Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще извади ли ЕС червен картон на ГЕРБ

Бойко Методиев Борисов е един от най младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

Партията ГЕРБ се превръща в заплаха и за Евросъюза, освен за България. В страната ни тя резили основополагащи европейски ценности, съответно самия съюз. Да, тя се нарича Граждани за европейско развитие на България, но всъщност се е изродила в Гьонсурати за европейски резил на България. С последните потресаващи разкрития за партията, записи и снимки на нейния лидер и други нейни екземпляри, чашата преля и вредите не остават само на домашния терен, ами се прехвърлят и върху целия Евросъюз. ГЕРБ секирят евроценностите и плачат за червения картон на Брюксел.

Дали обаче той ще го покаже?

Още от миналата година ГЕРБ секиреха политическата хигиена, на която уж толкова много държат в Брюксел, където плътно следят дали тя се спазва в отделните страни-членки. В този смисъл през 2019 г. сакатлъкът беше повсеместен – апартаменгейтът с евтино напазарувани луксозни жилища за част от „каймака“ на ГЕРБ, шуробаджанашки къщи за гости, укриване на тераси и други имоти, раздаване на обществени поръчки на приятелски кръгове, манипулиране и фалшифициране на светаята светих на демокрацията – изборите (в случая – местните). Зад всичко това стоят явления, които ЕС би трябвало да гони от политическия терен – повсеместна корупция по върховете, конфликти на интереси без край, търговия с влияние, клиентелизъм, лобизъм, злоупотреби с обществени поръчки и с еврофондовете. Бившият служител на ДАНС Росен Миленов вече разкри публично, че „само за една голяма обществена поръчка комисионата е 10 милиона евро“. А каква ли ще бъде комисионата при 15-те млрд. евро, които трябва да дойдат у нас от Брюксел до 2027 г.?

Не кои да е, а Евростат, ОЛАФ и Еврокомисията имат данни, че всяка година от България изтичат 11 млрд. евро. Това стана достояние от групата на „зелените“ в Европарламента. А у нас става ясно, че стотици милиони, че и милиарди на българските данъкоплатци се дават, често по непрозрачен начин, на приближени до властта фирми, а не на тези, които са най-добри и могат да изпълнят проектите качествено, както бе разкрил Драгомир Стойнев още миналия януари. Сходно е положението и с евросредствата – те също отиват по веригата на клиентелизма и злоупотребите в приближените на властта бизнес играчи.

Въпреки тези сакатлъци в управлението на ГЕРБ не видяхме поне жълт картон от Брюксел. Само констатации колко некачествена е съдебната система.

И ето сега – „случаят Божков“. Той може да се разглежда от няколко ъгъла, но поне три от тях са и „европейски“ – т.е. рефлектират и върху ЕС. И не само защото Васил Божков се е обърнал към евроинституции, за да се защити или за да удари управляващата шайка в лицето не само на ГЕРБ. Първо, премиерът и управляващата партия са се съгласили да приемат таксата „спокойствие“ от скандалния бизнесмен. А това е екстракт на мафиотска практика в най-чистия му вид. Вместо да действат съгласно евроценностите – да го дадат под съд и да му откажат таксата от 67 млн. лева. С една дума, управляващите са мафиотска шайка.

Второ, на Божков може и да му се носи славата на бандита на прехода, но – нека не прозвучи като адвокатстване – печелившият му хазартен бизнес беше чист, макар и съмнително целебен за духовното здраве на нацията. Но е бил чист като бизнес. И за да му го вземе, държавата реши да действа по „бандитски“ – измисли му неплатени данъци. Само че това е разправа с държавно участие срещу законен бизнес. По върховете на шайката явно са се успокоявали, че на управляващите ще им простят бандитизма, щом действат срещу бизнесмен от подземния свят. Само че това е държавен бандитизъм и той също е несъвместим с евроценностите, според които държавата би трябвало да изкупи печелившия бизнес, ако Божков го бе сложил на тезгяха.

И, трето, на всички вече е ясно, че бизнес линчът на Божков е в името не на държавния, а на интереса на конкретни субекти – Пеевски, а зад него Ахмед Доган и ДПС. Това са обичайните желаещи, когато става дума за най-вкусните парчета от баницата. И всичко това не е за благоденствието на народа. Вероятно ще намажат и други, участвали в линча. Само че имаме вече не просто задкулисие, а неговото легитимиране. Това също е противопоказно за политическата хигиена на ЕС.

Е, това вече не е ли за червен картон? Той може да бъде показан по различни начини – силно критично становище-послание на лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен или еврокомисарката Вера Йоурова. Няма да е изненадващо, ако в Брюксел си посипят главата с пепел, че са избързали с нещо. Евролидерите не пестяха критики към Унгария и Полша за различните им нарушения на принципите на демокрацията, но да не би държавният бандитизъм срещу един бизнес или недосегаемото задкулисие да са по-малка заплаха за демокрацията? Ето, европосланиците в София изразяваха подкрепа за гей парадите, дори някои участваха в тях. Или излизаха с обща декларация по един или друг повод и събитие. Ще видим ли съвместна проява за случващото се сега? Дали мафиотизацията на една страна-членка в ЕС е по-маловажен проблем от правата на сексуалните малцинства? Или ще ни бъде казано, че нищо не може да се направи, защото тези управляващи сме си ги избрали ние (не, че не е вярно, но е половината истина). Българите вече изпитваме отвращение към сегашните управляващи и се опасявам, че, ако няма червен картон на ЕС за ГЕРБ, ще станем и евроскептици.

автор: Юри Михалков

https://duma.bg/

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!