Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски инвеститори: оттеглете инвестициите си от фондовата борса

У Шяочиу (Wu Xiaoqiu), директор на Института по финанси и ценни книжа към китайския университет Ренмин, който отправи критика към провала на китайските власти да спасят фондовата борса, излъчено по националната телевизия (CCTV), поради което излъчваното 18 години ежедневно предаване, в което той се изказа, бе свалено от ефир още на следващия ден. (снимка от излъчения в интернет видеоматериал: Epoch Times)

В ежедневното предаване „Половин час за икономиката” на 2 април Китайската централна телевизия (China Central Television / CCTV) излъчи критика на китайски учен към провала на китайските власти да спасят фондовата борса. На следващия ден предаването бе отстранено от програмата без предупреждение и не бе върнато обратно. Това е първият случай на прекъсване на предаването без предупреждение от стартирането му преди 18 години. Според сведенията двама негови продуценти подлежат на разследване. Инцидентът предизвика силно недоволство у инвеститори на фондовата борса. Много Интернет форуми в страната разкритикуваха силно властите. Инвеститори предсказаха, че фондовата борса ще падне рязко надолу тази седмица и призоваха хората бързо да оттеглят инвестициите си от нея.

През последните три месеца фондовите борси в Шанхай и Шенджен достигнаха рекорден спад. Основният фондов индекс, шанхайският композитен индекс, падна с 20.14% за един месец, като това е най-голямата му  месечна загуба от 1995 г. насам; той премина през акумулиран спад от 37.63% за първото тримесечие на тази година – най-голямата тримесечна загуба през последните 15 години. Индекс 300 за Шанхай и Шенджен падна с 18.91% през март – най-големият му спад от 2005 г. насам.

Програмата „Половин час за икономиката”, излъчвана по икономическия канал на CCTV (Канал 2), пусна в ефир предаване, озаглавено „От каква фондова борса се нуждаем в действителност?” В него бяха включени интервюта, взети на фондовата борса от хора, инвестирали във фондовия пазар и понесли големи загуби, и бяха поканени изтъкнати икономисти, за да анализират настоящото положение на китайската фондова борса.

Един от поканените гости бе У Шяочиу (Wu Xiaoqiu), директор на Института по финанси и ценни книжа към китайския университет Ренмин. Той отправи критики към китайските власти за това, че не са се намесили, за да  спасят фондовата борса. Той повдигна също така въпроса за миналогодишния силно повишен гербов налог за търгуване на борсата, който може да е подтиснал покачването на фондовия пазар, като обвини в бездействие китайската Регулационна комисия за ценни книжа.  

Критикувайки начина на действие на китайските власти по отношение на най-големите китайски борси, У заяви: „Имайки предвид факта за наложения в страната висок гербов налог, е очевидно, че вие [властите] контролирате изкъсо управлението на пазара в една пазарна система. Ако се наложи висок гербов налог и същевременно се твърди, че се насърчава пазарното развитие, това е абсолютна лъжа. С други думи, ако, от една страна, вие енергично развивате пазара, а от друга – всички признаци в провежданата от вас политика в тази насока са до голяма степен противоположни на това, тогава определено нещо не е наред. Вярвам, че проблематичното в случая са сигналите, които давате, с провежданата политика.”

Това ежедневно предаване, обаче, бе свалено от ефир без предупреждение в деня след излъчването му. Излъчването на други две основни икономически програми – „Икономически новини” и „Анализ на инвестирането в ценни книжа” – също бе прекратено.

Инцидентът предизвика силно недоволство у инвеститори на фондовата борса, загрижени за китайския фондов пазар. Много Интернет форуми в страната разкритикуваха силно властите. Някои инвеститори предсказаха, че фондовата борса ще падне рязко надолу тази седмица поради спирането на икономическото предаване и призоваха хората бързо да оттеглят инвестициите си от нея.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!