Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тих протест на Фалун Гонг в Ню Йорк срещу 9-годишното преследване от ККП

Около 350 практикуващи Фалун Гонг от Ню Йорк и района се събраха пред китайското консулство на 42-ра улица в Ню Йорк на 25 април 2008 г., за да отбележат денят, когато през 1999 г. 10 000 практикуващи Фалун Гонг се събраха в Пекин, за да отправят мирен призив към китайското правителство да освободи 45 техни съмишленици, арестувани незаконно от китайските власти. (Tim McDevitt/Epoch Times)

Tim McDevitt, Epoch Times - New York

НЮ ЙОРК - Пред китайското консулство се събраха около 350 практикуващи преследваната от китайския режим практика Фалун Гонг , за да отбележат годишнината от случилото се през 1999 г., когато 10 000 практикуващи Фалун Гонг се събраха пред офиса за жалби в близост до правителствените сгради на Джонанхай (Zhongnanhai) в Пекин, Китай. И сега, както и тогава, протестът бе тих и мирен, без викове, без крясъци, без развяване на знамена и плакати, без вдигнати юмруци.

Тези 10 000 практикуващи, събрали се на 25 април 1999 г.,  бяха само част от около 70-100 милиона души, които тогава държавното проучване установи, че практикуват медитативната практика Фалун Гонг в Китай, първоначално насърчавана от правителството заради спестените от последователите й значителни суми от държавния бюджет за здравеопазване.

Въпреки мирният завършек на този мълчалив протест срещу незаконно задържаните 45 практикуващи Фалун Гонг през 1999 г., този ден изигра важна роля в съдбата на медитативната практика, чието преследване от страна на Китайската комунистическа партия и специално на тогавашния китайски президент Джиянг Земин (Jiang Zemin) започна с думите: "Унищожете репутацията им, банкрутирайте ги финансово, изтребете ги физически!"

79-годишният практикуващ Фалун Гонг, нарекъл себе се просто ‘Gao’, си спомня за този ден на ‘99-та г. в Пекин:

"Чухме, че са задържали практикуващи и тъй като не бяхме сигурни какво ще правят с тях, отидохме на Джонанхай. Всеки стоеше тихо, беше много спокойно. Полицията искаше да ни разпръсне и започна да раздава пропагандни материали, хвърляха ги навсякъде… опитваха се да провокират практикуващите, но никой от нас не реагира.

Полицията беше много учудена, че ние останахме така спокойни. Полицаите караха с колите нагоре-надолу по улицата и правеха снимки на всеки. Някои след това си загубиха работата, защото бяха идентифицирани, че са били там."

Запитан какво е дошъл да каже на хората от китайското консулство в петък, Гао отговори: "Спрете преследването на Фалун Гонг".

Това, което 10 000-те практикуващи демонстрираха на 25 април ’99 г. в Пекин, бе принципа на въздържаност и търпение – един от основните три принципа на медитативната практика.

Същото поведение бе показано и в спокойната нощ пред китайското консулство на 42-ра улица в Ню Йорк тази година. Вечерта беше топла и практикуващите - повечето от китайски произход, но и такива от Запада, от Близкия Изток, афро-американци, от Югоизточна Азия и Латинска Америка - проведоха седяща стачка в мълчалив протест срещу продължаващия срещу тях геноцида в Китай. Нямаше викове, нямаше крясъци, нямаше развяване на знамена и плакати, нямаше вдигнати юмруци.  

Според последни данни от вътрешността на Китай, китайското правителство е ескалирало преследването на Фалун Гонг в навечерието на Олимпиадата в Пекин.

Д-р Деймън Ното от Ню Джърси говори за събирането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в китайските затвори и лагери, станало известно неотдавна и описано в доклада на бившия канадски държавен секретар за Азия и Пасифика, Дейвид Килгор, в съавторство с Дейвид Матас, международен адвокат по човешките права. Според този доклад над 40 000 последователи на Фалун Гонг са избити в Китай заради техните органи от 2001 г. насам.

"Някой казват, че нещата в Китай се подобряват. Но аз им отговарям, че е точно обратното - кое се е подобрило? Свободата на убежденията? Свободата на справедливия съдебен процес? Свободата на словото?" - запита д-р Ното - "[Отговорите са ] ‘не’, ‘не’ и ‘не’. ККП не се е подобрила, а се е влошила. Тя бе вълк. Сега е вълк в овча кожа".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!