Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адв. Николай Хаджигенов: Бойко Борисов ще падне всеки момент! ВИДЕО

''Изслушвания..., това е все едно са били на прослушване за филхармонията. Между другото то не е и било по-различно. Аз не съм видял протокол от разпита като свидетел. Прокуратурата ни пусна, както обикновено, някаква димка и каза: ''Ето това е това''. Ама, дали е това ние не знаем и няма да разберем. Гешев по записа се обръща към Борисов с ''шефе'' и го гледа в очите като домашно кученце. Какво точно работят? Това не е независима прокуратура, ние си знаем. Той си избра Цаци, а Цаци си избра Гешев. Това е мое умозаключение, разбира се, но вероятно не греша. И как очакваме Цаци и Гешев да разследват Бойко? Няма как да стане''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов. Встъпителните думи по време на неговото участие в медията ни са по повод новината, че министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и председателката на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание - Менда Стоянова, са били разпитани от прокуратурата относно разкритията, които прави обвиняемият бизнесмен в изгнание - Васил Божков.

''А иначе по отношение на записите се тиражира, че било намеса в личното пространство. Ако позволите бих искал да дам моето тълкование по темата какво би било навлизане в личното пространство на Борисов. Ще го илюстрирам с пример, защото според мен така ще стане по-ясно. Навлизане в личното пространство е, ако аз съм отишъл в спалнята на Борисов, докато спи, и го снимам, а после пусна снимките във Фейсбук. Навлизане в личното пространство е това. Оттам нататък това не е. Очевидно го е снимал някой, който той лично е допуснал. Освен това съдържанието на снимките показва един огромен проблем. Ако Борисов беше сниман как пее в банята под душа ''Батальона се строява'' е едно. Но когато е снимам с неговия пистолет, с бутилка уиски, с кюлчета, с банкноти евро, снимките са през различен период от време, вече са анализирани и е ясно, технически е ясно, че няма намеса в снимките, значи тук имаме данни за огромно количество престъпления.

За корупция на възможно най-високо ниво. Междувременно Гешев, който вика ''шефе'' на Борисов, е в Сандански (задържат 150 000 евро). Само в чекмеджето на Борисов, така съвсем на око, има 2 милиона и кусур евро. Давам ви пример защо не работи властта. Как ще работи като те са в едни и същи гащи, без извинение за френския?

За изтеглените от Божков десетки милиони от Уникредит Булбанк, за които ДАНС и банката имат различни становища: ''Той ги е изтеглил категорично, това се доказа. Аз ще ви дам пак пример, защото така е лесно. Аз, за да си платя данъците тази година, понеже нямах достатъчно наличност по сметките, се наложи да внеса пари в брой. Тъй като аз приемам и пари в брой, което всъщност е обичайно за адвокатската практика, макар че по-голямата част от практиката ми е по банков път. За внесената сума, забележете, не за изтеглената, за внасяне на сумата попълних три декларации по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Попълних три декларации за внасяне на пари по собствената си сметка. Васил Божков пусна документи, че е изтеглил над 60 млн. лева и ДАНС стигнаха до гениалното прозрение, че те били стигнали до него. Чудесно, къде са? Нали му взеха ритоните, кучето му взеха, въобще каквото можаха му взеха. Къде са тези 60 милиона? Божков дали не е прав, защото няма индикации да лъже до момента? В банката искат да си вържат гащите, защото там са настъпили закона, колкото са могли. ДАНС също, между другото.''

Адв. Хаджигенов призова да си зададем въпроса ''защо'' за факта, че доскоро всички институции са прегазвали закона и са действали в услуга на бизнесмена Васил Божков, като неговото обяснение е следното: ''Защото Васил Божков е плащал на властта. Той уличи себе си в извършване на тежко престъпление. Каза: ''Аз плащах на властта, на правителството в момента, лично посочи лицата, на които е плащал''. Гробна тишина, гробна тишина. Нищо не се случва. Аз затова дадох пример как мен ме направиха на маймуна заради няколко хиляди лева. Той тегли над 60 млн. лева, които очевидно са отишли във властта. Той самият доказа, че всичките му сметки са плащани по банков път, което е нормално. Той има ''бял'' бизнес, защо са му пари в брой? Единствената причина за пари в брой са рушвети. При това на ниско ниво, имам предвид на ниско интелектуално ниво, защото кой по дяволите в днешно време взима пари в брой в такива мащаби? Това да не е Пабло Ескобар, та да ги рови на палета в джунглата?''

