Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Засилени мерки за сигурност по време на сесията на националния конгрес на Китай

Gu Qing'er, Epoch Times

По време на сесията на Националния конгрес, Пекин разпореди строги мерки за сигурност около Тянанмън. Но въпреки това много апелиращи успяват да преминат през строгите проверки за сигурност и излизат на пл. Тянанмън, за да изразят публично гнева си с цел да привлекат внимание към своите оплаквания.

Очевидец, пожелал да остане анонимен, каза пред репортер на Epoch Times, че в 11ч. на 7 март 2008 г. апелиращ е бил арестуван за хвърляне на флаери от кулата на пл. Тянанмън. Тъй като опитът показва, че ежедневно има много хора, посещаващи Тянанмън, за да апелират по време на сесията на конгреса, охраната на Тянанмън е добавила повече контролно-пропускателни пунктове преди преминаването на портата на площада, която е също известна туристическа атракция.

„Много апелиращи бяха вкарани в полицейските коли при втория пропускателен пункт. Те напълниха бързо една кола и все още имаше много, които чакаха да бъдат откарани. Полицейската кола извозваше апелиращи постоянно”, каза свидетелят.

Държавници изземват домове и бизнеси  

На 5 март Хуанг Лиухонг (Huang Liuhong) – бременна в осмия месец съпруга на бизнесмен от Тайван – и трима членове от семейството й отишли на Тянанмън да хвърлят флаери, описващи жалбата им. Те били арестувани заедно с други апелиращи, които протестирали срещу нелегалното разрушение на техните домове и частна собственост от правителството.

Хуанг, китайска гражданка, и съпругът й Чанг Пинг-Нан (Chang Ping-Nan) от Тайван купили много магазини в Луиджоу (Liuzhou), провинция Гуангси (Guangxi – провинция в южен Китай) преди пет години. За една нощ местните власти анулирали сертификатите им за права над частната собственост, получени по законен път. Тъй като нямали към кого да се обърнат за помощ, членовете на семейството на Хуанг ходили да подават жалби в Пекин многократно. Усилията им били напразно.

Имоти приписани на приятелката на чиновник

По думите на г-жа Хуанг, за една нощ и без уведомление правителството обявило във вестника тяхното притежание на това недвижимо имущество за невалидно. Сега имотите принадлежат на Уанг Цуипинг (Wang Cuiping), любовница на бившия зам.-председател на постоянния комитет на правителството в Гуангси. Настоящото правителство казало на Хуанг, че е невъзможно да си върне собствеността на стойност милиони поради корупцията и големия брой въвлечени високопоставени служители.  

„Как може да е толкова лесно да ме ограбят, но толкова трудно да го върнат обратно? Отидох в Пекин, за да подам жалба. Вместо да се опита да разреши проблема, правителството изпрати десетки полицаи да следят семейството ми непрестанно. Какво пилеене на полицейски сили и пари на данъкоплатците! Правителството не е по-различно от бандитите”, каза Хуанг.

Друга апелираща, Уей Южуан (Wei Yujuan) от Лиуджоу (Liuzhou) е била отведена обратно в Гуанси сутринта на 7 март. Тя била охранявана от 20 полицаи. Следобеда те я отвели в Бюрото по обществена сигурност на Лиуджоу, където е била заключена. Според местната полиция тя е отишла в Пекин да „нарушава обществения ред и е било необходимо да бъде жестоко наказана”. Полицаите взели мобилния й телефон, за да попречат да бъде интервюирана (от автора на тази статия).

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!