Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Пак престъпление! Вальо Златев изсече гората в Свети Влас, вдигна хотел за 150 млн. лева върху белодробна болница

13-етажно здание изникна на мястото на детския лагер в курорта

Мултимилионерът от Правец Валентин Златев вдигна своя пети хотел-чудовище върху останките от Специализираната болница за рехабилитация при белодробни заболявания в Свети Влас.

Местни жители алармираха Narod.bg, че на мястото на едно от най-добрите лечебни заведения на Балканите, където имаше и детски лагер, вече се извисява 13-етажно бетонно чудовище.

Новият обект разполага с 350 стаи, призна Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на дружеството-инвеститор „Тера тур сервиз”.

Хотелът се казва RUI Palace Sunny Beach и изниква непосредствено до другия обект на Златев в Свети Влас – четиризвездният RIU Helios Paradise , разположен на мястото на стария санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг

Не е ясно колко милиона е пръснал петролният бизнесмен за строежа на хотела. Източниците ни твърдят, че градежът е глътнал над 150 млн. лева, тъй като застроената площ е поне 20 000 кв. метра.

Точната сума обаче остава в сферата на спекулациите.

За да се стигне до осъществяването на проекта обаче е била проведена и „санитарна” сеч на околната гора. „До голо се изсякоха дърветата, мястото остана плешиво като пустиня”, разказа очевидец на безобразието пред Narod.bg.

Всичко започва с приватизацията на Специализираната болница за рехабилитация (СБР) „Свети Влас – Слънчев бряг“ в края на 2001 г., която се оказва повече от успешна сделка за купувача от Правец.

Тогава за 3,75 млн. лв. Златевата фирма „Тера тур сервиз” придоби 75% от акциите на дружеството, собственик на санаториума, заедно с включените в активите му земи. При това на уникално място – едновременно на първа линия на морския бряг и в подножието на Стара планина, където се пресичат няколко въздушни течения.

Следващите стъпки на купувача бяха да купи оставащите 25% от акциите на „СБР Свети Влас – Слънчев бряг“. А в края на 2006 г. дружеството взе и 16-годишна концесия на близкия морски плаж.

Според изпълнителния директор на „Тера тур сервиз“ Лъчезар Тодоров плановете са били на мястото на санаториума да започне строителство още през 2007 г. Комбинацията от криза, течащите по това време инвестиции в голф комплекса в Правец и отливът на основните туристически пазари обаче отложили проекта. Така реализацията му започна в края на 2013-а.

Валентин Златев е роден през 1965 г. точно на студентския празник 8 декември в родния град на Тодор Живков – Правец.

В далечната 1968 г., когато е на три годинки, баща му Васил Златев става председател на Селския народен съвет, някогашен аналог на длъжността кмет.

След обявяването на Правец за град той продължава да го ръководи, но вече като председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет. До 1989 г. той е несменяем управник на родното място на Бай Тошо.

Да си начело на Правец в годините на соца означава, че се ползваш с доверието на Първия. Да разполагаш с това доверие 22 години пък означава нещо повече от обикновена вярност – това е като да си част от семейството, макар и без роднински връзки. Което може да е чудесен фундамент за доходоносен бизнес и летящ старт за шеметната кариера на олигарха в сенчестия бизнес.

Кой е инвеститорът

„Тера Тур Сервиз“ e част е от холдинговата структура „Агрохолд“, която се свързва с бащата на директора на „Лукойл България“ Валентин Златев – Васил. Холдингът е основан през 1995 г. с мажоритарен собственик кипърското дружество „Агриуей холдингс лимитед“ и председател на съвета на директорите Васил Златев.

Има дялови участия във фирми с дейности в различни направления – търговия с горива, земеделие, ловни стопанства. „Тера тур сервиз“ управлява проектите на групата в недвижимите имоти и туризма.

Сред тях са голф клубът в Правец заедно с жилищните имоти и хотелската база RIU Pravets Resort, Спортен комплекс „Правец“ и ловното стопанство в района. На морето „Тера тур сервиз“ е инвеститор в хотелите RIU Helios в Слънчев бряг, LUCA Helios Beach и RIU Helios Bay в Обзор, както и в комплекс St.Vlas Resort.

С „Агрохолд“ се свързва и столичният хотел „Сердика“. Той бе купен през 2009 г. от „Агриуей“ за малко под 10 млн. евро. За момента около този проект няма развитие.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!