Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пропаганда, измама и „размириците” в Ласа

Stephen Gregory, Epoch Times

„Сутринта на 5-ти март въоръжената полиция в Тибет получи заповед за действие от главнокомандващия главната квартира на въоръжената полиция, г-н Ли Ляншиу (Li Lianxiu). … Специалният отряд трябва незабавно да възложи на 300 от своите членове да се предрешат като обикновени граждани и тибетски монаси, да влязат през Осмоълната улица (Eight-Corner Street) и през други размирни места в Ласа, за да помогнат на цивилните полицаи да изпълнят задачата си. Изгорете Пагодата с ръкописите на североизток от храма Даджао (Dazhao). Разбийте магазина за ориз в търговската част, подстрекавайте гражданите да грабят ориз и храна, атакувайте търговската компания Тибет-Гансу. Насърчавайте хората да грабят продукти от магазините, но само на позволените места.”

Цитатът е от статията „Събитията в Ласа 2-10 март 1989 г.” на журналиста Танг Дашиан (Tang Daxian), която разказва как ККП оркестрира размирици в Ласа, за да репресира тибетците.

Според г-н Чен Поконг (Chen Pokong), китаец, който е бил член на студентското демократично движение, след това и политически затворник в Китай, а сега – виден икономист и коментатор, живеещ в САЩ, обстановката на размириците през март тази година „бе доста подобна на тази от март 1989 г. Група млади мъже между 20 и 30 години действаха по добре организиран начин. Първо скандираха, после изгориха няколко превозни средства близо до манастира Рамоче (Ramoche), а след това нахлуха в разположени наблизо магазини и ги разграбиха, и накрая подпалиха много от магазините.”

Тези от наблюдателите на китайския режим, които имат опит в това отношение, не би трябвало да са изненадани от станалото.

След като Народноосвободителната армия изби хиляди невъоръжени студенти и цивилни на и около пл. Тянанмън през юни 1989 г., телата на мъртвите студенти бяха облечени във военни униформи и фотографирани, за да се „докаже”, че студентите са нападнали войниците.

„Доказателството” спомогна да се подготви материала за пропагандната кампания, от която огромен брой китайци са все още убедени, че режимът е действал отговорно в потушаването на студентските протести.

През януари 2001 г. бе съобщено, че 5-ма практикуващи Фалун Гонг са се самозапалили , [ 1 , 2 ] на пл. Тянанмън. Внимателен преглед на пропагандния видеоматериал със самозапалванията, излъчван от Китайската комунистическа партия (ККП) тогава без прекъсване по държавната телевизия, разкри, че самозапалванията са били инсценирани.

Но независимо от това те бяха пропаганден триумф за ККП. Отношението на обикновените китайци, които не одобряваха преследването на Фалун Гонг от режима, охладня, вследствие на което режимът засили кампанията си за „изкореняване” на практиката и смъртността на убитите при изтезания практикуващи Фалун Гонг започна рязко да расте.

Г-н Руан Минг (Ruan Ming) знае някои неща за методите на ККП – той е писал речите на Ху Яобанг (Hu Yaobang) – генерален секретар на ККП за периода 1981-1987 г.

В интервю наскоро по радио Sound of Hope Руан предупреди международната общественост, че тя трябва да държи очите си широко отворени и да разбира насилствената и измамна природа на ККП.

Руан вярва, че бурните размирици в Ласа отпреди няколко седмици са били внимателно планирани с цел да се дискредитира Далай Лама и да се оправдаят понататъшните репресии.

Защо й е на ККП да репресира още повече тибетците? Тибетците са били завоювани и колонизирани, културата им е безмилостно атакувана, езикът им е потъпкан, телата им – изтезавани до изчислените 10 млн. загинали под жестоката пет-десетилетна окупация на ККП.

Съществуването на малцинства като тибетците и уйгурските мюсюлмани затруднява ККП в нейното управление на по-голямата част от Китай, където живее китайското население (населението Хан) и режимът има план за „решение” на този проблем.

