Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тибетските протести се разпространяват в Пекин и сред студенти

Проведеният на 17-и март от тибетци протест в Пекин бе първият по рода си в китайската столица откакто започнаха протестите срещу Китайската комунистическа партия (ККП) в Тибет миналата седмица. Очевидци съобщиха за разпространяващи се протести на студенти в различни ВУЗ-ове на Китай.     

Междувременно ККП продължава своята блокада на тибетската столица Ласа. Военна полиция и бронирани коли са разположени по улиците на Ласа. Властите претърсват всяка къща, създавайки с това студена и угнетяваща атмосфера. Протестите на тибетците се разпространиха вече и в отдалечените райони на Тибет, както и в съседните му провинции Сичуан, Чингхай и Гансу (Sichuan, Qinghai и Gansu).

Протест в подкрепа на тибетците се проведе в столицата на Китай, Пекин. Според свидетели протестиращите са били студенти, които са запалили свещи, а полицията е била на мястото на протеста. Въпреки, че не е имало сблъсък, полицейските сили са започнали вече да търсят организаторите на протеста.

Над 50 тибетски студенти от Централния университет за етнически малцинства (Central University for Nationalities) - най-престижното висше учебно заведение за етнически малцинства в Китай – направиха също седяща демонстрация в университета на 17-и март.

Студенти от много университети в Западен Китай са организирали също мирни седящи протести в подкрепа на борбата на тибетските граждани срещу насилническия режим на ККП.  

На 16-и март, в град Ланджоу (Lanzhou), столицата на провинция Гансу (Gansu), около 500 тибетски студенти от Северозападния университет за етнически малцинства (Northwest University for Nationalities) са провели седящ протест на спортната площадка на университета. Те са разлепили също така из университета брошури, описващи ситуацията в Ласа.  

Тибетски студенти от Колежа за учители Хезуо (Hezuo Teachers' College) в южната част на Гансу също са провели демонстрация, което е довело до яростен сблъсък с партийния комитет на колежа.

В момента многобройна военна полиция патрулира и наблюдава Югозападния университет за етнически малцинства (Southwestern University for Nationalities) в Ченгду под страх от действия от страна на тибетските студенти там.  

Източници съобщиха, че военната база в град Ченгду е в пълна бойна готовност и вече е изпратила трупи в Тибет. Според анализатори, имайки предвид бойната техника по улиците на Ласа, ККП вече е изпратила там трупи за потушаване на протести.    

Говорителят на базираната в Лондон ‘Кампания за свободен Тибет’ (‘Free Tibet Campaign’), Уитикейс, съобщи, че властите на ККП са разпратили масивно количество трупи по целия западен регион на Китай, като в Тибет дори са изпратили десантни части.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!