Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще работят ли Ху и Уен с политическите партии в Тайван?

Wang Yuxin, Epoch Times

Китайското правителство предложи „маслинова клонка” на Тайван по време на своите „две сесии”. Експерти по тайванските въпроси коментираха по този въпрос: „Колкото до Пекин, те са изправени пред толкова многобройни проблеми тази година, много вътрешни проблеми, включително всеобщото недоволство, замърсяването, както и Олимпийските игри. Ако Пекин предприеме каквото и да е стъпка спрямо Тайван, вероятно Олимпийските игри това лято ще пострадат значително”.

Въпросът за взаимоотношенията между континентален Китай и Тайван бе засегнат по време на речта на китайския върховен водач и генерален секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), Ху Джинтао (Hu Jintao), по време на „двете сесии” в Пекин – Първата сесия на единадесетия Национален народен конгрес (ННК) и Първата сесия на Националния комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК).

Въпреки че главните теми на презентацията му бяха възражението на комунистически Китай към „референдума в Тайван за присъединяване към Обединените нации” и „Тайванската независимост”, Ху изяви интерес в провеждането на диалог и преговори с всяка политическа партия в Тайван на принципа на „Един Китай”. Мнозина интерпретираха този ход като предлагане на „маслинова клонка” от властите в Пекин на коалициите Пан-Грийн и Пан-Блу (1) в Тайван.

„Ние сме готови за обмяна на идеи, диалог, консултации и преговори с всяка политическа партия в Тайван, стига тя да приема, че и двете страни на Тайванския пролив принадлежат към един Китай”, заяви Ху. „Преговорите ще се извършат на равни начала с напълно отворени теми за обсъждане – няма нищо, което не бихме обсъдили”, добави той.

Китайският премиер Уен Джиабао (Wen Jiabao) каза в своя правителствен доклад за сесията на ННК, че Пекин ще насърчава активно икономическия обмен между двете страни на Тайванския пролив и ще разшири „трите директни връзки (поща, транспорт и търговия)” през пролива.

Изказванията на Ху и Уен привлякоха вниманието и на двете коалиции, Пан-Грийн и Пан-Блу, от политическия лагер.

Този развой бе отразен в заглавна статия във водещия вестник на ККП „Пийпълс дейли” (People's Daily). Според тайванския „Юнайтед дейли нюз” (United Daily News) речта на Ху заедно с неговото предложение за „Теорията на обединението” в насърчаване на мирно обединение от двете страни на пролива е била интерпретирана като пръв жест на помирение към Пан-Грийн.  

След изказванията на Ху и Уен Съветът по въпросите за Китай на тайванския Изпълнителен Юан (конгресът на Тайван) отправи критики към китайския комунистически режим за повтаряне на същата стара история. Въпреки това според Хсу Уен-бин (Hsu Wen-bin), бивш съветник за националната политика и член на консултативния комитет към Съвета по въпросите за Китай, речта на Ху разкрива новия начин на мислене на Пекин в отношенията му с Тайван.

Загубилият изборите кандидат-президент от Демократичната прогресивна партия (ДПП) Хсие Чанг-тинг (Hsieh Chang-ting) отвърна, че мирът е добър, но позицията на ДПП е, че тя не трябва да дава никакви обещания относно преговори между двете страни на пролива.

Отговорът на Хсие беше доста мек, но по време на партийна среща в Законодателния Юан ДПП отправи критика към властите в Пекин за двуличие, изразявано в това, че се преструват да подават маслинова клонка, а в същото време отправят военни заплахи.

Спечелилият президентските избори кандидат от Куоминтанг (КМТ) Ма Инг-джю (Ma Ying-jeou) посочи, че готовността на Ху да преговаря с всяка политическа партия, дори с привържениците на независимостта на Тайван, не е лошо нещо, но точно поради постоянните заплахи на Китай към Тайван много хора са започнали да подкрепят независимостта на Тайван. „Това става, защото тайванците смятат, че тяхното достойнство е накърнено. Китайският режим трябва да бъде наясно с тази причинно-следствена връзка”, заяви Ма.  

Президентът на Законодателния комитет Уанг Джин-Пинг (Wang Jin-Pyng) взе участие като представител на Тайван в церемонията по стъпване в длъжност на президента на Южна Корея Лий Мюнг-бак (Lee Myung-bak), но събитието не протече гладко поради натиска на Китай. Ма Инг-джю заяви, че китайските власти са осуетявали нееднократно негови посещения и срещи в чужбина като кмет на Тайпей, което го е разгневявало.

Китайските власти правят често подобни публични оскърбления като например не позволяват на тайванците да поставят своето знаме по време на международни събития.  Мнозина казват, че тези жестове причиняват дълбока обида на тайванския народ.

Директорът на Отдела по китайските въпроси от КМТ, Чанг Ронг-кунг (Chang Rong-kung), смята, че речта на Ху не е засегнала далеч по-важни неща, като предстоящата тригодишнина от приемането на закона против отделянето. „Тонът му беше мек и остави място за компромис, но неговата гледна точка си остава същата”, заяви Чанг.

В допълнение на това, в своето представяне  Ху спомена също така, че тези, които са мечтали за независимост на Тайван или са се застъпвали за нея, са добре дошли при условие, че се върнат на правилния път на мирното развитие в отношенията между континентален Китай и Тайван.

Базираният в Ню Йорк политически анализатор Менг Шуан (Meng Xuan) заяви, че за китайските власти политическата опасност от един референдум в Тайван е по-сериозна от всякакви избори.

Бившият тайвански президент Чен Шуй-биан (Chen Shui-bian) каза на 3 март също, че референдумът е много по-важен от президентските избори, добавяйки, че веднъж стане ли член на ООН, Тайван ще бъде постоянно в отбранителна позиция.

А експертът по тайванските въпроси и бивш репортер във Вашингтон за Taiwan Daily News, Уанг Джингхонг (Wang Jinghong), отбеляза по този въпрос: „Колкото до Пекин, те са изправени пред толкова многобройни проблеми тази година, много вътрешни проблеми, включително всеобщото недоволство, замърсяването, както и Олимпийските игри. Ако Пекин предприеме каквото и да е стъпка спрямо Тайван, вероятно Олимпийските игри това лято ще пострадат значително”.

Изглежда, че под такъв натиск Ху Джинтао и Уен Джиабао показват своята готовност за споразумение с двете партии (ДПП и КМТ), както и с активистите за независимост на Тайван. Също така те желаят да водят преговори с Тайван на основата на равенството, което се е превърнало в новата водеща идеология на ККП.

Всички експерти по тайванския въпрос в Пекин, както и членовете на КНПКК, са сменили призива си от „Критикувайте независимостта на Тайван и порицайте референдума” в силния „Стремете се към обединение от двете страни на пролива”, което показва пълен обрат. В същото време това отваря нова врата за мирни преговори между администрацията на Ху и Уен и новоизбрания президент на Тайван, Ма Инг-джю. Сега Пекин ще трябва да докаже доколко е искрен в своята нова политика за мир с Тайван и най-важното, какъв ще е отговорът на Тайван.

-----------------

Бележка: [1] В Тайван има четири главни политически партии, формиращи два съюза, познати като Пан-блу и Пан-грийн. Пан-блу включва Куоминтанг (Китайската националистическа партия) и нейния по-малък партньор Първата народна партия (ПНП), докато Пан-грийн включва Демократичната прогресивна партия (ДПП) и доста по-малкия Тайвански съюз Солидарност (ТСС).

-------------------

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!