Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Нено Димов сключил сделка с хунтата – спасява се от дело срещу мълчание за далаверите на ББ с боклука

Бившият министър Нено Димов, подсъдим за водната криза в Перник, е сключил сделка с Бойко Борисов, твърди пред Narod.bg източник с контакти по върховете на властта.

Управникът, който, макар и на свобода, все още е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с източването на язовир „Студена”, от което е нанесена щета за 11 млн. лева, ще се отърве от наказателното преследване срещу запазването на пълно мълчание за далаверите на Бойко Борисов и обкръжението му с вноса и изгаряне на боклука на Европа, за което бяха подгонени братята Атанас и Пламен Бобокови, ясен бе читателят на Narod.bg.

Цената на мълчанието ще бъде вдигната и със солиден кеш в офшорни сметки на Димо Димов, категоричен е нашият източник.

Вече дойде и първият сигнал за изпълзяването на бившия министър от дъното – Димов ударно се е завърнал в частния бизнес. До влизането си в екоминистерството той бе съсобственик във фирма „Искабул“. Притежаваният от дружеството завод в Дупница произвежда метални конструкции от стомана – печки за камини, изрязване на сложни контури, крепежни елементи, носачи, накладки за превозни средства и други, пише и „България Днес”.

Продукцията е предназначена главно за износ – за Великобритания и Ирландия. Фирмата има приходи за стотици хиляди левове, а натрупаната печалба по сметките й надминава 1.7 млн., става ясно от финансовия отчет. Той е приет в края на август на специално общо събрание, където присъства и бившият екоминистър.

На събранието е взето и решение управлението на фирмата да бъде поето от Нено Димов. Пост, който той заема и преди да стане министър. Любопитно е, че самото събрание и изборът на Димов за управител на завода за печки става броени дни след като специализираният съд отмени наложената му мярка за неотклонение.

Повод стана изтичане на 8-месечния срок, в който прокуратурата е длъжна да изготви обвинителния акт срещу него. След ареста му през януари Димов прекара три месеца в килията. Впоследствие бе пуснат под домашен арест, който в края на лятото също е отменен.

За момента той все още е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с източването на язовир „Студена”. Според разследващите това в станало в периода от

януари 2018 до 17 ноември 2019 г., тъй като Димов не е ограничил ползването на водоема за промишлени цели и така се е стигнало до водната криза в района на Перник. Нанесената щета е за над 11 милиона лева, пресмятат следователи.

Сумата е изчислена от разликата в цената на отпусканата вода – „Стомана индъстри“ и „Топлофикация“ – Перник, са плащали по 0,13 лева кубик, а жителите на миньорския град щели да се бръкнат по 2 лева за кубичен метър. Ако количествата за промишлени цели бяха използвани от гражданите, държавата щеше да е на печалба, категорично е държавното обвинение.

По закон като министър Нено Димов има задължение всеки месец да утвърждава график за използването на водите от значимите язовири, сред които е и „Студена“. С разпределението се уточнява каква част от дебита ще се използва за питейно-битови нужди и каква – за промишлени.

По думите на неговите адвокати той слага подпис като политическо лице под предложения, изготвени от експерти, без да има задължението лично да следи казуса. Те са придружени и от нарочен анализ на служителите във ведомството, чиято отговорност е да изготвят графиците за ползване на водата от язовир „Студена“.

Покрай драмата около ареста в началото на годината защитничката на бившия екоминистър Ина Лулчева обяви сензационно, че обяснителните записки на чиновниците са изчезнали мистериозно.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Само в Narod.bg: Нено Димов сключил сделка с хунтата - спасява се от дело срещу мълчание за далаверите на ББ с боклука - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!