Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тибетската съпротива против тиранията изопачена от пропагандата на ККП

Палатът Потала – чудо от културното наследство на Тибет. Построен само от камък и дърво, 13-етажният дворец е сградата на бившето тибетско правителство, както и бившата резиденция на Далай Лама. Днес палатът е туристическа атракция, която се посещава от над 4000 души на ден през пиковия туристически сезон, значително надвишаващи капацитета му от 850 души. (AFP/Getty Images)

Hua Wang, Epoch Times

Както вече стана известно, груповите протести на тибетските граждани се разпространиха от Ласа в съседните провинции, като Сичуан и Чингхай (Sichuan и Qinghai). Пропагандата на Китайската комунистическа партия (ККП) нарече протестите "въстание", "бунт", "безредици" и "хаос". ККП инкриминира инцидентите от вандализъм и палежи в Ласа като сериозни престъпления на организирано насилие, което според нея е преднамерено и внимателно организирано от поддръжниците на Далай Лама и групите, подкрепящи идеята за независимост на Тибет.  

Много западни медии, както обикновено, не направиха нищо повече от това да възпроизведат и предадат информацията на контролираните от ККП медии. Без каквото и да е проверяване на фактите, както се изисква по закон, те използват в своите репортажи термини като "безредици " и "бунт", за да съобщят за кървавите репресии срещу тибетските граждани от страна на ККП.  

Събития, в които народът на Китай контраатакува своите комунистически потисници определено не могат да се нарекат бунтове, както ККП ги представя. Разглеждайки историческите събития за последните 50 години, това, което бива обозначавано от ККП като "тибетски бунтове", е всъщност борба на тибетците срещу диктатурата на ККП.

Тибет оказва съпротива в ‘Големия скок’ през 1959 г.

През октомври 1950 г. 40 000-ната армия на ККП победи 8 000-ните тибетски войници при Кангцанг (Kangcang). По това време районната етническа автономия на Тибет беше създадена в резултат на "Съглашение по чл. 17", което разглеждаше въпросите с Тибет. Но седем години по-късно ККП започна своето социалистическо преобразуване на Тибет, което доведе до унищожаването на автономията, която той имаше някога.

Панчен Лама X-ти, Гуанцаин Киргистан (The 10th Panchen Lama, Gyaincain Kyrgyzstan), се обърна към властите в Пекин в своята "Седемдесет хилядна хроника", като каза: "След като Тибет приложи системата на народната комуна, хората на Тибет имат само три частни притежания – една дреха, една завивка и една купичка с чифт клечки. Много хора бяха оставени без храна, в резултат на което голям брой семейства измряха от град. Когато се завърнах в Тибет много тибетци паднаха на колене и плакаха сърцераздирателно."

През 1958 г. група тибетски граждани изрази негодувание от това положение. За много това беше катастрофа, причинена от създаването на комуните и т.нар. "Голям скок". В редица райони избухнаха въоръжени конфликти. През 1959 г., под командата на Мао Зедон (Mao Zedon), това, което той наричаше "Народоосвободителна армия" откри стрелба срещу тибетски протестиращи. Повече от 80 000 души бяха убити.

Едновременно с това много правителствени служители от този район, който се предполагаше, че е автономен, бяха събрани на едно място и бяха арестувани от ККП. След което Мао анулира правителството на Тибет. На 10-и март правителството на Кашанг (Kashag) начело с Далай Лама и заедно със стотици хиляди граждани, напуснаха Тибет. Те основаха правителство в изгнание в Дарамсала, планинска област в северозападна Индия.

Властите в Пекин нарекоха това събитие "Въоръженото въстание от 1959 г.". Но в международен мащаб то бе отбелязано като военното нашествие на ККП в Тибет.

Плячкосване на икономическите ресурси

През 1980 г. по време на своето посещение в Тибет тогавашният генерален секретар на ККП Ху Яобанг (Hu Yaobang), каза: "Жизненият стандарт в Тибет е дори по-лош от преди 30 години".

За да експлоатира природните ресурси, за последните 10 години ККП увеличава инвестициите в Тибет, но качеството на живот на тибетците не се е променило много. Само съвсем малък брой хора успяха да се облагодетелства от това.

Една от помощите, изпратени на Тибет от провинция Хунан бе 12-метрова скулптура на Мао Зедон. Очевидно много тибетци сметнаха това за огромна обида. Стадионът в Ласа се смята за един от 10-те връхни архитектурни обекти в Тибет, но тъй като тибетците не провеждат спортни състезания на стадиони, това бе действително напълно неуместно и с нищо несвързано с тяхното качество на живот.   

Според статистически данни, общото количество дървен материал, транспортиран от Аба, Тибет, до вътрешността на Китай за периода 1955-1985 г., може да обиколи Земята по Екватора 13 пъти. Свръх-експлоатацията на минните ресурси в Тибет от ККП за последните 50 години е причинило значителен дисбаланс в неговите крехки екосистеми. Тибет имаше около 4 000 езера. Сега почти половината от тях са пресъхнали и големи пасбищни площи са превърнати в пустини.  

