Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай засилва мерките срещу дисиденти преди Игрите

David Eimer, Пекин - Telegraph.uk / boycott2008games.blogspot.com

Китай бе обвинен в извършване на нови нарушения на човешките права в навечерието на августовската Олимпиада в Пекин, харчейки огромни суми за високотехнологично наблюдение и охранителни системи.

Както е известно, арестувани са Ху Джиа (Hu Jia), организатор на кампании за човешките права, и съпругата му, Зенг Джинян (Zeng Jinyan). Невръстното им дете също е под домашен арест.

Енергичните мерки срещу тях правят за смях обещанието на Китай пред Международния олимпийски комитет през 2001 г., че ще подобри мрачната си слава по отношение на човешките права и ще позволи по-голяма свобода, ако му бъде позволено да стане домакин на Игрите.

„Състоянието с човешките права в Китай се е влошило през последните шест месеца”, каза Шарън Хом, изпълнителен директор на базираната в САЩ организация „Човешки права в Китай” (Human Rights in China). „Свидетели сме на засилени ограничения върху свободата на словото, както и на задържания и тормоз на активисти за човешки права.”

Въпреки ослепителните нови стадиони, които сега очертават мъгливия пекински хоризонт, най-дълготрайното наследство от тазгодишната Олимпиада може би ще са наблюдателните системи от последна дума на технологиите, които властите са инсталирали, предполагаемо за да контрират всякакви терористични заплахи. Много обаче смятат, че оборудването за наблюдение ще бъде използвано, за да бъдат следени хора, заподозрени в противопоставяне на комунистическия режим.

Критиката за неуспеха на Китай да действа по обещанието си за прекратяване на нарушенията с човешките права бе засилена след решението на Стивън Спилбърг, холивудският филмов режисьор, да се оттегли от поста си на художествен консултант за церемониите по откриването и закриването на Игрите. Г-н Спилбърг се оттегли, обвинявайки китайците в недостатъчни действия за прекратяване избиването на цивилни в региона на Дарфур, където Пекин се радва на дипломатическо влияние, благодарение на своите търговски връзки там. За други знаменитости, като музиканта Куинси Джоунс, се твърди, че преосмислят участието си в Игрите.

Странно е, че сега сред активистите под домашен арест е и четиримесечно момиченце, което е считано за най-младият политически затворник на Китай.

Баща й – Ху Джиа, организатор на кампании за правата на болни от СПИН и имащ свой блог по въпросите за имотни и екологични нарушения – бе обвинен в края на януари в „подстрекаване в подривна дейност срещу държавната власт” – универсално обвинение, често използвано срещу дисиденти. Съпругата му Зенг Джинян, нейната майка и дъщеря са всички под домашен арест в Пекин.

Г-н Ху е бил явен поддръжник на Янг Чунлин (Yang Chunlin), работник във фабрика, арестуван миналия юли след разпространяване на петиция в Интернет с призив за „човешки права, не Олимпиада”.

Ху е помагал и за публикуването на случаите на Чен Гуанченг (Chen Guangcheng), сляп активист на човешките права, прекарал под домашен арест четири месеца поради разобличаването на политиката за принудителен аборт към хората, нарушили твърдата политика на Китай за „едно дете”. Ху Джиа е съдействал и на блогъра Лу Генгсонг (Lu Gengsong), който също е задържан и обвинен в „подстрекаване в подривна дейност срещу държавната власт”.

Арестите на активисти и засилената цензура на пресата и Интернет в страната, особено на уебсайтовете за споделяне на видеоматериали, са част от широкомащабната кампания на властите да се осигури, че протестиращите няма да смущават Олимпиадата.  

Голям брой цивилни полицаи вече се сливат с туристите на пл. Тянанмън в Пекин. Но сега властите гледат на високотехнологичните системи за наблюдение като на най-ефективния начин за борба с обществените протести. Към досега поставените из Пекин 265 000 камери ще се прибавят още хиляди нови камери, като според сведенията градът ще похарчи 300 млн. юана (21.2 млн. британски лири) за подобряване на охранителните си технологии преди Игрите.    

„След Олимпийските игри ще има значително подобрена инфраструктура от системи за охрана и наблюдение”, каза г-ца Хом за Sunday Telegraph.

„Всички подлези, пътища и летища са оборудвани с камери. Способността на властите да контролират и потушават действията на дисиденти и големи групи от хора ще бъде значително повишена.”

В знак на това, колко сериозно Пекин възприема заплахата от протестиращи за Олимпиадата, бе обявено, че Ши Джинпинг (Xi Jinping), изгряващата звезда в китайското правителство, ще се заеме с приготовленията. Широко възприеман като наследник на президента Ху Джинтао (Hu Jintao) след оттеглянето му през 2012 г., 54-годишният г-н Ши ще бъде отговорен за широкомащабната охранителна операция, същевременно опитвайки се да разсее тревогите за нарушаването на човешките права и замърсяването на въздуха.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!