Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дали Сан Франциско ще посрещне Пекинския олимпийски огън със същата усмивка, с която посрещна Огъня за човешки права?

Младежи скандират за човешки права в Китай. (Mark Zou/Epoch Times)

По Estelle Morgan, Epoch Times – Сан Франциско

САН ФРАНЦИСКО - Под лозунга: "Олимпиада и престъпления срещу човечеството не могат да съжителстват в Китай", в свежия и лъчезарен съботен ден пл. Юнион (UnionSquare) в Сан Франциско приветства с огромна слънчева усмивка Щафетата на огъня за човешки права - само дни преди Пекинския олимпийски огън да го последва в Сан Франциско, който ще бъде единственият посетен от Олимпийския огън град в Северна Америка, за разлика от Огъня за човешки права. 

Миналата седмица Бордът на инспекторите в Сан Франциско прие спонсорирана от негов член, Крис Дейли, резолюция за посрещане на Пекинския олимпийски огън с „тревога и протест” – решение, достойно за един град, известен със своето отношение към личните убеждения и толерантността.  

В събота стотици граждани на града дадоха израз на своето виждане относно нарушаването на човешките права, стичайки се и доказвайки своята подкрепа към Щафетата на огъня за човешки права, преминаващ през поредната дестинация от своя маршрут на пет континента и 150 града по света, започнал през м. август 2007 г. в Атина.     

Сред участниците в събитието бяха потърпевши групи и индивиди от репресивните действия на китайския комунистически режим в потъпкване на човешките права, както и застъпници за човешки права, в това число правителствените служители, бивши олимпийци, медицински професионалисти, музиканти, тибетци, практикуващи Фалун Гонг, католици, мюсюлмани от уйгурския район на Китай, защитници на свободния труд и анти-робското експлоатиране на работна ръка в Китай, представители на райони и страни, засегнати от политиката на Китай, като Дарфур, Тибет и Бирма. Много бяха затрогнати до сълзи от предоставената шокираща информация и споделен личен опит на говорители и участници в събитието, относно насилията на китайския комунистическия режим срещу.

Инспекторът  Крис Дейли откри митинга, като наблегна в своята реч на отговорността, която носим всички, в коригиране на ставащите в света антихуманни събития.    

Известният адвокат за човешки права, Дейвид Матас, пътува специално от Канада, за да участва в събитието. Той, заедно с бившият държавен секретар на Канада Дейвид Килгор, са автори на доклад за нелегалното събиране на органи от практикуващи медитативната практика Фалун Гонг в Китай , заключавайки, че десетки хиляди хора са избити за техните органи, което е бизнес за милиарди долари в Китай. След обяд той участва във форум относно този доклад.  

Олимпиецът Джон Карлос бе първият, който пое Щафетата на огъня за човешки права по улиците на Сан Франциско. (Mark Zou/Epoch Times)

Огънят за човешки права на пл. Юнион в Сан Франциско. 5 април 2008 г. (Mark Zou/Epoch Times)

(Mark Zou/Epoch Times)

Олимпийката Лин Видали Гаучи (медалистка от Игрите през 1968 г. и 1972 г.). (Mark Zou/Epoch Times)

Отец Джери Пейн и Туптен Тендар изразяват своята подкрепа към Тибет. (Mark Zou/Epoch Times)

Кай Чен, бивш баскетболист от националния отбор на Китай, носи Щафетата заедно с Джон Карлос и инспектора Крис Дейли. (Mark Zou/Epoch Times)

Огънят за човешки права преминава мирно по улиците на Сан Франциско. (Mark Zou/Epoch Times)

Ли Бин, Фалун Гонг практикуваща от Лос Анжелис, разказа своята разтърсваща история за приложените към нея мъчения в китайски затвори, наблягайки на спешността за спасение на онези, чийто живот в момента е в голяма опасност в Китай.

Д-р Алехандро Сентурион сподели за своите наблюдения от обширната криминална практика на събиране на органи в Китай.

Включиха се и други медицински професионалисти, като психологът Джим Уилсън, който представляваше кръгът на Приятели на Гао Джишенг (Gao Zhisheng), известен китайски адвокат по човешките права, изпратил 12 страници писмо до Американския конгрес миналата година и изчезнал безследно два дни след това.  

Бившият баскетболист от китайския национален отбор Кай Чен отдаде почит за паметта на избитите на площад Тянанмън през 1989 г. Той призова китайската баскетболна суперзвезда Яо Менг да откаже да носи Олимпийския огън за Китай.  

На събитието се изказаха също така индивиди от страни, засегнати директно от политиката на китайското правителство, като представителят на Дарфур, г-н Мохамед Сюлейман, загубил цялото си семейство заради извършвания там геноцид, спонсориран от правителството на Судан, което бива подкрепяно от китайското правителство, предоставящо му оръжия.  

Актуалният в момента въпрос за репресиите на китайското правителство срещу гражданите на Тибет бе адресиран от тибетски монах, който говори за неоснователните твърдения на комунистическия режем, че Далай Лама е организирал неотдавнашните протести в Ласа. Той отбеляза, че ако някой наистина може да направи нещо подобно извън Китай, то тогава  "срам за Китай: вие сте неспособни да защитите собствения си народ".

Пху Нгуен, председател на Виетнамската асоциация на ветераните в Сан Франциско, изрази също своята загриженост за страни като Бирма, Виетнам и Тибет, които той описа като "марионетни режими" в ръцете на комунистически Китай.

Своята подкрепа изрази с писмо и конгресменката Барбара Лий. Като член на новосъздадения Тибетски комитет, тя е спонсорирала законопроект, с който да се попречи на правителствени служители на САЩ да отидат на Игрите на разноски на данъкоплатците, като е отправила и призив към президента Буш да не посещава Игрите.

Бе прочетено и писмо от говорителя на Камарата на представителите, Нанси Пелоси. То напомни за отправеното от нея през 2001 г. искане към Конгреса да не се дават Олимпийските игри на Китай, заради неговите прекомерни нарушения с човешките права. В писмото си тя дава своята подкрепа на всички граждани в тяхното право на мирен протест, когато факелът на Пекинския олимпийски огън пристигне в Сан Франциско.

След края на митинга, олимпийците Видали и Кай Чен пренесоха заедно факела с Огъня за човешки права по улиците на града, пробягвайки 6 километра в компанията на изразяващи по този начин своята подкрепа граждани.   

В такава радушна, общохуманна и мирна обстановка протече посрещането и преминаването на Огъня за човешки права през Сан Франциско. Дали градът ще разтвори същите благосклонни обятия и за идващия по петите му Пекински олимпийски огън? 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!