Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спасяване в планината: С хеликоптер като в ЕС - 1 ч. 30 мин., без - като у нас - 11 часа

Спасяване в планината: С хеликоптер като в ЕС - 1 ч. 30 мин., без - като у нас - 11 часа

Час и половина вместо 11 часа. Толкова щеше да продължи акцията в Стара планина, при която бяха снощи бяха спасени четирима туристи, ако България имаше планински хеликоптер, обяви пред Би Ти Ви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев. Според него разликата е драстична.

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Последната въздушна линейка бе продадена в чужбина през 2019 г., като по този начин спасителните операции по въздух в планините станаха невъзможни. През февруари м.г. управляващите обещаха с 20 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж" да бъдат закупени два медицински хеликоптера. Преди месец президентът Румен Радев предложи създаване на Система за спешна медицинска помощ по въздуха, като за 85 млн. лв. от еврофондовете да бъдат закупени медицински хеликоптери в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

От началото на годината спасителните акции в планината са общо три със седем пострадали и един загинал.

След дълго издирване в събота, в което се включиха 30 спасители и доброволци от Ловеч и Троян, четирима изгубили се туристи в Стара планина, северно от връх Ботев, бяха спасени. Трима от тях са тежко пострадали и транспортирани в ловешката болница с множество травми.

Друг турист - на 45 години от Варна, обаче е загинал, след като е паднал в улей около 300 метра надолу в района на връх Жълтец. По-късно стана известно, че той е дисководещият Тодор Желязков - DJ Emotion. Спасители от Карлово, Сопот и Калофер днес се опитваха да свалят тялото му от заслон "Ботев", но заради ураганния вятър и мъглата акцията е била прекратена. По информация на кмета на Карлово Емил Кабаиванов, цитиран от БНР, в заслона са спътникът на загиналия, който е спасен и е в добро състояние, както и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за Планинската спасителна служба. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки. Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат?", попита директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той каза, че дори и да е имало хеликоптер, човекът не е можело да бъде спасен, тъй като вероятно е загинал при удара, но другите четирима туристи, които бяха свалени в събота вечерта, са щели да бъдат спасени за час и половина, а не - 11 часа (успешната акция е била над 8 часа).

Причините за инцидентите в планината са липса на подготовка, екипировка и информация, лошо и променливо време. Спасители, участвали в акцията, казват, че времето е било адско и съветват туристите да не си помислят да ходят в планината днес.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Спасяване в планината: С хеликоптер като в ЕС - 1 ч. 30 мин., без - като у нас - 11 часа - България - Дневник (dnevnik.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!