Според статия в Times Online, Ли Деджу (Li Dezhu) е един от тримата партийни дейци, представили планове за унищожение на различната култура на тибетците, така елиминирайки „проблема” с тибетската етническа група.

Изданието The Times твърди, че приносът на Ли е бил да напише „учебника за унищожаване на независими култури и разграждане на религиозни малцинства чрез популяризиране на материализма.”

Наред с всичко останало, „популяризирането на материализма” включва принуждаване на тибетските монаси да не признават Далай Лама и изискването те да полагат клетви за патриотизъм, докато тибетските манастири са затваряни или превръщани в туристически атракции – с други думи, стремеж към пълно изкореняване на тибетската религия.

Тази стратегия се допълва от „наводняването” на тибетския регион с китайци, така че тибетците да се превърнат в малцинство в собствената си държава.

Очевидната пречка в този план е централното място, което тибетският будизъм заема в живота на тибетците, най-вече в лицето на тибетските монаси и особено на Далай Лама.

В подготовката за Олимпиадата Далай Лама набира сила в кампания с призив за преговори с китайския режим за културна автономия на Тибет. През септември той се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, а през октомври – с президента Буш.

По думите на Руан, „размириците” в Ласа позволяват на режима да окачестви тибетците като терористи, с което да отнеме духовната власт на Далай Лама.

Същевременно „размириците” предоставят претекст за всякаква мръсна работа, която режимът пожелае да извърши задкулисно, за да сплаши населението на Тибет така, че то да предпочете да се откаже по-скоро от упоритата си преданост към тибетския будизъм, отколкото от „материализма”.    

Ето защо не е изненадващо, че след като всички западни медии бяха изхвърлени от Тибет и региона бе препълнен с китайска войска, Далай Лама бе цитиран от в. Guardian с изказването, че „може да има много жертви” в отсъствието на външни наблюдатели. С други думи, Далай Лама се опасява, че китайският режим може да се възползва от възможността, създадена от необходимостта за потушаване на „размириците” в Ласа, за да предприеме наистина кървави репресивни мерки.  

Посланието, с което китайската пропаганда залива своето население, чийто достъп до независима информация е отнет, е че тибетците – и в частност Далай Лама – са „отцепници” – сепаратисти, които искат да заплашат и самия Китай, като се отделят от него.

Главата на ККП в Тибет, Джанг Чингли (Zhang Qingli), накара западняците да се изсмеят с глас, когато бе цитиран да казва, че „Далай Лама е чакал в монашеска роба, дявол с човешко лице, но със сърце на звяр”.

„Сега ние сме въвлечени в жестока кървава и огнена борба с кликата на Далай, борба на живот и смърт между нас и врага”, коментира партийният лидер относно ситуацията в Тибет.

Но в Китай думите на Джанг не звучат така смешно. За китайскоезичните форуми се твърди, че са пълни с оскърбления срещу тибетците и Далай Лама, в някои случаи призоваващи към избиване на „сепаратистите”.

Този призив за кръвопролития напомня как китайският режим настрои успешно китайския народ срещу собствените му студенти, които през 1989 г. просто поискаха демокрация.   

Той припомня и за това, как китайският режим успя за период от време да спечели подкрепата на много китайци за своето неоправдано преследване на Фалун Гонг .

Западни наблюдатели предполагат, че ККП не би рискувала заради репресии срещу тибетците да застраши своите взаимоотношения с обществеността само месеци преди Олимпиадата.  

Но лидерите на ККП виждат нещата по-различно. Те считат набиращата скорост кампания за автономия на Далай Лама за нетърпима провокация и за възможност да се сложи край на тибетския въпрос.  

…Почтените хора никога не са разбирали начина на мислене на гангстерите…  

По репортажи на Шоун Лин (ShawnLin) и  Хао Фенг (HaoFeng).

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!