Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако Джианг умре, какво ще прави Ху?

Zhang Tianliang, Специално за Epoch Times

Бившият лидер на Китайската комунистическа партия и държавен глава на Китай, Джианг Земин (Jiang Zemin), отсъстваше загадъчно от наскоро състоялите се две значителни китайски политически сесии. Гордеещ се със своя прякор „актьора”, Джианг обича да пее песни, да рецитира поеми или да говори чужди езици, които малцина разбират. Обикновено той сяда във VIP секцията на съвещанията на ННК и КНПКК, като често се прозява, реше косата си или се вторачва в присъстващите жени. И винаги се опитва да привлече камерите с подобни тривиални действия. Защо човек като него, обичащ така много вниманието, би пропуснал съвещанията на ННК и КНПКК и какво означава това за бъдещето на Китай?

Политическите наблюдатели застават нащрек всеки път, когато Националният народен конгрес на Китай (ННК) и Китайската народна политико-консултативна конференция (КНПКК) заседават заедно в Пекин. Поради мистериозния начин на действие на китайската политика, външните лица могат единствено да интерпретират политически течения, наблюдавайки поведението на политическите фигури по време на заседанията. Всяко ръкостискане, поглед или усмивка могат да предизвикат много предположения. Докато много хора говорят за „макро-реформа”, изявлението на Ху Джинтао относно „тайванската независимост”, прогонването на апелиращите от пл. Тянанмън от полицията и нашествието за политическа власт на „Партията на принцовете” са значими поради една причина – Джианг Земин отсъстваше от тези заседания.

Мнозина помнят все още може би отсъствието на Хуанг Джу (Huang Ju) от заседанията на ННК и  КНПКК през 2006 г. Въпреки че У Джианмин (Wu Jianmin), говорител на Отдела на външните работи, заяви на заседанието на КНПКК, че Хуанг се „възстановява”, преобладаващият слух бе, че Хуанг страда от нелечима болест. Когато Ху Джинтао и Уен Джиабао започнаха да изкореняват „Шанхайската клика” през 2007 г., Хуанг се бореше с болестта си, за да присъства на церемонията по откриването на заседанието на ННК, така че да демонстрира стабилитет на своята политическа позиция. Той обаче почина три месеца по-късно.

Джианг, по прякор „актьора”, обича да пее песни, да рецитира поеми или да говори чужди езици, които малцина могат да разберат. Обикновено той сяда във VIP секцията на съвещанията на ННК и КНПКК, като често се прозява, реше косата си или се вторачва в присъстващите жени. Той се е опитвал винаги да привлече камерите с подобни тривиални действия. Как човек като Джианг, който така обича да е център на внимание, би могъл да пропусне съвещанията на  ННК и КНПКК? Единственото обяснение е, че е сериозно болен или обезобразен.  

Твърди се, че Джиа Чинглин (Jia Qinglin) е просто преходна фигура и че след две години на поста му ще бъде поставен Уанг Ганг. Зенг Чинхонг (Zeng Qinghong) отсъстваше от съвещанията в два последователни дни. Чен Лиангю (Chen Liangyu), бивш секретар на шанхайския Общински комитет на ККП, е подложен на криминално разследване и процесът срещу него ще започне много скоро. След смъртта на Хуанг Джу, „Шанхайската клика” започна да се разпада. Отсъствието на Джианг от съвещанията на ННК и КНПКК навеждат на мисълта, че той може да бъде следващият Хуанг Джу.

Ако Джианг умре, това би могло да бъде ценна възможност за Ху Джинтао, но то е и огромно предизвикателство.

Властта на Ху идва от Дън Сяопин, а не от Джианг Земин. Следователно излизането на Джианг от политиката не би трябвало да повлияе Ху. Същият принцип бе в сила и за Дън – той се противопостави на Мао Дзедун и установи свое собствено ръководство.

На теория, откакто дойде на власт Ху променя политиката на Джианг. Например „хармоничното общество” на Ху отменя „отстраняването на всички нестабилности в зародиш” на Джианг. Друг пример е възприетата от Ху „концепция за научно развитие”, която заменя поставеното от Джианг ударение върху растежа на БВП за сметка на природните ресурси и човешката нравственост. Но теорията на Ху всъщност никога не е била прилагана. Някои наблюдатели предполагат, че Ху е просто марионетка, докато групата на Джианг все още провежда и политиката на Джианг. Според други Ху просто използва високопарни лозунги, които имат малко общо с което ще направи в действителност.

Само след смъртта на Джианг действителните мисли на Ху ще имат възможност да бъдат разкрити. Без съмнение това ще бъде тест, за да се види дали Ху може да направи това, което казва. Ето защо смъртта на Джианг ще предостави на Ху възможност да разчисти всички престъпления, извършени от Джианг, било то корупцията от „най-корумпирания човек в света” –  сина на Джианг, Джианг Мианхенг (Jiang Mianheng), кървавите убийства на племенника на Джианг, У Джиминг (Wu Zhiming) и на неговия сватов племенник, Джоу Йонканг (Zhou Yongkang), тайната търговия на Джианг с територията на Китай или жестокото му преследване на Фалун Гонг.

От друга страна, Ху ще трябва да погледне в очите един факт – разкриването на престъпленията на Джианг ще разобличи и истинското лице на китайския комунистически режим. Независимо дали това ще стане заради продадената на Русия китайска територия или жестокото избиване на китайско население, за режима няма извинение. 

Никой не знае със сигурност дали Ху ще има достатъчно съвест, мъдрост и кураж, за да скъса с китайския комунистически режим и да остави името си в историята. Но все още е възможно да избере да действа нецелесъобразно и да се удави в морето от горчивини. Ху има само два твърди избора и би трябвало да вземе решение и да действа колкото се може по-бързо.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!