Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Видни китайски учени оказват натиск за политическа реформа

Ben Hurley, Epoch Times

Бележити китайски учени и университетски професори, между които учени от най-престижната за Китай Централна партийна школа в Пекин, апелираха за политическа реформа с твърдението, че назадничавата политическа система на Китай спъва прогреса на нацията. Те предупредиха, че управляващата комунистическа партия трябва да извърши проверки на собствената си власт, като професор по икономика в Пекинския университет, призова за твърди стъпки към демокрация.

Междувременно репресиите продължават както обикновено с арести и разпити на членове на продемократичния Китайски алианс Пан Блу (China Pan-Blue Alliance) по време на среща в град Чангша, провинция Хунан (Changsha City, Hunan Province).

Доклад от 366 страници на смятания за най-престижен институт в Китай – Централната партийна школа в Пекин – призовава управляващия режим да наложи ограничения върху собствената си власт и заявява, че на обществото му е дошло до гуша от институционализираната корупция и други нарушения, според вестник TheAge.

„Стабилно повишаващото се демократично съзнание на гражданите и застрашителната корупция сред партийните и правителствените служители правят все по-належащо оказването на натиск с искания за реформа на политическата система”, се казва в доклада според TheAge.  „Назадничавостта на политическата система се отразява негативно на икономическото развитие.”

Озаглавен „Щурмувайки крепостта: Научноизследователски доклад относно реформата на политическата система на Китай след 17-ия партиен конгрес”, докладът е написан миналата година от професора по икономика Джоу Тианйонг (Zhou Tianyong) и директора на Партийния дом на Централната партийна школа, Уанг Чангжианг (Wang Changjiang), но е направен обществено достояние едва сега.

Докладът твърди, че партията трябва да поддържа цялостен контрол поради значимостта от „елитарно” вземане на решения, но призовава за либерализация на пресата, както и за по-голяма религиозна свобода.

„Политическата вяра и религиозната вяра не са несъвместими”, гласи докладът по информация на TheAge.

По-нататък, в отворено писмо до китайските лидери проф. Шанг Деуън (Shang Dewen) от Института по икономика към Пекинския университет заявява, че политическата реформа е от решаващо значение, като в противен случай държавата рискува да пропилее 30 години от икономически прогрес.

Според репортаж на VOA News (Гласът на Америка) проф. Шанг е казал, че докато след смъртта на известния лидер Денг Шаопинг (Deng Xiaoping, Дън Сяопин – рус.) е била извършена огромна реформа на икономическата система на Китай, на политическата реформа дори не е поставено началото. Резултатът е двойствена структура на китайското общество, с пазарна икономика от една страна и централизация на властта в сталинистко-маоистки стил – от друга. 

„Предлагам централната власт да проведе реформа на политическата система възможно най-скоро”, пише проф. Шанг. „Точно сега условията са подходящи и е необходима само решителност!”

Според него политическата реформа е била дискутирана по време на миналогодишния 17-ти конгрес на Китайската комунистическа партия, но основополагащи принципи за такава дори не са били споменати.

Той предлага в страната да се приложат конституционния закон и международните конвенции за човешки права и демокрация, включително да се даде свобода на медиите да съблюдават управляващите.

Проф. Шанг призова и за признание на демократичното движение от 1989 г. на пл. Тянанмън, както и на покойния партиен генерален секретар, Джао Зиянг (Zhao Ziyang), изказал се в защита на протестиращите студенти.

„Без да бъде признато демократичното движение от 4 юни, реформата на политическата система няма да е способна да направи дори и една стъпка”, казва професорът в интервю за VOA.

„Преди демократичното движение от 4 юни Денг Шаопинг, Ху Яобанг (Hu Yaobang) и Джао Зиянг обръщаха сериозно внимание на реформирането на китайската политическа система – толкова много е изписано относно политическата реформа в дневниците на Денг. След демократичното движение от 4 юни тази реформа не е споменавана никога повече. Всичко, което чуваме е, че „стабилността стои над всичко”. Този лозунг, че стабилността стои над всичко, може да бъде използван само за кратък период от време. Не може да продължава вечно, тъй като това не е нормалното състояние на нещата.”

Освен това проф. Шанг призова и за връщане на откраднатата земя обратно на фермерите, за разрешаване на частна собственост в селските райони и за възпиране на местни чиновници от потуляне на подадените от хората жалби, както и за освобождаване на всички политически затворници като Гао Джишенг, Гуо Фейшионг, Ху Джиа и Чен Гуангченг (Gao Zhisheng, Guo Feixiong, Hu Jia, and Chen Guangcheng).

Статуквото на политическите репресии обаче продължава с неотдавна арестуваните членове на китайския алианс Пан-Блу.

Ключови членове на организацията от различни провинции бяха пристигнали в гр. Чангша, провинция Хунан за среща, но бяха арестувани от над 10 агенти от Националното бюро по сигурността под претекст, че са „били замесени в нелегална дейност”.

Те са били отведени в полицейското управление в Лиудженг (Liuzheng) и разпитвани в продължение на около 12 часа.

Хуанг Шиаомин (Huang Xiaomin), член на алианса, сподели в интервю за Dajiyuan, китайскоезичната версия на Epoch Times, че разпитът е продължил няколко часа. Агентите ги разпитвали главно за техните мотиви, цели и основни контакти, както и за това каква знаят за неотдавнашния арест на Джанг Зилин (Zhang Zilin), член на алианса.

Шие Фулин (Xie Fulin), член на китайския алианс Пан-Блу от Чангша, сподели пред Dajiyuan, че всички членове на алианса, дошли в града от други региони, са били депортирани с влак или самолет.

По думите му властите направили всичко възможно, за да им попречат да присъстват на срещата. „На властите не им харесва, когато тези демократични хора и дисиденти се събират, защото те се страхуват от това най-много.”

През септември 2006 г. Китайската комунистическа партия обяви китайския алианс Пан-Блу за „нелегална организация” и започна да тормози и арестува членовете му в страната. Местонахождението на Сун Буер (Sun Buer), лидерът на алианса Пан-Блу, след ареста му остава неизвестно.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!