Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Модерна България, 21 век: Роби берат череши без покрив, вода и WC в с. Шатрово

Домове от найлони насред плантацията, в които обикалят змии, липса на вода и тоалетна, студ, кал и мизерия, отсъствие на договори и всякакви предпазни средства – при такива условия, срещу 32 стотинки за килограм череши, край бобовдолското село Шатрово се трудят близо 500 съвременни роби.

Над 500 души от сливенското село Сборище, сред които и около 100 деца, от две седмици живеят и работят при нечовешки условия на полето сред черешовата плантация в бобовдолското село Шатрово. Те са „настанени“ под собственоръчно създадени найлонови навеси, без никакви хигиенни условия и работят за 32 стотинки на килограм череши, разказва местното издание „4власт“.

„Живеем като роби. Плащат ни по 0,32 лв. за кг. череши. Сами си сглобихме найлонови навеси, мръзнем, студуваме. Няма бани, тоалетни тук. Вчера бяха сглобени 2-3 тоалетни, след като дойдохте в петък. Тук течаща вода няма“, разказват работниците.

Найлоновите палатки са разположени на няколко лагера, а мястото е превърнато в истинско сметище, посочва изданието, като прилага и богат и шокиращ снимков материал.

„Недейте да ни снимате“, викат други от берачите: „Дошли сме от толкова далече, за да не умрем от глад. 32 стотинки, 32! Кой ще ни даде повече, за да се оплакваме? Никой. Чули сме, че хората работят така в Бразилия и други далечни страни, където има закони за изкореняване на робството. От тук по-голяма робия няма. Не ни снимайте, само може да ни навредете и да останем и без тези 32 стотинки за килограм“, казват работниците, сякаш излезли от роман от Джон Стайнбек. 

Снимки: 4власт

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!