Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вече кредитираме банки в Еврозоната, без да сме и в чакалнята

Правителството гласува в България да отпусне кредитна линия за спасяване на банки в еврозоната в случай на крайна нужда. Кабинетът е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да договори и сключи споразумение, с което България ще стане кредитор на Европейския съвет за преструктуриране, съобщи правителствената пресслужба. Съветът е институцията, която финансира спасяването на банки в еврозоната.

В правителственото прессъбщение не се посочва какъв ще е размерът на кредитната линия, на която ще съгласи България, пише Медиапул. Изтъква се обаче, че тя ще се използва само "в краен случай". А той е доста вероятен при коронакризата.
Напомняме, че няма да получим и след третото отлагане покана за чакалнята на Еврозоната до 1 юли, както обеща кабинетът.

Предишните срокове бяха 1 юли миналата година и „рождения ми ден”, както го определи Горанов – 30 април. Явно ще ни пуснат само в Банковия съюз сега, което ще трябва да означава оставка на Горанов! Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов препотвърди пред Mediapool, че ако се стигне до разминаване, при което страната бъде приета само в Банковия съюз, но не и в ERMII, тя веднага ще напусне Банковия съюз.

Членството в него, което правителството се надява да стане факт през юли, изисква България да прехвърли постепенно парите от националния фонд за спасяване на банки (към 700 млн. лв.) към европейския фонд, а също така да се съгласи и на кредитната линия.

През 2018 г. включването в Банковия съюз, което реално отнема финансовия суверенитет на страната, без да й дава плюсове, освен евентуално, но не сигурно на частните банки, ако имат нужда, бе наложено на България като допълнително условие, ако иска да влезе в чакалнята за еврото. Тъй като участието в Банковия съюз на държави извън еврозоната не е изгодно, страната се съгласи на този вариант само при условие, че влизането в Банковия съюз и ERMII стане "едновременно".

За разлика от присъединяването на лева към ERMII, което не изисква финансови ангажименти, членството в Банковия съюз предвижда страната да се включи с парични вноски и кредитни линии за т. нар. преструктуриране (тоест спасяване) на проблемни банки.
До момента българските власти не са обявили размера на финансовите ангажименти, които ще поеме държавата. Неофициално се говори за около 500 000 000 лева. На първо време страната ще трябва да преведе около 200 млн. лв. във Фонда за преструктуриране, а в следващите няколко години ще се прехвърли цялата събрана до момента сума за спасяване на български банки – 700 млн. лв.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!