''Най-вероятно той има доказателства, а защо ги стиска и пуска на час по лъжичка вече е тема на друг разговор. Вероятно има някаква стратегия'', отбеляза той.

За твърденията на Божков, че Бойко Борисов е унищожил опозиционните партии и критичните медии в България, адв. Хаджигенов заяви следното: За последното съм съгласен. Останаха 5 или 6 медии, които са относително свободни. За останалото не съм обаче. Политическите партии ще се изтрепят коя по-напред да му се предложи, без значение дали са парламентарно представени, или са извън парламента. Случайно, ако не му се предлагат директно, каквото свършат или не свършат някак си е в интерес на ГЕРБ. Аз може и да греша, защото съм страничен наблюдател на политическия живот у нас, но това, което е виждам, е това.''

Адв. Николай Хаджигенов е категоричен, че Спецсъдът не е никакъв съд и никога не е имало идея да бъде такъв. 

Той е на мнение, че ''Българско лято'' на Васил Божков не е политически проект.

За противопоставянето между Божков и Борисов в очите на гражданите, адвокатът каза следното: ''Божков със сигурност е динозавър, а Борисов е смешен циркаджия. Той даже вече не е и смешен, беше смешен в половината от първия си мандат. Сега вече е жалък. За съжаление, ние гражданите сме по-жалки, защото се оставихме на едно такова интелектуално недоразумение буквално да ликвидира жалките зачатъците на свобода, на демокрация, на правосъдие, на тези всичките хубави неща, които ни крепят. Сега българинът се е свил до физическото си оцеляване на всяка цена. Същият този българин, който ще си пробие дупка в гърдите да се тупа: ''Ние сме патриоти'', татуират си Ботев, Левски и не знам си какво на гърдите. Пичове, кажете го това на същите тези Ботев и Левски, че трябва да се оцелее на всяка цена. Те оцеляха ли на всяка цена? Или те умряха, за да живеете вие, за да се криете сега под бюрата, да се затваряте по килерите и да викате: ''Олеле, нека ни се размине, ако ще Бойко да векува''''.

Водещата на Маринкова запита госта си дали все пак тези скандали няма да се отразят негативно на реномето ни в ЕС, както и дали няма да има някаква конкретна реакция от там, а той направи следния коментар: ''Той Цацаров отекна зле още като го назначиха, защото ние нямаме илюзии, че някой го е избрал. И какво от това? Крайно време е да разберем, че Европа не Съветският съюз, който като свирнеха от Кремъл и нашите тук не смееха да се покажат. Ние, макар и формално, сме свободна и демократична държава. Брюксел не може да ни размахва пръст като Кремъл и да казва: ''Скачай, не скачай''. Това е крайно тъпо разбиране на нещата. 

Двамата събеседници се върнаха на темата за Борисов и компрометиращите го снимки и аудиозапис, като адв. Николай Хаджигенов бе категоричен в мнението си за това какво трябва да се случи: ''Това, което трябва е да има някой истински разследващ орган, който до ден днешен да го разследва. Ето, ''Биволите'' успяха, платиха частна експертиза и в рамките на три дни направиха това, което Гешев няма да направи в следващите 300 години. Тези действия са сравнително лесни за разследване. Така както влизат във всеки един олигарх, защо не влезнаха в Банкя (б.р. искаше да каже Бояна) в същия ден? Какъв е проблемът, какво му пречеше на Гешев? Защо не влезнаха там? Да влезнат у Бобокови могат, да влезнат у Божкови могат, защо не влезнаха и при Бойко? Има причина да не влизат там. Защо ли? Защото носят едни и същи гащи. Това е причината.''

