Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тянанмън дежа-ву: Китай дава хранителни субсидии на студентите, за да предотврати протести

Shi Shan, Radio Free Asia (RFA)

„Проблемът, който се появява в живота на студентите, не е просто проблема на глада, той е нещо, което ги кара да се замислят: ‘Каква е причината за това? Защо не можем да имаме достатъчно за храна?’ След внимателен размисъл те биха си направили преценка за китайското общество и дори за политическата система на китайското правителство. Това не е нещо, на което властите биха искали да станат свидетели.”

Китайското правителство ще предостави 1.9 милиарда юана (~271 млн. щ.д.) субсидии на 20 милиона студенти и специализанти от висши учебни заведения, за да компенсира скорошните увеличения в цените на храните. Субсидията е изчислена на приблизително 20 юана (около 2.8 щ.д.) месечно на студент.

Държавната информационна агенция Шинхуа (Xinhua, Синхуа – рус.) съобщи, че централното и местно правителство са одобрили две суми съответно от 1.6 и 0.32 милиарда юана. Първата сума от 1.6 милиарда е насочена към 20 милиона студенти, а тази от 0.32 милиарда ще субсидира 4 милиона студенти от семейства в тежко финансово положение. Общата сума на субсидията е 1.93 милиарда юана.

В съобщението са цитирани висши служители от Министерството на образованието на Китай, които твърдят, че тези мерки са успешни и че като цяло отзивите на студентите са, че субсидията облекчава финансовото им състояние.

Увеличение на цените на храните с 50 процента

Синът на г-жа Чи (Qi) от град Ланджоу, провинция Гансу, е студент втора година. Тя разказа пред репортер на радио Свободна Азия (Radio Free Asia), че цените на храните са се увеличили значително през последните три-четири месеца, и че субсидията от по-малка от един юан на ден не помага с нищо. „Цените скочиха поне с 50 процента през последните три-четири месеца. Телешките спагети бяха по 3 юана, сега са по 5 и 6 юана; зеленчуците бяха по 3 юана, сега са 4.5 юана. Месечната субсидия от 20 юана може да плати само за два-три обяда.”

Лиу Фейюе (Liu Feiyue), ръководител на правозащитния уебсайт Hubei Civil Observation, посочи, че размерът на скорошните увеличения на цените е надминал очакванията и че много семейства са започнали да изпитват финансови затруднения. Лиу, който също е в образователната система, посочва още, че „увеличението на цените е наистина значително, особено при храните. Натискът върху някои бедни студенти е много силен.”

Международните медии също обърнаха внимание на известието за тази мярка. Асошиейтед прес съобщи, че огромното нарастване на потребителските стоки през 1988 г. е било една от причините за студентското демократично движение Tянанмън през 1989 г. Както изглежда, китайското правителство е силно обезпокоено, че скорошното нарастване на цените може да предизвика същия ефект. В информацията  специално се подчертава, че субсидията за студентите в Пекинския университет е 60 юана, което е 200 процента повече от средното за страната.

Тянанмън дежа-ву

Лиу посочва, че безпокойството на правителството е очевидно. „Проблемът, който се появява в живота на студентите, не е просто проблема на глада, той е нещо, което ги кара да се замислят: ‘Каква е причината за това? Защо не можем да имаме достатъчно за храна?’ След внимателен размисъл те биха си направили преценка за китайското общество и дори за политическата система на китайското правителство. Това не е нещо, на което властите биха искали да станат свидетели.”

Фанг Джуе (Fang Jue), бивш китайски високопоставен служител, понастоящем пребиваващ в САЩ, заяви, че най-силно засегната от повишаването на цените социална група всъщност не са студентите, така че целта на тяхното субсидиране доста явна. „Студентското демократично движение Тянанмън бе причинено от повишаването на цените, което понижи жизнения стандарт на студентите в комбинация с други политически фактори. Споменът на китайското правителство за това събитие е все още пресен; ето защо субсидирането на студентите като приоритетна група е преди всичко от съображение за предотвратяване на евентуални студентски протестни движения.”

В навечерието на Олимпиадата

Фанг смята, че моментът, в който китайският режим отпуска студентската субсидия – в навечерието на Олимпиадата – демонстрира липсата на увереност у правителството, че Олимпиадата може да бъде проведена безпрепятствено. Студентската субсидия е точно с цел намаляване на възможността за възникване на проблеми.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!