Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова книга разкрива подробности за шпионските усилия на Китай преди Олимпиадата

(фото: intellibriefs.blogspot.com)

AFP / boycott2008games.blogspot.com

Докато атлетите тренират за лятната Олимпиада в Китай, нова книга твърди, че обширната шпионска мрежа в страната се подготвя за едно по-различно предизвикателство – да държи под око журналисти и потенциални размирници.

Френският писател Роджър Фалигот, автор на около 40 книги за разузнаването, пусна на пазара в края на м. февруари книгата „Китайските тайни служби от Мао до Олимпийските игри”.

Според разкритията на автора в китайските посолства по света се сформират специални екипи, за да „идентифицират спортните журналисти … и да определят дали те имат ‘антагонистично’ или ‘приятелско’ отношение към Китай”.

Потенциалните чужди шпиони, които може да се опитат да влязат в Китай, представяйки се за журналисти или посетители, ще бъдат обекти на специално наблюдение.

В книгата се твърди, че същото се отнася и до активистите на човешките права, които биха могли да използват събитието, за да организират демонстрации за каузи като Тибет, където Китай жестоко потъпква протестите срещу управлението му.

И това е ако не се спомене за дългия списък от други проблеми, занимаващи китайските власти, включително възможността от атака на Ал Кайда и протести на духовното движение Фалун Гонг . Китай обяви за нелегален Фалун Гонг, който съчетава медитация със свързани с будизма учения.

„Девизът на китайците е ‘без проблеми по време на Олимпиадата’ ”, казва авторът на книгата.

Фалигот, който владее Мандарин (книжовния китайски език), сподели, че е говорил с голям брой китайски чиновници.

Според него два милиона китайци работят пряко или косвено за разузнавателните служби чрез агенцията за държавна сигурност.

В глава, озаглавена „Китай: златен медал за шпионаж”, авторът твърди, че директорът на групата, координираща сигурността на Олимпиадата, Чианг Уей (Qiang Wei), разполага с бюджет от 1.3 милиарда долара.

Създаден е Олимпийски команден център за сигурност, „за да осигури реагиране при всякакви  рискове в реално време”.

Миналата година олимпийските организатори признаха за превишения на бюджета поради допълнителни разходи за сигурността по време на Игрите – най-голямото международно събитие, организирано някога в комунистически Китай.

Миналия септември тогавашният началник на полицията, Джоу Йонканг (Zhou Yongkang) каза, че „терористичните” и „екстремистки” групи представляват най-голямата заплаха за успеха на Олимпиадата.

Той не даде повече подробности, но в миналото Китай е обвинявал в терористична дейност някои членове на етническата мюсюлманска общност угурите от отдалечения западен регион на Шинджианг (Xinjiang).

В годината предхождаща Игрите, които ще се проведат между 8 и 24 август т. г., китайската армия организира 25 обучения за действия по време на кризисни ситуации, включително и химическа атака в метрото.

Екипите, сформирани в чуждестранните посолства, ще работят съвместно с „различни китайски разузнавателни служби под дипломатическо прикритие”.

Тези разузнавателни служби ще включват секретното Управление 610, което е основано през 1999 г. за разправа с движението Фалун Гонг и което действа по цял свят.

Но разузнавателните служби няма да работят само по време на Олимпиадата, за да наблюдават ситуацията, казва Фалигот. Те ще наемат хора и сред двата милиона посетители, които се очаква да пристигнат за събитието.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!