е промяна на системата. Не смяната на един хегемон с друг“, посочи Григор Сарийски.

Именно застрашената хегемония предизвикала Доналд Тръмп да започне търговска война с Китай още в началото на своя мандат.

„Залогът в тази война не е някакво парче от пазара - тя се води за място в бъдещето. С времето Китай става все по-самодостатъчен, а САЩ губят все по-голяма част от технологичното си превъзходство. Действията на американския президент показаха, че той е готов на всичко, за да ограничи технологичния възход на Китай, включително и с цената, която американските данъкоплатци платиха за наложените санкции“, обрисува картината Сарийски.

Ефектът от тези действия обаче е доста спорен. Сега САЩ се намират в интересна ситуация, в която (поне от икономическа гледна точка) няма печеливш ход. „Преустановяването на търговската война ще доведе до тяхното постепенно изместване в едно не толкова далечно бъдеще.

Проблемът е, че подобен ефект ще имат и подновените атаки на търговския фронт. Те съвсем закономерно ще предизвикат трайно намаляване на световната търговия, но също и все по-активни разпродажби на американски дълг, което от своя страна ще ускори детронирането на световната резервна валута.

Просто при тези условия няма да има кой и защо да я поддържа“, обобщи икономистът. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!