Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Малкият бизнес пропищя от данъчни чиновници: НАП подпука тайно всичко фирми с ревизии до дупка

От непрекъснати проверки от Националната агенция за приходите се оплакват масово търговци в последните седмици, пише Lupa.bg. Причината била незавидното състояние на държавния бюджет.

Блокирането на бизнеса покрай кризата с коронавируса довела до крайно ниски постъпления в републиканския бюджет, а тенденцията до края на годината не е обнадеждаваща.

Затова чиновниците от приходната агенция получили нареждане да изискат незабавно всяко дължимо на държавата левче.

Чиновници на подчинената на финансовия министър агенция дори си позволявали да налагат запори върху сметки на фирми, които били с изрядно счетоводство, но не били разпределили годишната си печалба. Поради „недоглеждане” от НАП наложили запор на софийска фирма за „задължения” от близо 100 хил. лв.

След ходене по мъките и безкрай разговори с данъчните чиновници се оказало, че сумата е десетократно по-малка и е от текущи задължения. Тя била платена още преди 2-3 месеца, но това не било отразено от чиновниците.

Към 30 април държавният бюджет е с 1,6 млрд. лв. по-малък излишък спрямо същия период на предходната година, сочат отчетите на финансовото министерство. Забавянето в приходите от там обясняват не само с ограничителните мерки покрай пандемията, но и с удължените срокове за деклариране и внасяне на корпоративните и местните данъци.

Консолидираната фискална програма излиза на минус през май заради извънредните разходи, свързани с коронакризата, показват предварителните оценки на Министерството на финансите. Очакваният дефицит за петия месец от годината е 352,8 млн. лева.

Лупа БГ

lupa.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!