Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПОРЕДЕН УЖАС! Бизнесмен замеси Пепи Еврото, Пеевски и прокурори в корупционен скандал /видео/

.

Петър Петров-Еврото, Делян Пеевски

Глава 10: ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ЗЛОТО

Пореден случай на брутално превземане на бизнес разкрива бизнесмен в интервю за Антикорупционния фонд. Илия Златанов, мажоритарен собственик на група фирми ”Изамет”, най-големият производител на асансьори в България, проговаря за рекета, на който е подложен от три години. Ограбени са му милиони и килограми злато.

В „операцията“ се появяват имената на известни субекти, обвити от години в съмнения за корупционни схеми, изнудване, заплахи и натиск чрез прокуратурата.

Златанов създава фирмата преди години, а бизнесът му се развива възходящо. Както нерядко се случва и в неговия случай се появяват проблеми, свързани със собствеността, породени от претенции на сина му и съпругата му. Тогава той потърсва юридическа помощ. Познат го завежда в столичен ресторант. В изолирано помещение се появява адвокат Петьо Петров, известен още като Петьо Еврото от периода, когато бе ръководител на Столичното следствие. Именно Петров обяснява на бизнесмена, че ще уреди всичките му проблеми.

След срещата в ресторант “Осемте джуджета” към опита да бъде „спасен“ се присъединява и съпругата на Петров – Любена Петрова. Допреди време бе известна като Любена Павлова. Тогава бе лидер на гражданска формация „План Б“, която активно защитаваше тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и яростно нападаше шефът на ВКП Лозан Панов и правосъдният министър  Христо Иванов. По същото време се разиграха и отвратителните сцени с отрязаните агнешки главички пред ВСС.

Както вече стана ясно конфликтът между баща и син Златанови не стихва и се стига до съдебни спорове. Предмет на претенции са фирми със сериозни обороти и печалби, атрактивни недвижими имоти в София и цялата стр голям оборот, фирмени автомобили и банкови сметки в България и Швейцария.

В “Осемте джуджета” се уговорихме да делим с Петров половината от “върнатото” от моите активи”, казва в интервюто за Антикорупционния фонд 73-годишният основател на фирмите Илия Златанов.

Една година по-късно обаче ситуацията се променя коренно. „Защитниците“ му предявяват все повече претенции към него и бизнесът му, а той вече е обявен за международно издирване. В момента се намира в неизвестна държава, откъдето дава въпросното интервю. Повечето активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки, - са запорирани със запис на заповед, подписан в полза на Любена Петрова. Четирима от семейството на Златанов са с повдигнати обвинения.

Това, което е “върнато” на Илия Златанов, е само иззетото от трезори на неговите “противници” злато за над 4 милиона лева. Но той твърди, че веднага след като подписал протоколите за връщане, още на паркинга на Специализираната прокуратура, всичкото злато е натоварено в багажника на Любена Петрова. Повече не го вижда.

Сюжетът на правния конфликт около групата фирми “Изамет” стига до изумителна разлика в отношението към собственика “преди” и “след” срещата в ресторант “Осемте джуджета”. Дни след срещата препоръчани от Петров адвокати изготвят и подават сигнал за изнудване на Илия Златанов, а още на следващия ден подателят на сигнала е разпитан в следствието. Две седмици по-късно, на 19 юли 2019 година, прокуратурата вече официално съобщава за арести, обиски и изземвания от организирана престъпна група (ОПГ) за изнудване, в която са четирима души от семейството на Златанов. Синът му Явор е арестуван.

При арестите и изземванията са задържани скъпи автомобили, а от банкови трезори са иззети над 500 000 евро в брой и 35 килограма злато, оценено на над 4 милиона лева.

Прокуратурта пази в тайна, че няколко дни преди това, в офиса на препоръчаните от Петьо Петров адвокати, Илия Златанов подписва запис на заповед без право на протест за близо 3 милиона лева в полза на съпругата на Петров, Любена Петрова. И до днес не е ясно, защо тъкмо Петрова ства притежател на такова богатство

Самият Златанов признава, че е подписвал различни документи, без да се запознае в детайли с тях. Имал доверие на адвокатите. Междувременно обаче Петров-Еврото вече настоява Златанов да му прехвърли всичко. Щели обаче да го оставят на поста управител.

След като подписва, но не получава върнатото злато, Златанов разбира, че уговорката от “Осемте джуджета” вече не е в сила. След нови срещи и заплахи, включително за живота му и за този на сина му, който е на хемодиализа и с мярка за неотклонение, той е принуден да подпише всичко, което искат от него и спешно се изстрелва в чужбина. Започва да търси журналисти, сменя адвокатите си и пише сигнали до европейски институции. На негова страна вече е и дъщеря му, която е също е била в ареста.

Свидетелствата на Златанов пред Антикорупционен фонд включват не само истории за неволите на семейството, но и разказ за специалния "офис" на Петьо Петров, където бизнесменът е ходил много пъти. Той казва: “Там често изчаквах да излезе тогавашният шеф на Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров, както и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов”. Пред офиса постоянно имаше патрулка на МВР и частни охранители, бронирани лимузини, много охранителни камери и малко клиенти“.

Бизнесменът разказва също, че Петров му препоръчал да продаде фирмата на Делян Пеевски. Дори бил готов да му даде около 2,7 млн лева. Петров-Еврото обяснил, че Пеевски имал информация, че за поддръжка на асансьорите в България, от Брюксел щели да отпуснат около 4 млрд евро. Депутатът от ДПС искал да той да участва в подмяната на асансьорите.

Проверка на Антикорупционния фонд показала, че патрулка пред “Осемте джуджета” в момента няма, но улицата се охранява от джипове на “Делта гард”, които са и охранителите на двата асансьорни завода в Дупница и София. При едно от посещенията в “Осемте джуджета” от затворения заради карантината ресторант излиза лично собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов – Каратиста. Самият той също е охраняван.

Същата охранителна фирма не допуска Златанов и негови представители до заводите, въпреки че той е вписаният управител на дружествата и обжалва подписаните под заплаха документи. Сигналите до полицията в Дупница за нарушение на закона за частната охранителна дейност са оставени без отговор.

От Специализираната прокуратура отказали коментар на Антикорупционния фонд с аргумент, че се води досъдебно производство и не желаят да разкриват информация.

Юридическият прочит на документацията показва част от видимите нередности - изненадващата скорост, с която прокуратурата е действала, съчетана с липсващи документи, нотариални вписвания извън кантори и в извънработно време, както и с липсващи подписи под протоколи.

Според длъжностни лица в търговския регистър, има и липси на отразяване на нотариалните заверки в електронния регистър на нотариусите. Отделно, предоставената от Златанов SMS-кореспонденция със замесени лица съдържа информация за възможно влияние върху институции като МВР и прокуратурата, които изискват сериозна и независима проверка.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Вижте видедото с разказа на  Илия Златанов, разпространено от Антикорупционния фонд:

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!