Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайските йероглифи: Подарък от Кангджие за света

Древни текстове разказват историята за Кангджие, който се спуснал от Небесата, за да даде китайските писмени знаци на човешкия род. Според преданието, когато Кангджие изпълнил задачата си, от небето заваляло просо, а духовете в подземния свят започнали да стенат и ридаят.

По-голямата част от Запада счита китайските йероглифи за крайно неразбираеми. Китайският писмен език е един от най-старите и най-широко използвани езици, като някои твърдят, че той е и най-богатият и сложен език, с много нива на значения.

Този богат и древен език има толкова много аспекти – като структура, форма, стил и значение – че това ни подтиква да отделим известно време за  китайските йероглифи.

Предисторическите народи на изток използвали метод, наречен „завързване на възли”, за да комуникират. Преди повече от 2000 години гадателите използвали знаците на „оракулската кост”. Те инкрустирали въпроси върху черупки от костенурки и след това държали черупките над огън. Появилите се пукнатини по черупките предоставяли отговорите.

Чин Чихуа (Qin Qihua) – императорът, обединил Китай – нарежда на своя премиер, Ли Си (Li Si), да подреди в каталог и да стандартизира различните форми на писменост в неговата империя. Първият речник с 3300 китайски йероглифа е представен през 220 г. пр. н. е.

Триста години по-късно, през 121 г. ученият Шу Шен (Xu Shen) проучва и събира следващия систематичен речник на китайските йероглифи – наречен Шуо уен джие зи (Shuo wen jie zi) – увеличавайки първоначалния речник до 10 516 йероглифа, групирани около 540 корена.  

Следващата значителна промяна е по време на династията Чинг (Qing Dynasty). През 1717 г. император Канг Ши (Kang Xi) систематизира 40 000 йероглифа с 214 корена в своя речник, известен като Канг Ши зи диан (Kang Xi zi dian).  

През 1967 г. Китайската комунистическа партия опростява традиционните китайски йероглифи. Пинин (Pinyin) играе ролята на мост към западните езици. Под

комунистическо управление по-голямата част от континентален Китай днес използва опростени йероглифи, но Тайван, Хонконг, Макао и Япония продължават да използват традиционните йероглифи.  

Хората в древността вярвали, че легендарният Жълт император, считан за бащата на китайската нация, наредил на Кангджие да разработи начин на писане, който да замени метода на връзване на възли.

Също така се твърди, че Кангджие видял божествено същество в небето и имитирайки неговата форма начертал първия китайски йероглиф. След това той наблюдавал поведението на природни обекти и изобретил писмените знаци. Доволен, Жълтият император го похвалил и издигнал храмове в негова чест.

Много вероятно е китайската система от традиционни йероглифи да е нещо повече от просто още един език за изучаване. Древната китайска култура подържа тезата, че съществува фундаментална връзка между човечеството и големия космос. Вярвало се, че посредством изобретяването на китайските йероглифи човек ще може да се завърне към своя божествен произход, издигайки се отвъд обсега на съществата от долните светове - не е учудващо, че духовете в подземния свят започнали да стенат и да ридаят…

А за човешките същества, може би това е нашият шанс да се усмихнем и да ликуваме...

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!