Унищожаване на вяра и култура  

Разбира се, най-страшното, което едно правителство може да направи за своите граждани, е да потиска тяхната вяра. Тибетския будизъм е духовната опора на тибетците. Монасите са местната политическа, икономическа и културна основа. Те бяха и основната мишена в потъпкващите и унищожителни действия на атеистичната ККП. Според статистически данни преди ККП да наложи своя контрол върху Тибет, там има общо 4 573 тибетски манастира, които са подслонявали приблизително 280 000 монаха и монахини. Само шест години по-късно остават 553 тибетски манастира, като броят на монаси и монахини е спаднал до около 6 900.

В миналото тибетския народ е живял в региона, обхващащ Тибет, Сичуан, Чингхай и Юнан (Sichuan, Qinghai и Yunnan). Но ККП раздели този регион на отделни провинции, за да не позволи на тибетците да се обединят в някакъв конгломерат или съюз.

Заменянето на тибетския език с китайски е също така безспорен факт. Изучаването на тибетски език беше обявено извън закона по време на Културната революция. Въпреки че сега и двата езика се преподават в началните и средни училища, във ВУЗ-овете се преподава единствено на китайски. В резултат на което много тибетци владеят добре китайски език, но не и тибетски.

ККП нарече хората ‘убийци’ през 1989 г.

През 1989 г. Банчан Лама Х-ти (The 10th Banchan Lama) почина внезапно по време на посещение в Тибет. Посещението беше обиколка, която трябваше да инспектира нанесените от Културната революция вреди. Неговата смърт шокира тибетците и стана причина за повсеместни слухове. На 5-и март в Ласа избухна най-големия по мащабите си от 1957 г. насам кръвопролитен конфликт.

Според международни организации за човешки права в него ККП подтиква протестиращи да палят, убиват и плячкосват, както и да извършват други престъпления. Целта е да се даде повод на китайската войска да открие огън. Два дни след началото на конфликта, флагът със снежно-планинския лъв бе издигнат в манастира Джоканг (Jokhang Monastery). Десетки монаси и монахини напускат Джоканг. След тях тръгват хората, скандирайки: "Да се накажат извършителите на религиозното преследване" и "Да се екзекутират онези войници, които убиха нашите тибетци!"  

Това събитие бе представено от ККП като иск за независимост на Тибет и тя използва това като претекст да извърши своите репресии и убийства. След което тибетските монаси бяха подложени на широкомащабна реформа. Те бяха принудени да прекъснат връзката си с Далай Лама. Тези, които не приеха "новите заповеди", бяха изгонени от храмовете. Така например над 200 монаха бяха изхвърлени от храма Санг Донгба (Sang Dongba Temple), оставяйки там само 12 души да го почистват и да подменят свещите.  

Далай Лама повтаря като в будистки псалм: "Аз не търся независимост"

ККП не спира да настоява, че целта на Далай Лама е да разедини Китай и да търси независимост за Тибет. Но Далай Лама многократно заявява публично, че Тибет не иска независимост, а само районна автономия в рамката на конституцията на Китай. Той признава Тибет за част от Китай, но се надява властите в Пекин да се съгласят да приложат принципа "една страна, две системи" (какъвто е случаят с Хонконг, бел. ред.) като основа за автономията на Тибет. Освен това, неговите опити за преговори с Пекин по проблемите на автономията продължават вече няколко десетилетия.    

Досега тези преговори не са направили никакъв прогрес. Далай Лама каза: "Аз не търся независимост. Повторил съм тези думи стотици пъти, но независимо от това те не вярват."

Всъщност ККП вярва, но това не е, което тя иска. Тибет е вече в ръцете им, защо да дава повече власт на неговите граждани? Сегашната политика на ККП е да бави колкото се може повече този въпрос. След като умре Далай Лама, ККП ще сложи свой човек за Далай и той ще поеме пълен контрол над Тибет.  

"Ако не е одобрено от правителството, прераждането на жив Буда е незаконно, невалидно и се анулира"

Ефективно от 1-и септември 2007 г. в "Прераждането на жив Буда според тибетското будистко управление" пише: "Ако не е одобрено от правителството, прераждането на жив Буда е незаконно, невалидно и се анулира". Очевидно ККП иска да контролира дори неща като прераждането на Далай Лама.

Преди 13 г. Далай Лама откри малко момче, за което се вярва, че е прероденият Банчан Лама. Това дете беше веднага хвърлено в затвора, където е вече 11 години. Същевременно Пекин посочи друго момче, за което каза, че е преродилият се Банчан Лама.

ККП лиши тибетците от техните граждански права в икономическо, културно и политическо отношение, както ги лиши и от тяхната вяра. На 10-и март беше 49-ата годишнина от насаждането на управлението на ККП.  На 14 март 2008 г., в навечерието на Олимпийските игри, в Ласа, Сичуан и Чингхай тибетците започнаха да протестират срещу ККП, провокирайки глобална загриженост относно преследването от страна на ККП на индивиди заради тяхната вяра, както и относно нейното цялостно потискане на човешките права в Китай. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!