Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин нареди на студентите да спрат да протестират

Xin Fei, Epoch Times

Обезпокоени, че ще загубят контрол в демонстрациите срещу "Независимостта на Тибет" и бойкотирането на френската търговска верига ‘Карфур’, китайските комунистически власти предприемат мерки за охлаждане чувствата на патриотизъм, които преди това умишлено провокираха.

Държавните медии в Китай променят своя тон на насаждане на омраза към западното общество, призовавайки към "спокойствие" и "рационалност". Експерти смятат, че това е знак на режима за охлаждане на страстите, особено сред многото студенти, които участваха в демонстрации. Той се безпокои, че положението може да доведе до активизиране на демократични движения от страна на студентите, подобно на демократичното движение на площад Тянанмън през 1989 г..

Гуо Чиан (Guo Quan), бивш доцент от Педагогическия университет в Нанджинг, и Сън Уенгуанг (Sun Wenguang), професор от Университета на Шандонг, казаха в интервю за Epoch Times, че е спуснато нареждане да се забрани на студентите да участват в демонстрации и протести. Но тези китайски учени смятат, че макар Китайската комунистическа партия (ККП) да иска да охлади страстите на студентите, в обществото вече за запалени и се разпространяват достатъчно пожари.

Гуо Чиан каза, че партийният комитет в неговия университет е получил нареждане да държи студентите стриктно настрана от демонстрации.

"Всички ВУЗ-ове в Китай са получили това нареждане. Някои източници разкриха, че лидерът на режима, Ху Джинтао (Hu Jintao) е издал заповед да се спрат студентите да не участват в протестни действия. Студентите от колежа в Хефей са под контрол, като дори не им се разрешава да напускат колежа", каза Гуо.

Сън Уенгуанг каза, че на студентите в неговия университет също им е забранено да участват в демонстрации вече.

Гуо Чиан разкри, че бойкотът на колежани срещу Карфур в градове като Хефей и Ухан са били предизвикани от правителството и от учебните заведения.

"Видяхме много какво става зад кулисите. Въвлечени са студентски асоциации и училищни организации. Така ученици бяха изцяло подстрекавани от властите", сподели Гуо.

Той каза също така, че режимът няма по-добър начин да противодейства на западните медии и критиката към неговите престъпления, затова насажда национализъм, за да използува обществеността да даде отпор на тези критики. След като постигне целта си, режимът трябва веднага да угаси пламъка, защото ако се разпространи пожара, самата ККП ще изгори.  

Проф. Сън посочи: "Ако ситуацията се задържи така, анти-ККП групите също ще започнат демонстрации. Затова ККП се опитва да угаси пожарите, в случай, че те излязат извън контрол. Освен това наближава годишнината от избиванията на площад Тянанмън през 1989 г. [4 юни]. Ако всеки излезе на улицата, ККП ще има сериозен проблем".

Той продължи: "Но въпреки, че ККП иска да охлади ситуацията, на други места огньовете вече са запалени".

Доц. Гуо изтъкна: "Китай е като сноп сухи съчки. Всичко в момента е пред запалване. След разпалването на национализма, огънят ще се разпространи и по сухите съчки в другите области".

Той посочи, че след като фондовата борса е паднала под 3000 пункта, инвеститори в провинция Шанси и по други места са започнали да разбиват местните фондови борси. Някои инвеститори са организирали протестни маршове.

"Режимът не може да реши проблемите на инвеститорите, на фермери, на цените на стоките, и др. Така пожарите абсолютно ще продължат да горят. Ако фондовата борса продължава да пада, всичко, което се е запалило в Китай, ще изгори", каза Гуо.   

Сън Уенгуанг смята, че ККП промива мозъците на студентите с изкривен национализъм, използвайки учебници, медии, литературни и художествени произведения, и т.н. В създаваната от медиите лъжлива среда, много студенти са все още заблудени. Те смятат, че тибетците се бунтуват и Западът обижда Китай. Това се дължи на тяхното невежество относно историята и на липса на разбиране на фактите, каза професорът.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!