Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Записът бил фалшив? Ами след толкова години всеки ден от телевизора, всеки го разпознава… Имитации са невъзможни.

Социологът Кънчо Стойчев обяви по БНТ, че записът с Борисов е фалшив, защото той не употребява алкохол, а се чувал глас на човек употребил алкохол. Начинът, по който обявиха някои медии за съществуването на такъв запис беше, като дадоха думата на хора да обясняват, че е фалшив.

Иван Бакалов

Новият скандален запис на премиера Борисов беше премълчан от големите медии – БНР, БНТ, Би Ти Ви, Нова тв и от останалите няколко затихващи всекидневници като „Труд”, „24 часа” и др. И някои големи онлайн издания не съобщиха, дори с уговорка, че е „запис с гласа на премиера” (виж тук стенограма плюс аудиозапис).

Едва на третия ден някои като БНТ показаха, че има такъв запис, като дадоха думата на хора, които го обявяват за фалшив. Замазването на ефекта от записа е по метода – отричаме, по-важно е много хора да казват по телевизията, че е фалшив, дори без доказателства.

И докато големите медии и техните анализатори го усукват, записът за три дни беше въртян само в YouTube над 800 хил. пъти. Качен е няколко пъти в тубата и в различни сайтове, което означава, че е слушан общо над 1 милион пъти.

Някои побързаха да обявят, че записът може да е монтаж. Възможно ли е това? За да е монтаж, някой трябва да изговори тези неща на части, и после да ги монтират. Как може да се монтира репликата „Цвета да каже, че е тъпа кърджалийска путка“? Може би е събрана от три отделни изказвания на премиера? И кои са тия три изказвания? В кое точно употребява думите тъпа кърджалийска, в кое – п…? Или – „че съм ги наебал с двеста“ и „сега като разбраха, че съм им го вкарал“ – и те ли са монтирани от извадени думи от различни записи? И т.н., само невеж може да допусне, че е възможен такъв монтаж.

Как изглежда монтаж от различни записи може да се види в майтапчийския клип с реплики на Борисов, с музиката на „Ъпсурт” „3 в 1” (виж тук). Кърпени навързани думи, които едва се разбират. Няма техника, която да подреди извадени думи от различни записи, да звучат с нужната интонация и подредени смислово.

В разговора се коментират конкретни неща от деня 24 април 2019 г.

– декларация в парламента за арменския геноцид, в който по настояване на Цвета Караянчева е премахната думата „геноцид”.

Коментира се, че зам.министърът на икономиката Манолев ще получи обвинение, което става на другия ден, 25 април 2019 г. Коментира се, че Борисов се е правил „на прост” пред някакъв „немец, баварец”. А сегашният главен прокурор Гешев, който присъствал на това с Цацаров и министър Горанов, похвалил премиера, че се прави на луд много успешно. Въобще, всяка реплика е свързана със свидетели. Кой може да измисли такъв монтаж?
Борисов води този разговор с конкретен човек, вероятно пиарката или някой от медиите, защото дава съвети какво да „раздуят” – за това, че е „вкарал Ка Фе Не” (Комисията за финансов надзор) в „Еврохолд”, за „да размаже” нечия физиономия.

Освен участника в разговора по телефона, в стаята присъства като свидетел трети човек. Борисов много добре знае кой е бил, но мълчи. Или е негов съпартиец, някой приближен бизнесмен, или е някоя хубавица, каквито казват, че премиерът приема „в покоите си”.

С този разговор са свързани толкова конкретни случки, събития, свидетели и участници, че няма как да се направи такъв монтаж, компилация или имитация. Дори споменатите в разговора лица, например прокурорът Гешев, да почнат да отричат, че са казвали нещо такова на Борисов, това не може да отмени записа, с толкова неща е свързан. 

А Борисов намеква, че някой го имитирал 

– Ненчо Балабанов бил най-добър. Е, кой е този някой, дето е още по-добър от Балабанов, чийто глас се чува на записа? И по-важното – кой сценарист може да измисли такъв разговор, свързан с конкретни събития и хора? Това е непосилно. Това е автентичният Борисов. Той е изричал такива реплики неведнъж. Например „Аз съм прост и вие сте прости – затова се разбираме”, казани към миньори, повтарят по смисъл сегашните му думи в записа.

Само отчаяни фенове на Борисов или зависими от него могат да си вярват, че разговорът е фалшив. И дори неговите привърженици разбират, че е реален запис, и даже му симпатизират на простащините.

Има неверници, които задават наивни въпроси – защо Борисов правел паузи като говори. На такива трябва да им се обяснява повече, и чисто технически. Това е запис в стая на телефонен разговор на Борисов. Чуват се само неговите реплики, той на моменти мълчи и слуша какво му говорят, през това време върви фон от музика и говор, вероятно от телевизор. После говори отново на някого. Няма нищо необяснимо в паузите между думите му.

Сайтът „Бивол“ съобщи, че дава записа за изследване в лаборатория, както е давал и предишни записи на Борисов. Приложени са записи с гласа на премиера за сравнение. И освен по смисъл, ще има заключение за очевидното – и по технически параметри.

И за прословутия запис за Мишо Бирата Борисов каза, че е монтаж, а после си призна, че ги е казал тия неща. Само си спомнял, че отправил една псувня към президента Първанов, а я нямало в записа (което нищо не доказва). Но си призна открито, че не било „редно” да нарежда така на шефа на митницата. Което, впрочем, е престъпление по НК – оказване на натиск на длъжностно лице. Престъпление е самото оказване на натиск, не резултатът от него, какъвто и да е той.

Борисов неотдавна по повод разпространените есемеси между Божков и него за преместването на двама футболисти в отбора му „Витоша” Бистрица каза, че нямал кирилица на телефона, той бил стар на 10 години. Първо, няма такъв телефон без кирилица. В менюто и на старите с марка „Нокиа” има избор на език. Второ, Борисов го има на снимки с модерни смартфони. Министър-председателят очевидно лъже и си вярва сам.

Някои оправдават скандалния запис с това, че е 

записан пиян човек 

Първо, по гласа му не е сигурно, че може да се направи такъв извод. Борисов „се забавлява” с разговора, говори цинизми като за пред слушател(ка) в стаята. И значи ли, ако е пиян, че е оправдание? По тази логика и шофьорите, употребили алкохол не носят отговорност. Цинизми и простащини може да отдадем на алкохола, той сваля задръжките и изкарва неподправения характер и манталитет, каквито са скандални за министър-председател.

Но освен това от разговора става ясно, че премиерът се бърка в работата на независима комисия, на прокуратурата, на полицията, заплашва с разправа, дава указания какво да се раздуе пред медиите и т.н. Това е скандал, за който няма оправдание с алкохол.
Самият Борисов се отнесе към записа като към нещо несериозно. Първо внуши, че е монтаж, с пуснатата в неговата страница във Фейсбук реплика „Забавляваме се”, придружаваща шеговит видеомонтаж с негови реплики. На другия ден при поредната обиколка по магистрали каза, че най-добре го имитира Ненчо Балабанов, намеквайки, че може разговорът да е имитация. Да, ама… след толкова години всекидневно говорене пред телевизиите, всеки българин разпознава автентичния Борисов на записа. Имитации са невъзможни.

---

Бойко Методиев Борисов е един от най младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://e-vestnik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!