Адв. Хаджигенов не е съгласен с тезата на анализатора Илиян Василев, че атаките срещу Борисов идват от Кремъл. Според бившия дипломат доказателство за това е, че Румен Петков, който е отявлено прокремълски настроен, работи срещу Борисов. ''Това, че Румен Петков работи против Борисов ще си го запиша някъде с тенденция да си го татуирам на гърдите, примерно. Определено ще си го запиша това и ще си го чета после, за да го възстановя. Това е жалка история. ''Румен Петков работи срещу Борисов''. Откога това? И как? Излишно е да го коментирам'', иронизира той тезата на някогашния посланик на България в Русия.

''Борисов е единственият човек, който сваля Борисов, защото за всичките тези 10 години, в които (с някакви паузи) той е на власт, корупцията процъфтява в мащаби в каквито и комунистите не са ни крали. Както крадат ГЕРБ, ръководени от другаря Бойко Борисов, никой не ни е крал. Престъпления, каквито се извършват под ведрото ръководство на другаря Бойко Борисов, никога не е имало у нас. Никой не ги разследва. Те задушиха и малкото желание в разследващите органи и прокуратурата да работят, почти успяха да удушат съда, пълнейки го с милиционери, които както е известно отиват в съда не да раздават правосъдие, а да бъдат милиционери'', категоричен бе юристът.

''Гледайки всяко едно правителство на Бойко Борисов до ден днешен, там цари невероятна интелектуална нищета, ама невероятна. Във всяко едно правителство той обикновено е най-умният човек там, което е... да, това довежда до тези резултати'', допълни той.

А дали Пеевски не сваля Борисов, запита водещата, като отговорът на адв. Хаджигенов бе следния: Това също. Според мен Пеевски ни се обиди много 2013 г., по детски ни се разсърди и каза: ''Ей сега ще видите вие''. Лошото е, че ние го оставихме и той успя. Аз от 2013 г. се дъвча с прогресивната част на обществото, т.нар. граждани, че всъщност ние тогава загубихме, категорично загубихме. Да, той не стана шеф на ДАНС. Да, 7 години по-късно той има цялата държава, ама буквално цялата държава. Няма място, където да погледнем днес, не да бръкнем, да погледнем, и да не го видим там. Ако щете в Министерски съвет, в спалнята на Борисов можем да погледнем, където и да погледнем - Пеевски е навсякъде. Пеевски контролира всичко. Разузнаване, служби, прокуратура, следствие. Че Гешев се мазни на Борисов като му вика ''шефе'', това нищо не означава. Цацаров за целия си мандат постигна немислимото - той опази Пеевски. По всевъзможен начин. Ако трябва да теоретизирам, смятам, че Гешев е личният избор на Цацаров и той продължава да му дърпа юздите до днес. Тоест той му казва: ''Прави това така''. Най-малкото Гешев няма нужния капацитет за целта, докато Цацаров го има. Колкото и да ми е неприятно това е нещо, което не мога да скрия. Цацаров определено има нужния интелектуален капацитет за целта, професионален също. Така че аз смятам, че това го прави и това е в интерес на Пеевски. Пак умозаключение от моя страна, но не виждам доказателства за противното.

Адв. Хаджигенов очаква развръзка с оставка на Борисов всеки момент: ''За Борисов всеки момент. Това беше ясно още от първия му ден на правителство номер 3, че е въпрос на часове и дни да падне. Дали ще падне днес, утре или в други ден, това няма кой знае какво значение. На това място се пада по един начин и то е на гръб с вдигнати крака, няма как да падне по друг начин. Още повече вижте тази свинщина, която тече по неговите медии. Дори неговите медии не могат да скрият неговата собствена свинщина. Така че той ще падне жестоко. Падането на Делян Пеевски ще отнеме още време обаче, защото той настина успя да отиде навсякъде.''

''За да има еволюция първо трябва да имаме революция. Гражданите първо трябва да създадем гражданско обществото, защото то не е мъртво, не е заспало, то го няма. Трябва да построим на практика демокрацията наново, защото ние не сме я имали никога, да вземем свободата си в ръце и едва тогава можем да застрашим когото и да е било'', каза още адв. Хаджигенов.
Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Факти БГ

https://m.fakti.bg/video/486268-adv-nikolai-hadjigenov-pred-fakti-boiko-borisov-shte-padne-vseki-moment

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!